Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

trajektoria

pietruszka

Polecane posty

czy znacie przepisy w których wystepuje pietruszka w sporych ilosciach? musze jej jesc duzo,poza tym ze posypuje nia kanapki i do obiadu to moze jest danie gdzie jest ona głownym skladnikiem?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ale o co chodzii
o natke, czy korzen?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Raczej nie ma dan, gdzie natka jest glownym skladnikiem - w nadmiarze jest zbyt gorzka. Mozesz dodawac ja w duzej ilosci do bialych sosow (np. sos do potrawki), do farszu nalesnikow z bialym serem, do serka homogenizowanego bialego, mozesz zrobic taka paste do kanapek - maslo plus natka (ile jej wejdzie) plus ulubione przyprawy, moze czosnek. Natka pasuje do zapiekanek z zoltym serem, do zup warzywnych (ale oczywiscie nie gotowana w zupie, bo traci swoje wlasciwosci) itp. Ps. Po co masz jesc hurtowe ilosci natki?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
żeby pietruszka zachowała najwięcej właściwości nie łącz jej z daniami, które wymieniła M_s. Nabiał na pewno nie spowoduje, że witaminy będą szybko wchłaniane.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
coś mi się wydaje, że chodzi tu o wchłanianie żelaza;) nabiał utrudnia, a witamina c zwiększa, ale znika przy wysokiej temperaturze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
chodzi mi o natke,a mam ja jesc bo mam slabe wyniki(krew).lekarka powiedziala ze jestem na pograniczu anemii i jak o siebie nie zadbam to anemia murowana,tym bardziej ze juz mialam wczesniej,i kazala jesc duzo wolowiny i pietruszki wlasnie.oczywiscie cos mi tam przepisala,

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pietruszke jedz gdzie mozesz, ale rowniez inne ciemnozielone warzywa: brokuly, szpinak, jarmuz, botwinke, salate (nie lodowa, bo lodowa to zart ;) ) napisze ci przepis na danie, gdzie (o dziwo!) glownym skladnikiem jest pietruszka :) polecaja taka o grubszych, \'kreconych\' listkach. PORY Z PIETRUSZKA I OLIWKAMI skladniki: 225 g drobno pokrojonego pora 3-4 lyzki oliwy z oliwek 5 lyzek wywaru jarzynowego 8-10 czarnych oliwek, wypestkowanych i pokrojonych sredni peczek pietruszki. sol i pieprz wykonanie: podsmazamy pory w oliwie, 6-8 minut, az zaczna byc miekkie. dodajemy wywar, oliwki i pietruszke, gotujemy bez przykrycia kilka minut. dobrze smakuje z ryzem, mozna dodac pod koniec smazenia cos miesnego, np. kawwalek kielbasy, dla smaku i pozywnosci ;) jesli chodzi o spozycie wolowiny, to oczywiscie najfajniejsze sa chude krwiste steki, ale mozna tez robic bardziej ekonomiczne pieczenie, lub (co uwielbiam) mielone z samej wolowiny :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
BLYSKAWICZNE MIELONE A LA STEKI Składniki: 30 dag mielonej wołowiny (raczej chudej), 1 średnia cebula (pokrojona w piórka), 1 ząbek czosnku (rozgnieciony), 2 łyżeczki majeranku, sól i pieprz, 1 łyżka oliwy (ew. oleju). Jak przyrządzić? Na podgrzaną oliwę wrzucamy cebulę i czosnek, posypujemy odrobiną soli i pieprzu, smażymy, mieszając, do lekkiego zarumienienia. Z mięsa formujemy 2 kotlety grubości 1-2 cm, z obu stron obtaczamy w majeranku, soli i pieprzu. Na patelnię z przyrumienioną cebulą wykładamy kotlety (cebulę odsuwamy na boki). Smażymy po ok. 5 min z każdej strony na średnio dużym ogniu. Jak podawać? Cebulę z patelni wykładamy na kotlety. Polecam podane z pieczonymi ziemniakami i jakimś zielonym warzywem. Jeśli ma być dietetycznie, to zamiast ziemniaków surówka, sałata lub inne warzywo. Z cebulą na początku można usmażyć też pieczarki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ostatnio robilam kotlety mielone z wolowiny z dodatkiem mielonego lnu, ktory ma tez suepr wartosci odzywcze, chyba rowniez zelazo. na pol kilo miesa dodajesz jajko, ze 2-3 zabki zmiazdzonego czosnku, duza garsc majeranku, sol, pieprz oraz kilka lyzek lnu. smazyc mozna prawie bez tluszczu, bo pomijajac tluszcz z miesa, len tez jest tlusty :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dziekuje slicznie za rady,i tobie konczita za przepisy,ale niestety nie lubie pora,bede poprostu sypac ta pietruszke na wszystko co sie da;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mozesz cebule zrobic zamiast tego pora :) i pamietaj, jedz jak najwiecej, wrecz hurtowo, zielone warzywa, nawet zamiast jakis innych dodatkow typu makaron, ryz itp. pietruszke mozna tez w hurtowej ilosci uzyc do marynaty/sosu do miesa. czyli bierzesz troche oliwy, soku z cytryny (lub octu), sosu sojowego (lub soli), wciskasz tam pare zabkow czosnku i dajesz duzo posikanej pietruszki, zeby az bylo geste. moczysz w tym potem kawalki miesa, a potem smazysz, dusisz, pieczesz ... do ryby tez jak najbardziej takie przyprawienie pasuje. slyszalam, ze dobrze wychodzi pieczony pstrag nadziany calym pekiem pietruszki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
polecam libanska salatke tabouleh (wymowa: tabule) oto jak wyglada: http://www.eatingwell.com/recipes/img/recipe_images/SD4785.JPG skladniki: - duuzo natki pietruszki (ze 3 duze wiazki) - 2-3 spore pomidory - 2 cebule - filizanka bulgur (lub kuskus) - sok z jednej cytryny - oliwa - sol Przygotowanie: Namczyc bulgur (kuskus), natke pietruszki, po uprzednim umyciu, drobno posiekac (ja robie to w mikserze), posiekac tez pomidory i cebule (to robie recznie, inaczej robi sie breja :) ), wymieszac wszystkie skladniki z odsaczonym bulgurem (kuskusem) doprawic oliwa, sokiem z cytryny i sola salatke mozna dostosowac do swojego smaku, tzn. mozna dodac troche wiecej pomidorow, wiecej soku cytryny, etc. najlepiej zjesc tego samego dnia, bo podchodzi sokiem i robi sie ciemno zielona, lub wymieszac skladniki bezposrednio przed jedzeniem podawac do mies (np. z grilla), ryb; salatka jest moim przysmakiem i nie ma zadnego gorzkiego posmaku tu troche informacji: http://en.wikipedia.org/wiki/Tabbouleh http://pl.wikipedia.org/wiki/Bulgur

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość asdsasasasas
a czy to tabouleh mozna zrobic bez cebuli tzn czy nadal bedzie mialo dobry smak?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no wlasnie, tyle roboty, dlatego nigdy sama nie robilam :P bez cebuli nie bedzie mialo fajnego orzezwiajacego ceulkowego smaku ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jesli nie lubisz cebuli, to moze dodaj mniej, ale powiem ci cos, moja siostra, ktora NIGDY nie zje surowej cebuli, jadla tabouleh i nawet jej nie poczula :), tylko musi byc drobno posiekana, ja robie to takim duzym nozem tasakiem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość chin mee
Najlepiej chyba smakuje z twarozkiem. Do twarozku dodaje pokrojona w kosteczke rzodkiewke i poszatkowana natke, do tego sol i pieprz, i gotowe. Natke dodaje takze do sosu pomidorowego, ktorym polewam makaron, ryz, soczewice. Na jedna porcje szatkuje nawet cala natke.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×