Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość krzysiek22222

prawo do auta- w spadku

Polecane posty

Gość krzysiek22222

Jestem współwlascicielem samochodu, wlasciel ( moj tata zmarł) - mam pytanie, jak jest z podzialem tego auta? mam prawo do 50% czy całosc idzie do podzialu miedzy moja mame a moich braci? bo slyszalem ze polowe ma mama jako zona a druga polowa idziemy do podzialu miedzy mnie mame i 2 braci Inni tweirdza znowu ze połowa auta jest moja a do drugiej polowy wchodzi mama i bracia

Gość krzysiek22222
prosze o pomoc- jelsi jest tu ktos kto wie cos na ten temat

jesli jest Was 3 rodzenstwa, to mamie jako zonie po zmarlym przypadnie 1/4 udzialu w spadku, a rodzenstwu do podzialu w rownych czesciach reszty

Gość moim zdaniem to jest tak że
to ani Twoja mama, ani bracia nie mają prawa do auta, bo to Ty jesteś współwłaścicielam w dowowdzie rejestracyjnym, ale polecam poczytać kodeks cywilny, tam wszystko będzie napisane.

jesli jest podzial to 1/4 jest twojej mamy a 1/4 dzieli sie po rowno na wszystkie dzieci. pytanie czy jest wogole podzial? bez sensu zeby wlascicielami bylo 5 osob :P

jesli jest podzial to 1/4 jest twojej mamy a 1/4 dzieli sie po rowno na wszystkie dzieci. pytanie czy jest wogole podzial? bez sensu zeby wlascicielami bylo 5 osob :P

Gość krzysiek22222
no wlasnie juz sam nie wiem bo kazdy mowi co innego ja jestem w dowodzie rejestr. jako współwlasciciel ale mowia ze to nie daje mi prawa to wartosci tego auta w 50% nie wiem gdzie mam sie czegos wiecej doweidziec, gdzie szukac nie znam zadnego prawnika a porada tez kosztuje :-(

juz wiem:) ten udzial we wspolwlasnosci samochodu przechodzi na Twoja mame, Ciebie i Twoje rodzenstwo. Wszyscy we czwórkę bedziecie mieli wspolwlasnosc samochodu, a juz od Was zalezy, jak to podzielicie, czy np. jedna osoba wezmie samochod i spalci reszte, a jak sie nie dogadacie, to mozna zlozyc wniosek do sadu o zniesienie wspolwlasnosci.

Gość krzysiek22222
Aniutka* ale mowisz o tym ze całe auto idzie do podzialu ?? czy to ze ja jestem współwłaścicielem to nie znaczy ze połowa sie mi nalezy a druga polowa do podzialu miedzy mame i braci? ?

Gość ja świeżo po spadku
50% auta jest twoje, bo było twoje 50% wchodzi do spadku po twoim ojcu i dlatego wg kodeksu twoja mama jako żona zmarłego ma 25% auta, a reszta 25% auta w równych częściach dla 3 dzieci czyli po 1/3 z tych 25% auta (25 : 3 = 8,333%) reasumując: do ciebie należy: 50% + 8,333% czyli 58,333% auta do mamy: 25% do 1brata: 8,333% auta do 2brata: 8,333% auta Tak jest po przyjęciu spadku, A potem to juz możecie się tym autem dzielić jak chcecie.

Gość krzysiek22222
ja świeżo po spadku --------------- dziekuje za odpoweidz no to mi ulzyło , bedę mial mniej do spłacenia :-)

Gość ja świeżo po spadku
Może jeszcze byc pytanie czy przed smiercią ojca ten samochód był waszą współwłasnością w równych częściach?