Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość żółty słonecznik

Zadanie z geografi może ktoś wytłumaczy ?????help me

Polecane posty

Gość żółty słonecznik

Oblicz wysokość słońca w dniach astronomicznych pór roku dla Pragi,Monte Video ,Tokio,Perth Poprzednie zadanie rozwiązywaliśmy w ten sposób Promień słońca pada pod kątem 52* szerokości geograficznej północnej 21 marzec L=90stopni - 52stopnie = 38stopni 22 czerwiec L= 90stopni - 52 + 23*27'=61*27' 23wrzesień L=90-52*=38* 22 grudzień L=90-52-23*27'=14*33' Może ktoś wie ?bardziej mi zależy na wyjaśnieniu niż zadaniu Everyone know ?????

Gość żółty słonecznik
upupupupupupup

Gość ńajpierw okreslasz szerokość
geogr. na jakiej połozone sa te miasta a potem podstawiasz do wzorow. 21 marca i 23 wrzesnia słońce góruje nad równikiem czyli 90 stopni - szer.geogr. miejsca, 22 czerwca góruje nad Zwrotnikiem Raka (pólkula północna) a 22 grudnia nad Zwrotnikiem Koziorożca(płk. południowa). Najlepiej to wyjaśnić na rysunku co i jak ale tu sie nie da.;)

Praga: wiosna i jesień: 90 stopni - 50 st.05'N =39st.55' lato: 90 st. - 50st.05'N= 39st.55' + 23st.27'N = 63st.22' zima: 90st. - 50st.05'N= 39st.55' - 23st.27'S = 16st.28'

Oczywiscie nie pisz "stopni" literowo.;)

Gość żółty słonecznik
bardzo dziękuje zadanie zrobione oczywiście wcześniej w między czasie uczyłam sie jeszcze z czegoś innego wszystko kumam przejrzałam przykłady i jest ok :):):)