Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nfdfg4e

Jak robicie mizerie?

Polecane posty

Gość nfdfg4e

kroicie czy trzecie ogorki,solicie ogorki czekacie az puszcza sok i odlewacie ten sok? dodajecie cukier czy tylko sól? cebule dajecie? i jaka smietane dajecie 30%?

Gość rekompensata 22
kroje, sole, pieprze, wlewam odrobine octu dodaje cebule i smietane jogurtową 9% :) mieszam i jem :) wody z ogórków nie odlewam :)

Gość cebule do mizerii
?? pierwsze slysze! a sok powinno sie odlac, bo haj sie doda smietane a nie odleje soku to potem mizeria woda podchodzi!!!!!!!!

Gość moja mizeria
Dzisiaj robiłam akurat do obiadu mizerię. Obrane ogórki trę na tarce, dodaję soli i pieprzu. Trochę wody przegotowanej mieszam z łyżką cukru i wlewam do ogórków. Przyprawiam octem. Na koniec dodaję śmietanę jogurtową 9%. Moja mama natomiast do potartych ogórków dodaje soli i pieprzu i odstawia na chwilę aż puszczą sok. Sok odlewa. Przyprawia octem i cukrem i dodaje śmietanę. Wychodzą bardziej na gęsto (można je łyżką kłaść na talerz). Moją mizerię natomiast podaję w kubkach i jest bardziej do picia. Obie są smaczne.

Staram się unikać octu , więc sos do mizerii zakwaszam cytryną, odrobinę słodzę. Ogórki kroję w cieniutkie plasterki. Solę i zalewam sosem tuż przed podaniem . Obowiązkowy dodatek drobnego szczypiorku i zielonego koperku.

ogórki ścieram, solę i wyciskam rękami, po chwili gdy puszczą sok, wylewam go w szklance mieszam wodę, ocet i cukier odciśnięte z soku ogórki polewam mieszanką, wyciskam raz jeszcze i częśc wylewam gotuję jajka, siekam drobno, dodaję do ogórków, do tego majonez kielecki i trochę śmietany (ale nie niekoniecznie) i koperek pokrojony jak żółtka zmieszają się z majonezem i powstaje świetna papka słodko-kwaśna :P którą można polewac ziemniaki dzieciaki wylizują michę na błysk bynajmniej nie z głodu..smakuje im :D

Ja robie tak.Kroje ogórki na plasterki,troche sole i potem odcedzam z tej wody.Dodaje szczypiorek,peiprz,śmietane wymieszaną z jogurtem.

Gość gospodyni...
Obieram ogórki ze sórki.kroję cieniutkie plasterki ,solę i odstawiam na 15 minut.Robie sos. Jogurt naturalny zakwaszam octem lub sokiem z cytryny dodaje odrobinę cukru oraz pieprz/niewiele/ Z ogórków odlewam wodę , rozkładam porcje i każdą polewm przygotowanym sosem. Nie używam smietany i dlatego ta mizeria jest niskokaloryczna.Pyszna....polecam

Gość gospodyni...
miało byc " ze skórki"

tre ogorki na tarce, w kubeczku mieszam smietane z kwaskiem cytrynowym, sola i cukrem do smaku, nie odsaczam soku z ogorkow, na koniec dodaje smietane i wsio ;)

sok odsączam , dodaje jogurt, sól , pieprz i duuuużo czosnku

Gość ale jak zetrzec i jeszcze
wylac sok, to wszytkie sole mineralne i co tam jeszce cennego uciekną

Gość nie jem śmietany
krojone w plasty, obrane ogórki przyprawiam solą i pieprzem, dodaje cebulę lub szczypior, mieszam z jogurtem naturalnym

Gość nie jem śmietany
wow, z czosnkiem ? musze spróbowac !

Gość alicjea
Ogórki kroję na chwilę przed podaniem, zalewam kefirem, solę. Czasem dodaję szczypiorek, czasem koperek, czasem cebulę albo rzodkiewkę. Z czosnkiem też robię, ale wtedy w stylu tzatziki - grubo starte, odsączone z wody, z gęstym jogurtem bałkańskim/

Gość z jogurtem
Obrane ogórki kroję w plasterki i na chwilę przed podaniem zalewam lekko posłodzonym jogurtem naturalnym. Taka dla mnie jest najlepsza. Jak akurat nie mam jogurtu to zalewam śmietaną 18% doprawioną solą, cukrem i kwaskiem cytrynowym. Nigdy nie solę ogórków bezpośrednio, bo potem one puszczają sok i robią się takie sflaczałe. NAtomiast jak zaleję je doprawionymi jogurtem lub śmietaną na chwilę przed podaniem to wtedy ogórki są jędrne i chrupiące tak jak zaraz po pokrojeniu.

obrane ogórki trę na dużych oczkach, sporo solę, nic nie odlewam, dodaję śmietanę 18%

Gość drahhma
ogorki kroje na drobne plasterki -nie obieram. naturalny jogurt lekko sole i slodze(raczej wiecej cukru niz soli) i dodaje troszke soku z cytryny. polewam ogorki i sypie posiekany koperek, pycha nic nie odlewam

Gość malea
A ja ogórki kroje w plasterki,sól,pieprz,łyżka octu i śmietanka gęsta 18%

Ja obieram ogorki,ptem tre na plasterki na tarle.Sole wkladam na 10 min do lodwki.Wyciskam sok z ogorkow,i odcedzam prawie az do sucha.Daje maly jogurt naturalny,do jogurtu lyzeczke octu,pieprz,sol, do smaku.Mieszam.Wlewam do ogorka i mieszam.Odstawiam do lodowki pod przykryciem na jakies 1 h

Gość malea
Ja nie odciskam żadnej wody ,po prostu przyprawiam 10 min przed podaniem i ogóreczki są pyszne, chrupiące :)

Gość koiko
ja zawsze dodaje drobno pokrojona cebulke do mizerii-zaostrza smak

Gość ehitthite
Ja ścieram na tarce (cieniutkie plasterki)

Gość nie lubię mizerii
więc nie robię wcale. Nie rozumiem dlaczego mdły w gruncie rzeczy ogórek wybełtany ze śmietaną ma tylu zwolenników :o

Gość nierozumiem co
a ja uwielbiam mizerię. trę ogorka, żadnej wody nie wylewam! dodaje śmietane, cebuli, szczypiorek )jak mam), sół, szczypte cukru, pieprz i ocet

Gość Ewaaa....
po co odlewać wodę? Lubię ten sosik... Ogórki, pieprz, sól, duużo cebulki... smietana..

Gość to ja inaczej trochę robię
obrane ogórki kroję na cieniutkie plasterki, solę i posypuję odrobinę czosnku granulowanego. Śmietanę 18 mieszam z dwoma łyżeczkami cukru, mieszam i wlewam do ogórków z sosem. Mieszam i wcinam. Pychotka:)

Gość eeehee??
Mizeria na SŁODKO? :O:O:O

Gość jeny, mizeria na słdko
fuuuuuuu:O ja robie w druch wersjach trę na cienkie plasterki , dodaje sól, pieprz, cebule pokroją w cienutkie krązki ( lub szczypior)i jogurt ( ewnetualnie śmietana ) albo dodaje świeża starta miętę, sól, pieprz , kefir, odrobina oliwy ( bez cebuli)

Gość tak to oznacza, że
ja też dodaje cukru, ale nie robie na słodko, szczypta cukru a jak wzbogaca smak