Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ząbeczek

Kanałowe leczenie zęba ... na czym polega ?

Polecane posty

Gość Ząbeczek

Za 10 dni mam mieć kanałowe leczenie zęba (górna szóstka) ... Nigdy nie miałam takiego zabiegu więc nie wiem czego mam się spodziewać Na czym polega taki zabieg ? Ile czasu trwa ? No i najważniejsze - czy boli ? Proszę o Wasze opinie :)

Gość aparatka.......
najpierw zabmusi byc "zatruty" , a pozniej pani stomatolog bedzie ci czyscila kanaly takimi szpileczkami. jak zab jest dobrze zatruty to nie boli, ale wole nie wiedziec jak jest kiedy zab nie jest martwy:P

Gość Ząbeczek
Właśnie dziś dentysta rozwiercił mi zęba i włożył tam truciznę, która w ciągu 10 dni ma mi zatruć tego zęba ... Czyli nic strasznego to nie jest ?

Gość aparatka.......
napiaslalm ze to pani bedzie czyscila, bo ja bylam u pani:P nic strasznego;) troche cie wyszarpie podczas tego czyszczenia, ale nic nie poczujesz;) ja tez mialam wielkiego stracha:)

Gość Ząbeczek
aparatko ... dziękuję Ci bardzo za odpowiedź :) Już jestem spokojniejsza :) Życzę Ci miłego wieczoru i jeszcze raz dziękuję 🌻

Gość mieir
znaczy to ze twoj zab jest juz blisko usuniecia . PO leczeniu kanalowym wytrzyma jeszcze maks 5 lat i pozniej bedziej do usuniecia

Gość aparatka.......
nie ma za co, ciesze sie ze cie uspokoilam troche🌻 :)

Gość aparatka.......
nie straszcie dziewczyny:O wcale ich nie sluchaj:)

Gość Ząbeczek
Proszę mnie nie straszyć ;)

Gość mieir
Na czym polega taki zabieg ? Ile czasu trwa ? No i najważniejsze - czy boli nie boli . Dwa spotkania i masz zeba .

Gość mieir
Proszę mnie nie straszyć nikt cie nie straszy . FAkt jest taki ze po kanalowym leczeniu zab juz dlugo nie wytrzyma . Zwykle do 5 lat . CZasem krocej

Gość Ząbeczek
:( To niezbyt pocieszające, ale tego zęba leczę już od 2-óch miesięcy i niestety już nic nie da się zrobić aby go uratować :( ... Dobrze, że jeszcze będę miała trochę tego zęba ... lepsze to niż miałabym go teraz wyrwać :(

Gość mieir
mozesz go rownie dobrze teraz wyrwac , bo moj po leczeniu kanalowym musial i tak byc wyrwany po 3 latach .

Gość jakie 5 lat
??? Faktem jest tylko to, że ząb po kanalowym leczeniu jest duzo słabszy i może się np łatwo złamac albo wykruszyć. Trzeba na niego bardzo uważać, żeby nie gryźć nim np czegoś twardego. Poza tym z reguły ząb jest mocno uszkodzony, jeśli juz potzrebne jest kanałowe leczenie i może być w dużej części dobudowywana korona... a to wiadomo - nie jest juz silny, zdrowy ząb... Ale skąd akurat taka data???????

Gość Ząbeczek
Kurcze młoda jestem i szkoda mi tego zęba .... jeszcze nigdy nie wyrwałam ani jednego stałego zęba :( ...

Gość jakie 5 lat
ja mam juz ponad 10 lat zęba leczonego kanałowo... fakt, bardzo na niego uwazam, a to też szóstka...

Gość Ząbeczek
Jak jest szansa to wolę go jeszcze nie wyrywać ...

Gość mieir
jest szansa. ALe raczej dlugo ci nie przetrwa.

Gość Ząbeczek
Dam mu szansę :P Dziękuję Wam za wypowiedzi i za to, że poświęciliście mi swój czas :) Życzę Wam dobrej nocy :)

Gość jakie 5 lat
Jeszcze jedno: o mały włos nie straciłam go przez wlasną głupotę (pewien dentysta bardzo mnie przestraszył i nie byłam wtedy u dentysty przez jakieś 8 lat - miałam prawdziwa fobię), wykruszył mi sie prawie cały. Dało sie go jednak jeszcze uratować. Miałam dobudowywaną całą koronę i to do tego stopnia, że w środku mam wstawiony taki specjalny drucik (nie pamiętam jak sie on nazywa) bo nie było go na czym odbudować... Zęba mam z tym drucikiem juz prawie 12 lat i nie wygląda na takiego, coby jego żywotnośc miała się niedługo skończyc....

Gość jakie 5 lat
Nie wyrywaj jak jest szansa, zwłaszcza, że już go tyle leczysz. A na przyszłość nie zaniedbuj zębów, jak je jeszcze masz ;-) bo mają starczyc na całe zycie. Pozdrawiam

witam! mam dolną 5 do leczenia kanałowego i w związku z tym ,że jestem straszną panikara chciałam zapytac czy ktos z Was miał to leczone w sedacji albo narkozie?wiem o tym zębie juz od ponad 4 lat,ale za kazdym razem jak zamówie wizyte to nastepny dzień ją"odmawiam" Tak sie cholera boje,ze nie jestem w stanie pojsc,znieczulenie tez nie wchodzi w rachube,bo za duzo sie nasłuchałam, ze nie zawsze działa,pozdrawiam

Gość gość
Kto powiedział że leczenie kanałowe uchroni zęba przed wyrwaniem jeszcze na pięć lat. Ja mam 16 lat w tym momencie i nie zapowiada się na to bym musiał wyrwać. Leczenie po znieczuleniu wcale nie boli. Najpierw jest do ząbka trutka. Potem jest kanał czyszczony takim drucikiem i wypychany wypełnieniem. Na koniec plomba i ząb jak nowy. Od tego ile ząb z nami jeszcze zostanie to jest raczej indywidualne (trzeba mieć też dobrego dentystę). Ale warto mimo wszystko, zawsze to parę lat z własnym zębem.

Gość gość
ja mialam leczenie kanałowe tu www.addent.pl - na poczatku balam sie potwornie, a teraz wiem, ze bez sensu.

Gość Moniczkaaaaan
Pamiętam jak przeżywałam to leczenie kanałowe… wręcz rękami i nogami się przed nim wzbraniałam :D Dzisiaj już wiem, że zupełnie niepotrzebnie, bo to naprawdę nic strasznego i bolesnego :) Trafiłam na świetnych fachowców z White Dental Clinic, dzięki czemu cały zabieg okazał się zupełną drobnostką, dzięki której mój ząb jest zdrowy, a to jest najważniejsze :)

Gość gość
Też przeżywałam, ale zdecydowałam się i jest rewelacja. Leczenie kanałowe jest wg mnie lepsze niż rwanie o ile dentysta umie uratować taki ząb Efekty mogą być zaskakujące. Na stronie mojego dentysty widać jak to przebiega, widać szczęki przed i po leczeniu warto wg mnie zajrzeć http://www.dentystakaniak.pl/co-robie/#pacjent-9 efekt mobilizuje do tego, żeby się udać do dentysty:D