Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość achhha

czym się różni śluz płodny od upławów?

Polecane posty

w sensie? śluz płodny to w zasadzie upław, ma swoją konsystencję i właściwości, chyba chodzi o to, że śluz płodny występuje podczas dni płodnych, a upłwy cały czas? zgubiłam się...

Gość ..lll
Uplawy to wyciek chorobowy, maja nieprzyjemny zapach i nienaturalna barwe. Sluz plodny nie ma nic do tego a w zasadzie ma tyle do tego co kazdy inny sluz!

Gość wiem o czym mowie
Rzeczywiscie: uplawy sa zwiazane ze stanami patologicznymi - w wiekszosci przypadkow infekcjami. Wydzielina z pochwy pachnie wtedy nieprzyjemnie (np. ryba lub innymi brzydkimi rzeczami, ktorymi nie powinna pachniec), moze miec zmieniona konsystencje (np. wodnista, przypominajaca twarozek itp.), kolor (zielonkawy, zolty, bialy, brazowy) i jest zwykle obfitsza niz wydzielina fizjologiczna (ale niekoniecznie). Uplawa moga towarzyszyc takie dolegliwosci jak swedzenie, pieczenie, podraznienie pochwy i sromu. A teraz o wydzielinie/sluzie fizjologicznej: ma ja kazda kobieta i jej konsystencja i ilosc zmienia sie w czasie trwania cyklu. Wydzieline te mozna zaobserwowac na bieliznie lub przy podcieraniu sie na paierze toaletowym. Wydzielina jest przezroczysta lub lekko bialawa, w okresie plodnym jest obfitsza i przypomina bialko kurzego jaja; w okresie nieplodnym cyklu jest ona zwykle bardziej lepka. Warto dodac, ze ilosc wydzieliny fizjologicznej moze sie bardzo roznic pomiedzy kobietami a takze zmieniac sie w ciagu jej zycia. I tak np. sa kobiety ktore maja znikome ilosci sluzu, nawet w okresie plodnym cyklu jak i kobiety ktore maja dosc obfita wydzieline przez caly czas trwania cyklu ze szczegolnym nasileniem w okresie plodnym. Waznym elementem rozrozniajcym normaly sluz od uplawow jest zapach wydzieliny fizjologicznej: ta ostatnia zwykle go nie ma lub jesli ma to jest to zapach lekko-kwasny. W kazdym badz razie nie jest to zapach nieprzyjemny. jesli macie jakies pytania, chetnie odpowiem.