Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość help me

Trudne zadanie z wosu- kto pomoze

Polecane posty

Gość help me

Porównaj niżej wymienione przepisy dotyczące prawnej ochrony życia człowieka,a następnie: - okreś zakres tej ochrony; -wskaż, jakie wyjątki przewidują wyżej wymienione przepisy; -oceń zakres prawnej ochrony życia człowieka zawarty w artykule 38 Konstytucji (czy wyklucza on przywrócenie kary śmierci?); - przedstaw w krótkiej wypowiedzi swoją opinię na temat kary śmierci - wzmocnij ja argumentami; - przedstaw argumenty za i przeciw na temat tezy: ,,Międzynarodowy system ochrony praw człowieka jest nieskuteczny'' *,,Każda osoma ma prawo do życia,wolności i bezpieczeństwa osobistego,, - Powszechna deklaracja praw człowieka - art.3 *,,1.Każda osoba ludzka ma przyrodzone prawo do życia.Prawo to będzie chronionę ustawą.Nikt nie może byc arbitalnie pozbawiony życia. 2.W krajach,które nie zniosły kary śmierci,wyrok orzekający karę śmierci może być wydany jedynie za najpoważniejsze przestępstwa (...)''. Międzynarodowy pakt praw obywatelskich i politycznych - art.6 *,,1.Prawo kazdej osoby do życia jest chronione ustawą.Nikt nie bęzie umyślnie pozbawiony życia,z wyjątkiem przypadków wykonania sądowego wyroku skazującego za przestępstwa,za które ustawa przewiduje taką karę. 2.Pozbawienie zycia nie będzie uznane za sprzeczne z niniejszym artykułem, jezeli wynika ono z uzycia siły,które jest absolutnie konieczne: a)w obronie jakiejkolwiek osoby przed bezprawną pomocą b)w celu wykonania zgodnego z prawem zatrzymania lub uniemozliwienia ucieczki osobie pozbawionej wolności zgodnie z prawem, c)w dzialaniu podjętym z zgodnie prawem w celu stłumienia zamieszek lub powstania'' - Konwencja o ochronie praw człowieka i podstawowych wolnosci - art.2 *,,Wobec zadnej osoby znajdującej się w ramach jurysdykcji krajowej Państw-Stron niniejszego Protokołu fakultatywnego nie wykona się kary śmierci''. *,,Kara śmierci będzie zniesiona.Nikt nie moze byc skazany na taką karę,ani nie moze nastąpic jej wykonanie'' *,,Rzeczpospolita Polska zapewnia kazdemu człowiekowi prawną ochrone zycia''. Konstytucja Rp - art.38 Czy ktos by umiał to zrobic,ktos by pomóc.proszę?!

Gość help me
no trudne , nie wszyscy sa tak dobrzy jak Ty z Wosu : hellishbloodystorm ;]] p.zdr

1 i 2 to tylko przepisanie słów z tekstu 3, 4, 5 trochę własnego myślenia na podstawie tekstu + np.: ostatnich audycji w tv takie rzeczy to się w podstawówce robiło :D a od 23:52 do 00:12 już byś to zrobiła 🖐️

Gość help me
no niewiem czy w podstawówce ;|

Czy ktoś mógł by mi pomóc z tym punktem. Zupełnie nie wiem co napisać. - przedstaw argumenty za tezą i przeciw niej: „Międzynarodowy system ochrony praw człowieka jest nieskuteczny”. dziękuję i pozdrawiam.

Gość etge
a skąd my mamy to wiedzieć czy jest skuteczny czy nie...kto tu do szkoły chodzi?

Ja proszę tylko o pomoc. A co otrzymuje .. pretensje .. Kolego to wytłumacz mi po co jest ten temat podjęty, jeśli zadajesz mi takie pytanie "kto tu do szkoły chodzi?"