Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Moniiiikkkka

pomoże ktoś? - zadanie z maty...

Polecane posty

Gość Moniiiikkkka

hej Mam pytanie mógłby ktoś mi wytłumaczyć zadanie z matematyki? Zadanie jest takie Narysuj dowolny trójkąt i skonstruuj trójkąt symetryczny do niego względem: --- jednego z wierzchołów Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak sie do tego zabrać? Nie było mnie na lekcji a teraz się gubię...

Gość Moniiiikkkka
upup

a czego tu nie rozumiesz symetryczny czykli odbicie lustrzane zacznajac od jednego z wierzcholka trojkata

Gość łałałiłu
o ile dobre pamietam:O 1, rysujesz dowlną oś symetri czyli prostą przechodząca przez dowolny wierzchołek trójkąta, oś ta nie przecina figury, jedynie ma punkt wspólny z figurą czyli jeden z wierzchołków.. 2. robisz rzut rpostopadły pozostałych wierzchołków na ta oś czyli ekierka i prowadzisz przez posotałe 2 wierzchołki prost prostopadłe do wcześniej narysowanej osi symetrii 3. przedłużasz te 2 prostopadłe proste dalej poza oś symetrii i następnie przenosisz cyrklem punkty czyli igła cyrkla je w miejscu punktu wspólnego danej prostopadłej poprowadzonej przez 2 lub 3 wierzchołek a osi symetrii, natopmiast rysikiem prznosisz dany wierzchołek czy tam odległośc z pierwotnego trójkąta na dane przedłużenie prosteji masz odbity wierzchołem 4 łączysz punkty

Gość łałałiłu
literówki:O