Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lilia niebieska

GINEKOLOG POMOCY !!

Polecane posty

Gość lilia niebieska

Dziewczyny, mam może głupie, ale dla mnei istotne pytanie... Chodzi o to, że muszę wybrać się do ginekologa, a tak się składa, że to moja pierwsza taka wizyta i strasznie sie boje... Powiedzcie mi jak mam sie przygotowac, co zabrac i czym sie kierowac w wyborze lekarza... z gory dzieki!

Czym sie kierować? Najlepiej opinią znajomych. Warto iść do lekarza poleconego przez przyjaciółkę, siostrę, ciotkę... Zabrać powinnaś kalendarzyk miesiączkowy. Lekarz powinien przeprowadzić z Tobą rozmowę-kiedy zaczęłaś miesiączkować, czy miesiączkujesz regularnie (pewnie będzie chciał spojrzeć w kalendarzyk), czy współżyjesz, czy coś Cię niepokoi. Może też zapytać o historię chorób w rodzinie, czy bierzesz jakieś leki. Nie musisz się specjalnie przygotowywać, choć wygodnie i komfortowo jest założyć spódnicę czy dłuższą bluzkę. Wtedy po zejściu z fotela, gdy trzeba przejść za parawan, nie będziesz się czuła tak skrępowana. Oczywiście wypadałoby mieć świeżą bieliznę (również stanik, bo lekarz powinien zbadać piersi) i być ogólnie czystą. W prywatnym gabinecie zwykle masz do dyspozycji bidet za parawanem, gdzie możesz sie podmyć przed samym badaniem. Nie ma się czego bać:-)

Gość lilia niebieska
no dobra, a jak jestem dziewica to jak mniej wiecej takie badanie wyglada? sory ze glupio pytam :(

Wcale nie głupio. Kto pyta, nie błądzi:-) Najprawdopodobniej zostaniesz zbadana przez odbyt (chyba że masz błonę dziewiczą, umożliwiającą badanie, ale to się rzadko zdarza). Lekarz włoży Ci palec jednej ręki do odbytu i będzie naciskał jakby od spodu na jajniki itp., a drugą ręką będzie sprawdzał poprzez powłoki brzuszne, naciskając na podbrzusze. Nie jest to przyjemne, ale tez nie boli. Postaraj się rozluźnić, naprawdę tysiące kobiet przez to przechodzą. Najlepiej powiedz, że to Twoja pierwsza wizyta u ginekologa. Dobry lekarz będzie wtedy szczególnie delikatny.

Gość lilia niebieska
o matko ale sie boje... nie chce ;(

Będzie dobrze, to naprawdę nic strasznego. Powiem Ci, że ja osobiście wolę wizyty u ginekologa niż u dentysty:-p A może idź z kimś zaufanym, z kim będzie Ci raźniej? Oczywiście osoba ta nie będzie mogła być obecna przy badaniu, ale potowarzyszy Ci w poczekalni:-) Na pewno Ci się żadna krzywda nie stanie. Wiadomo że to nie jest najprzyjemniejsze przeżycie na swiecie, ale też nie najgorsze:-) Powodzenia:-)

Nie zliczę, ile już razy byłam u ginekologa. Badała mnie i kobieta, i mężczyzna, przez odbyt i przez pochwę. I z użyciem wziernika. I USG miałam przezpochwowe, i przezodbytnicze, i cytologię... Wszystko to jest do przeżycia i naprawde szybko się o tym zapomina:-)