Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kochająca kawusię....

Czy kawa naprawdę jest szkodliwa?

Polecane posty

W ogole lubie sobie wlac goraca kawusie w anusa patrzac jak moj tato jedzie na recznym

Kiedyś we "Wprost" czytałam artykuł,że kawa jest baardzo rakotwórcza. To był artykuł na dwie strony :-( Troszkę mną wstrząsnął i do dzisiaj o tym myślę.

artykuły we \"Wproście\" zwłaszcza na temat zdrowia są delikatnie mówiąc niewiarygodne, ostatnio czytałem o zdrowym i długowiecznym życiu dzięki kazirodztwu... no comments

Badania wykazują również negatywne skutki picia kawy. Wiążą się one przede wszystkim z zawartą w niej kofeiną. Zwykle dotyczą przypadków spożywania kawy w zbyt dużych ilościach. Oto niektóre negatywne właściwości kawy: - spożycie zbyt dużej ilości kawy może wywoływać uczucie nerwowości, niepokoju i rozdrażnienia (jest to tzw. \"zdenerwowanie kofeinowe\"), - podobnie jak herbata, wpływa na żółknięcie zębów i może prowadzić do próchnicy, - ze względu na swoje właściwości pobudzające u większości ludzi utrudnia zasypianie (u nielicznych, paradoksalnie, występuje efekt przeciwny), - nieznacznie zmniejsza płodność zarówno u mężczyzn jak i u kobiet, - spożycie dużej ilości kawy przez kobietę w ciąży może zwiększać prawdopodobieństwo martwego urodzenia. W związku z tym zalecane jest, by osoby w ciąży piły do dwóch filiżanek kawy dziennie, - gotowana kawa może w dużym stopniu wpływać na podniesienie poziomu cholesterolu, - kawa może zwiększać prawdopodobieństwa ataku serca u osób o wolniejszym metabolizmie (posiadających gen spowalniający detoksykację kofeiny w wątrobie) nawet o 133% w przypadku picia powyżej 4 filiżanek dziennie. Wspomniany gen posiadało 54% osób uczestniczących w badaniu na ten aspekt, - spożycie dużej ilości kawy może zwiększyć prawdopodobieństwo niektórych chorób serca. (źródło - polska Wikipedia

Gość Agata888aa
Zależy jaka. Wiadomo, że w nadmiernych ilościach szkodzi wszystko. Najgorsza jest rozpuszczalna. Ja na szczęście tylko piję już tradycyjnie paloną firmy COFEINA.

Gość TixTom
Pewnie wszystko w nadmiarze jest szkodliwe, ale ja np pije 6-7 kaw dziennie i jest ok, a szczególnie rano jak machnę odrazu trzy, to mam przypływ energii. Pewnie kwestia przyzwyczajenia. Nadmiar wypłukuje magnez to fakt no i mogą się ręce trząść, taka nerwowość. Trzeba wtedy brać magnez i wit b6 a co do Wprost, to lepiej tego nie czytać, bo jak się dobrze doczyta, to i o kosmitach można się czegoś dowiedzieć, takie s/f Ostatnio czytałem o dobroczynnym wpływie kawy, ale nie we wspomnianym Wprost. Ech,ale się rozpisałem, pewnie po tej kawie. Elo :)

Gość olenka1992
Odwieczne pytanie: Czy kawa jest szkodliwa? Odpowiedzi na to pytanie najlepiej poszukać na stronach poświęconych zdrowiu. Często poszerzam swoją wiedzę o zdrowiu, dlatego wiem, gdzie są najlepsze artykuły w sieci :) Odsyłam do artykułu: http://beactive.pl/zdrowie/czy-kawa-jest-szkodliwa mam nadzieje, że po jego przeczytaniu wyciągniesz właściwe wnioski dotyczące picia kawy

Gość gość
Jeśli naprawde zastanawiacie sie nad tym czy kawa jest zdrowa czy nie to uważam, że tak samo jak ja powinniście jednak siegnąć po taka w 100% zdrową, ekologiczną i rewelacyjną w smaku https://ekoitalia.pl/

Gość frukta6
Kawa jest zdrowa, kawa jest dobra, ale jak się przed chwilą dowiedziałam czytając artykuł na stronie Adamed Expert u niektórych powoduje uderzenia gorąca. Sama kiedyś tego doświadczyłam, ale myslałam ze to normalne... jednak nie. Ktos z Was mial lub ma cos podobnego?