Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

logo1

Poproszę przepis na pleśniak

Polecane posty

dziękuję, ale myślałam o takim sprawdzonym, wiecie od kogoś kto robił i na pewno wyszedł.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość veronna
To mało masz tam komentarzy pod przepisem ??? I to bardzo róznych. :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Składniki: 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 kostka margaryny 5 żółtek 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 5 białek 1 szklanka cukru 1 słoiczek powideł lub dżemu z czarnej porzeczki Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać cukier, żółtka i proszek do pieczenia. Szybko zagnieść ciasto, podzielić na 3 części i do jednej dodać kakao. Ciasto schłodzić w lodówce a następnie zetrzeć jedną część ciasta jasnego, wyłożyć na nie dżem lub powidła, zetrzeć ciasto z kakao, przykryć pianą ubitą z białek i szklanki cukru a na końcu zetrzeć drugą część ciasta jasnego. Piec w 180 stopniach na ciemnozłoty kolor.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość puerh
Proponuje z kakako zrobic 2 czesci, jest wtedy lepszy. Ja robie wszystkie czesci z kakao.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
upiekłam, ale to jasne ciasto wyszło bardzo kruche, tzn. dosłownie się sypie, a białka się zupełnie zdematerializowały. co zrobiłam nie tak?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość stara prawda
nawet to że dla kogoś innego to sprawdzony przepis, wcale nie znaczy, że tobie wyjdzie :o Moze za mało ciasta dałas na dół a za dużo na górę?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pewnie tak, bo to ciasto z kakaem, w środku wyszło dobre. Ale jeszcze wydaje mi się, że nie potrzebnie podpiekałam ten spód i ogólnie za długo się piekło, bo wyschło i białka znikły. Chyba , ze ktoś zna inna przyczynę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość stara prawda
no widzisz - a w przepisie She nie ma żadnego podpiekania. Jak na górę nie idą surowe owoce, to raczej nie ma potrzeby podpiekać. Ale drugim razem wyjdzie ci już lepsze :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×