Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Four

Nie mam okresu... Iść do ginekologa

Polecane posty

Hej mam 14 lat i nie mam jeszcze okresu... Moje wszytkie kolezanki maja tylko nie ja... Czy powinnam isc do Ginekologa?? Jezeli tak to bede badana przez pochwe czy przez odbyt jezeli jestem dziewica??Lepiej isc do kobiety czy faceta?? Prosze aby mi opisano badanie jak wyglada przez odbyt a jak przez pochwe ?? czy to bolesne??

Myślę, że jesli cokolwiek Cie niepokoi warto iść do lekarza, choć przyjmuje się, że prawidłowo miesiączka może się rozpocząć do 16 roku życia. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, byś porozmawiała z lekarzem. Jesli chodzi o płeć to kwestia Twojego komfortu. Ja od początku chodzę do kobiety i pasuje mi to, ale znam dziewczyny, które wolą chodzić do mężczyzny. Najlepiej popytaj się koleżanek, które już chodzą, czy mogą Ci kogoś sprawdzonego, miłego polecić. Badanie przez odbyt i przez pochwę wygląda podobnie (dziewice zwykle badane sa przez odbyt). Lekarz wkłada palec do odbytu i naciska jakby od spodu na jajniki i macicę, a drugą ręką jednocześnie obmacuje brzuch. Nie jest to przyjemne, ale raczej nie boli. Jeszcze jakies pytania?:-)