Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nfdfg4e

Jak robicie mizerie?

Polecane posty

Gość nfdfg4e

kroicie czy trzecie ogorki,solicie ogorki czekacie az puszcza sok i odlewacie ten sok? dodajecie cukier czy tylko sól? cebule dajecie? i jaka smietane dajecie 30%?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rekompensata 22
kroje, sole, pieprze, wlewam odrobine octu dodaje cebule i smietane jogurtową 9% :) mieszam i jem :) wody z ogórków nie odlewam :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cebule do mizerii
?? pierwsze slysze! a sok powinno sie odlac, bo haj sie doda smietane a nie odleje soku to potem mizeria woda podchodzi!!!!!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość moja mizeria
Dzisiaj robiłam akurat do obiadu mizerię. Obrane ogórki trę na tarce, dodaję soli i pieprzu. Trochę wody przegotowanej mieszam z łyżką cukru i wlewam do ogórków. Przyprawiam octem. Na koniec dodaję śmietanę jogurtową 9%. Moja mama natomiast do potartych ogórków dodaje soli i pieprzu i odstawia na chwilę aż puszczą sok. Sok odlewa. Przyprawia octem i cukrem i dodaje śmietanę. Wychodzą bardziej na gęsto (można je łyżką kłaść na talerz). Moją mizerię natomiast podaję w kubkach i jest bardziej do picia. Obie są smaczne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Staram się unikać octu , więc sos do mizerii zakwaszam cytryną, odrobinę słodzę. Ogórki kroję w cieniutkie plasterki. Solę i zalewam sosem tuż przed podaniem . Obowiązkowy dodatek drobnego szczypiorku i zielonego koperku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ogórki ścieram, solę i wyciskam rękami, po chwili gdy puszczą sok, wylewam go w szklance mieszam wodę, ocet i cukier odciśnięte z soku ogórki polewam mieszanką, wyciskam raz jeszcze i częśc wylewam gotuję jajka, siekam drobno, dodaję do ogórków, do tego majonez kielecki i trochę śmietany (ale nie niekoniecznie) i koperek pokrojony jak żółtka zmieszają się z majonezem i powstaje świetna papka słodko-kwaśna :P którą można polewac ziemniaki dzieciaki wylizują michę na błysk bynajmniej nie z głodu..smakuje im :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja robie tak.Kroje ogórki na plasterki,troche sole i potem odcedzam z tej wody.Dodaje szczypiorek,peiprz,śmietane wymieszaną z jogurtem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gospodyni...
Obieram ogórki ze sórki.kroję cieniutkie plasterki ,solę i odstawiam na 15 minut.Robie sos. Jogurt naturalny zakwaszam octem lub sokiem z cytryny dodaje odrobinę cukru oraz pieprz/niewiele/ Z ogórków odlewam wodę , rozkładam porcje i każdą polewm przygotowanym sosem. Nie używam smietany i dlatego ta mizeria jest niskokaloryczna.Pyszna....polecam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gospodyni...
miało byc " ze skórki"

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tre ogorki na tarce, w kubeczku mieszam smietane z kwaskiem cytrynowym, sola i cukrem do smaku, nie odsaczam soku z ogorkow, na koniec dodaje smietane i wsio ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sok odsączam , dodaje jogurt, sól , pieprz i duuuużo czosnku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ale jak zetrzec i jeszcze
wylac sok, to wszytkie sole mineralne i co tam jeszce cennego uciekną

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie jem śmietany
krojone w plasty, obrane ogórki przyprawiam solą i pieprzem, dodaje cebulę lub szczypior, mieszam z jogurtem naturalnym

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie jem śmietany
wow, z czosnkiem ? musze spróbowac !

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość alicjea
Ogórki kroję na chwilę przed podaniem, zalewam kefirem, solę. Czasem dodaję szczypiorek, czasem koperek, czasem cebulę albo rzodkiewkę. Z czosnkiem też robię, ale wtedy w stylu tzatziki - grubo starte, odsączone z wody, z gęstym jogurtem bałkańskim/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość z jogurtem
Obrane ogórki kroję w plasterki i na chwilę przed podaniem zalewam lekko posłodzonym jogurtem naturalnym. Taka dla mnie jest najlepsza. Jak akurat nie mam jogurtu to zalewam śmietaną 18% doprawioną solą, cukrem i kwaskiem cytrynowym. Nigdy nie solę ogórków bezpośrednio, bo potem one puszczają sok i robią się takie sflaczałe. NAtomiast jak zaleję je doprawionymi jogurtem lub śmietaną na chwilę przed podaniem to wtedy ogórki są jędrne i chrupiące tak jak zaraz po pokrojeniu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
obrane ogórki trę na dużych oczkach, sporo solę, nic nie odlewam, dodaję śmietanę 18%

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość drahhma
ogorki kroje na drobne plasterki -nie obieram. naturalny jogurt lekko sole i slodze(raczej wiecej cukru niz soli) i dodaje troszke soku z cytryny. polewam ogorki i sypie posiekany koperek, pycha nic nie odlewam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość malea
A ja ogórki kroje w plasterki,sól,pieprz,łyżka octu i śmietanka gęsta 18%

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja obieram ogorki,ptem tre na plasterki na tarle.Sole wkladam na 10 min do lodwki.Wyciskam sok z ogorkow,i odcedzam prawie az do sucha.Daje maly jogurt naturalny,do jogurtu lyzeczke octu,pieprz,sol, do smaku.Mieszam.Wlewam do ogorka i mieszam.Odstawiam do lodowki pod przykryciem na jakies 1 h

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość malea
Ja nie odciskam żadnej wody ,po prostu przyprawiam 10 min przed podaniem i ogóreczki są pyszne, chrupiące :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość koiko
ja zawsze dodaje drobno pokrojona cebulke do mizerii-zaostrza smak

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ehitthite
Ja ścieram na tarce (cieniutkie plasterki)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie lubię mizerii
więc nie robię wcale. Nie rozumiem dlaczego mdły w gruncie rzeczy ogórek wybełtany ze śmietaną ma tylu zwolenników :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nierozumiem co
a ja uwielbiam mizerię. trę ogorka, żadnej wody nie wylewam! dodaje śmietane, cebuli, szczypiorek )jak mam), sół, szczypte cukru, pieprz i ocet

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ewaaa....
po co odlewać wodę? Lubię ten sosik... Ogórki, pieprz, sól, duużo cebulki... smietana..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość to ja inaczej trochę robię
obrane ogórki kroję na cieniutkie plasterki, solę i posypuję odrobinę czosnku granulowanego. Śmietanę 18 mieszam z dwoma łyżeczkami cukru, mieszam i wlewam do ogórków z sosem. Mieszam i wcinam. Pychotka:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość eeehee??
Mizeria na SŁODKO? :O:O:O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jeny, mizeria na słdko
fuuuuuuu:O ja robie w druch wersjach trę na cienkie plasterki , dodaje sól, pieprz, cebule pokroją w cienutkie krązki ( lub szczypior)i jogurt ( ewnetualnie śmietana ) albo dodaje świeża starta miętę, sól, pieprz , kefir, odrobina oliwy ( bez cebuli)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tak to oznacza, że
ja też dodaje cukru, ale nie robie na słodko, szczypta cukru a jak wzbogaca smak

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×