Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Walezja

Jak zwiększyć wchłanianie kw. foliowego?

Polecane posty

Gość Walezja

Chyba lepiej brać dobrze wchłaniane mniejsze dawki, niż minimalnie przyswajane duże, prawda? Tylko się zastanawiam, co może wpływać na zwiększenie wchłaniania folika? Można jakoś to poprawić?

Na zwiększenie wchłaniania kwasu foliowego wpływa metafolina, która występuje w niektórych zestawach witaminowych dla ciężarnych, np. w Feminatalu. Właśnie mi go lekarz przepisał....

Gość Walezja
Dzięki :) Ale jak wpływa? To jest jakaś sól? Czy inna wersja pierwiastka? Nie wyznaję się, chemię miałam w liceum... ;) Na stronie producenta piszą, ze ma też dha, co w sumie bardzo dobre jest. Bo oleju lnianego pić nie będę, nie ma mowy :)

Gość Walezja
Planuję, ale bardzo intensywnie ;) Chciałam podejść do sprawy profesjonalnie i rzetelnie, już tak mam. A kwas foliowy podobno trzeba zacząć przyjmować co najmniej 3 mc przed ciążą, żeby zrwónoważyć niedobory. Co do metafoliny, to się doczytałam, że to sól wapienna. Dzięki temu jest aktywniejsza i lepiej się wchłania. Do tego część kobiet (ludzi, generalnie) ma genetyczne problemy z przysfajaniem foliku i nie wiadomo, kto to ma, a kto nie ma. Lepiej dmuchać na zimno :)

Walezja, mądrze mówisz. Jak coś jeszcze znajdziesz o metafolinie to napisz, bo sama jestem bardzo ciekawa, a nie mam kiedy tego poszukać. Co do dmuchania na zimne to masz rację i jeśli planujesz malucha, to koniecznie łykaj kwas foliowy, może być w tym zestawie. Tutaj jest tez jod, który jest bardzo ważny dla rozwijającego się maluszka. Pozdrawiam

Gość Walezja
Dzięki :] Wiem o jodzie, tak samo staram się dobrze dawkować witaminy B. Nie ma tutaj żartów, bo jak się machnie ręką i "niech się dzieje wola nieba", to mogą być kłopoty. Już mnie ginekolożka uczulała, żeby nie ignorować suplementacji, bo jest konieczna przy poziomie dzisiejszej diety. I tych ponaważanych sztucznie roślinach...

Gość olololqwk
kobietki jezdzcie feminatal 800 metafolina i bez trudu! to sie przyswaja