Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość KAJA MAJA

BUDOWA DOMU - 170 TYS. WYSTARCZY NA UZBROJONEJ DZIAłCE?

Polecane posty

Gość KAJA MAJA

chcemy wziąć kredyt 150 tys., swoich oszczędności mamy tylko 20 tys. mamy uzbrojoną działkę, brata który sprzedaje okna więc będzie taniej i swoich robotników. chcemy dom 130 mkw użytkowej powierzchni z garażem. użytkowe poddasze, prosty dach. dom bez żadnych udziwnień. chcemy na początek wykończyć jeden pokój na parterze, kuchnię z salonem i łazienkę. mieszkamy na wsi w woj. lubelskim. czy te 170 tys. wystarczy żeby "wejść" do domu?

Gość budowa
nie bardzo, może stam surowy zamkinięty ale o meblach zapomnij :(

Gość budowa
nie bardzo, może stan surowy zamkinięty ale o meblach zapomnij :(

Gość somebody is watching you
raczej nie.... gdyby to bylo mozliwe, tez bysmy z mezem tak kombinowali jak Ty:(

200 tys stan surowy otwarty wychodzi domu prostego nie udziwnionego robocizna z materiałami . Więc obawiam się że ci braknie

Gość Serafina
Nie ma szans.. Chyba że ma miec 30m2.;/ Wszystko poszło w góre Musisz troszeczke wiecej zaoczędzic albo kredyt..

Gość zapytaj architekta
poprosc architekta, ktory projektowal dom o sporzadzenie kosztorysu materialow, z ktorych dom ma byc wykonany. wtedy bedziesz wiedziala jaka masz rezerwę finansową jak kupisz materialy i oplacisz robotnikow...ale niestety wydaje mi sie ze 170 tys na mieszkanie pod klucz to malo...nawet jesli nie urzadzasz calego domu. Tak naprawde najwiecej kosztuje wykonczeniowka...i tu pies pogrzebany..

Gość kaja maja
wyposażenie domu mam poza oczywiście łazienką. na początek na parterze nie musze mieć super podłogi, zwykła wykładzina itp.

Zależy, gdzie i za ile kupisz... i jak policzą Tobie fachowcy. Robocizna strasznie podniosła koszty. Stan surowy będzie. Ale wykończenie to majątek!!!!!!

Gość kosztorys
Znalazłam kosztorys budowy domu o powierzchni 131 m. Mam nadzieję, że to ci pomoże w przyblizeniu obliczyć Twoje koszty. Podaję link do kosztorysu i do projektu http://www.domnahoryzoncie.pl/plik/bi/bilbo_3.pdf http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=17&a=19&sid=5#opis Niestety koszty tam podane przekraczają grubo sumę, którą chcesz przeznaczyć budowę, ale tam sama robocizna to 100 tys złotych, a Ty mówiłaś, że ekipę już masz, poza tym wszystkie ceny są chyba troszkę zawyżone. Ale orientacyjnie będziesz wiedziała... Pozdrawiam

Gość kosztorys
oj przepraszam sama robocizna wykończeniowa prawie 100 tys, a w sumie z budową 150 tys. Więc jeśli masz ludzi, którzy zrobią to taniej i jak mówisz będziesz stopniowo organizowała prace we wnętrzu...to kto wie, być może uda Ci się zmieścić w Twojej kwocie, szczególnie przy zastosowaniu tańszych materiałów.

Gość kosztorys
oj już się pogubiłam chyba jednak 100tys to całość robozizny, ale sama na to zerknij :)

Gość autorko to zalezy od wielu
czynników ....jestem obecnie w trakcie budowy i mam kredyt w wysokosci 120 tys zł swojego wkładu miałam ok 35 tys ,miałam juz kupione okna cała instalacja tj kable itp kupowałam po okazyjnych cenach i miałam tylko ekipe 3 osobową ...w tej chwili zostało mi ok 50 tys i wszystkie tynki połozone ,teraz robimy ogrzewanie -grzejniki i cała instalacje juz mam to co mi zostało do zrobienia to łazienki,posadzki i oswietlenie ...ale zaoszczędziłam dużo .Szukaj tanszych materiałów ,ja na allegro kupiłam sporo rzeczy i to po bardzo niskich cenach ...powodzenia . aaa mój dom jest piętrowy ok 160 m2 .

Gość KAJA MAJA
dziekuję Wam bardzo za odpowiedzi. czekam na dalsze...

Gość pipi27
witam jestem zainteresowana tym tematem własnie dostalismy z mężem kredyt na 216 tyś mamy własną działke i zamierzamy się budować dom 117 m uzytkowych ,parterowy bez rzadnych cudów ,mam nadzieje że nam starczy pieniążków aby się do niego wprowadzić będziemy budować sami i maksymalnie oszczędzać chcemy na początek zrobić kuchnie, łazienke no i podłogi oraz 1 sypialnie a reszte pomalutku mieszkamy w województwie mazowieckim w Kutnie więc to nie w-wa może jakoś sobie poradzimy. Trzymam kciuki za KAJA MAJA POWODZONKA POZDRAWIAM!!!!!

Hmmmm, trzeba liczyc 2500 - 3000 za metr kwadratowy. Tako rzecze fachowiec. Wiele zależy od wykończenia. Ceny mogą iśc mocno w górę:( Nas też czeka budowa domu. Działka jest. Pomysł na dom też, tyle, że mój i męża inny. Metraż określony - do ok. 200 metrów.

Gość Joleczka poleczka bęc
kobito,pierwsze co to podłogi się robi!!!! przeciez potem trudniej wynosic meble, ubrania, przesuwac i robic panele. Zawsze od podłóg sie zaczyna, od malowania, od łzienki, kuchni ,kafelkowania. Poem meble.

Gość pipi27
jeżeli chodzi o kolejność prac to podałm tylko przykład tego co chcemy zrobić w naszym domu a nie co po kolei będziemy robić

jest jedna zasada ile masz tyle wydasz a koszty zależą w dużej mierze od materiałów które będziesz uzywać do budowy domu t.z. pustak ceramiczny czy inny dachówka czy blacha to bardzo istotne sprawy tak na przykład jeśli załozycie ze będziecie kryli dom blachą już zyskujecie na ilosci betonu wlanego w fundament ,inne drewo zamawiacie na więźbe itd dlatego usiądźcie z majstrem który bedzie wam budował dom i pomalutku wyliczcie koszty można to naprawde zrobić wiem bo sama przeszłam budowę domu i już mieszkam we własnym domu przeszło 3 lata jeśli chcesz mogę ci wiele rzeczy podpowiedzieć a przekonałam sie też że wiele ludzi opowiada i dodaje niestwożone rzeczy ile ich to dom nie wyszedł a prawda jest taka że pewnych kosztów nie da sie uniknąć i nie opłaca sie robić coś taniej ale nie jest tak źle gdyby tak było to tyle domów bysie nie budowało

Gość stan surowy zamkniety
120m2 sama robocizna 20 tys -okolice gdyni, materialy zalezy jakie i gdzie

Gość pipi27
no własnie najwazniejsze aby móc ciąć koszta maksymalnie ale nie kosztem jakości np. mój tata jest całkowicie zaangazowany w budowe mojego domu poniewaz mój mąż jest kierowcą często go nie ma w domu ,więc mój tata przejął dowodzenie i z racji doświadczeń życiowych wie jak zminimalizować koszta np drzewo potrzebne do budowy szuka po wiejskich gospodarzach a tacy ludzie za przysłowiową flaszke no i oczywiście zapłate ale o połowe mniejszą niż w tartaku sprzedadzą drzewo t.z rosnące drzewo a ktoś z tartaku przyjedzie i je zetnie itd. podałam 1 przykład jak mozna pogłówkować aby zaoszczędzić dodam ,że w tartaku wycenili nam drzewo na 12 000 a mój tata kupił je za 6 000 i jaka oszczedność ,oczywiście na takie poszukiwania jest potrzebny czas i chęci.

nie koniecznie ja bez kombinowania miałam zaimpregnowane z 8tys na dach 200m2

Witam, zajmuję się budowami juz ładne parę lat (jestem budowlańcem). Odpowiedzi na twoje pytanie są zarówno prawdziwe jak i nie, gdyż tak jak pisali, gdyż kupując przez allegro obniżysz swoje koszta (aczkolwiek wiele ryzykujesz), kupując w sklepach często przepłacasz. 170 tysiecy to jest cena za którą wybudujesz dom tylko naprawdę nie licz na to, że wybudujesz coś fantastycznego, bo ja teraz robilem u zleceniodawcy, ktory wydał 300 tysięcy (na samą łazienkę :)), gdzie zostały użyte w wiekszosci granity wysokiej klasy oraz specjalnie sprowadzane płytki, z Włoch, po które sam jezdzilem (jezdzilem z inwestorem). Ale tak ogolnie 170 tysiecy wystarczy na wybudowanie (majac swoja dzialke) domu metoda gospodarcza, gdzie 80% robisz we wlasnym zakresie. tak jak napisali najdrozsze sa wykonczenia wnetrz, gdzie u mnie np. metr tynku z materialem kosztuje 27 zł, a pamietaj ze sama nigdy nie wytynkujesz jak firma tynkujaca, gdyz dobra firma robi to wrecz perfekcyjnie i nie musisz potem np. gladzic scian co nadal obniza twoje koszty, czyli obnizanie kosztow na niektorych rzeczach jest wrecz nieoplacalne. Pamietaj ze w obecnej chwili materialy budowlane sa bardzo drogie, bo popyt przewyzsza podaż. polecam jak najwiecej wlasnego wkladu fizycznego, a wtedy ci się uda. (bez umeblowania rzecz jasna). Pozdrawiam narzeczony właścicielki nicku

Gość kalinaaaa
tez jestemz lubelskiego i spokojnie ci starczy :)

Gość KAJA MAJA
jestescie kochani! dziękuję bardzo za odpowiedzi i czekam na więcej :) pozdrawiam wszystkich!

Gość ola 4 lata
ja miałam150 tys wybudowałam zanie dom 80 metrow powierzchni urzytkowej z tym ze duzo sami robilismy i jeszcze potrzebne mi 100 tys zeby go wykonczyc mieszkam w nim ale bardzo skromnie niemam na górze podług ani glazury w łazience ale umyc sie morzna ;) budowalismy oszczednie ale tez nie nawszystkim mozna zaoszczedzic jestem z pod warszawy wiec koszty robocizny pewnie sa drozsze niz u ciebie mysle ze na 100m dom oszczednie ci starczy bo kilka metrów to durza róznica rzycze powodzenia

Gość nowy_mieszkanie_rododendrona
Witam Nam udało się wybudować 136m2 za niewielkie pieniądze. Wystarczy poszukać żeby znaleźć tanich wykonawców. Stan surowy otwarty kosztował nas 120 000 bez jakiś groszy (nie liczę tu projektu ponieważ to mieliśmy za darmo- indywidualny). Po zamknięciu jeszcze jesienią (wstawieniu okien i drzwi) zabrałem sie samodzielnie za instalacje, Hydraulika, CO, CWU z solarem oraz Elektryczna. Zaznaczam większość robiłem sam dłubiąc od wieczora do późnej noc a rano do pracy. instalacje tylko na parterze i wyjścia z zaworami na poddasze. Elektryka także na parterze i zabezpieczenie do drugiej tablicy mieszkaniowej wyłączone. Całość wykończenia kosztowała mnie 38 000, włącznie z glazurą oraz panelami. Zostały meble część mieliśmy z mieszkania które rok wcześniej sprzedaliśmy. Kuchnię sam zaprojektowałem i zrobiłem z elementów zamówionych i zaprzyjaźnionego stolarza. Meble wyszły 2500zł. Sprzęt AGD podstawowy Lodówka, pralka, kuchenka z płytą. 4000 zł. Rekuperator plus el do wentylacji mechanicznej: 9000 zł. Moim zdaneim jak się mocno uprzeć to się da. Działkę miałem od rodziców w prezencie ślubnym, strasznie nie ustawna, 14,8x50 metrów Pozdrawiam Nie bójcie sie budowy tylko szukajcie budowlańców z Ukrainy którzy przyjeżdzają pracować do Polski za 1/3 tego co chcą nasi a jak powiedział kierownik to Polakom sie chciało by się tak dokładnie robić i na każdym etapie sprzątać po sobie. Z tym sie nie mogę zgodzić ale co kto woli. P.S. Kierownik budowy kosztował nas 4000 ale był an budowie codziennie popołudniu choć na chwile.

Gość jak masz znajoma ekipe
to dom wyjdzie ci o ponad polowe taniej, ja juz ma wybudowany drugi, znajomi budowali mi moj domek, oni maja prace ja daje kase,

Gość nowy_mieszkanie_rododendrona
Dla mnie było bardzo ważne aby zmieścić się w skromnym budżecie i jak najszybciej skończyć budowę ponieważ po sprzedaniu mieszkania musieliśmy wynajmować lokum żeby nie zostać bez dachu nad głową. Dla nas każdy miesiąc był dodatkowym wydatkiem za wynajem mieszkania. Udało się na szczęście. Teraz zaczynamy urządzać teren wokół domu. A następnie będziemy robić poddasze. Teraz już powolutku i spokojnie. Życzę wszystkim pomyślnego i szybkiego końca budowy i przeprowadzki do własnego domku.