Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gigina

Prośba o poradę prawną

Polecane posty

Gość Gigina

Przed naszym ślubem rodzice przepisali mężowi dom. Nie mamy dzieci i nie wiadomo czy miec będziemy, remontujemy dom, głównie z moich pieniędzy, bo więcej zarabiam. Chcielibysmy gdzieś urególowac prawnie, że ja równiez jestemj włascicielką. Gdzie to zrobić? Jakie trzeba miec dokumenty? Czy rodzice męża muszą tez coś podpisywać, wyrażac zgodę? Zapisane jest że do smierci maja prawo mieszkac w domu. Bedę wdzięczna za pomoc.

Gość dobresobie
musicie podpisać nowy akt notarialny, ale po co ci to?

Gość dobresobie
Małżonkowie mogą dokonywać przesunięć pomiędzy dwoma rodzajami majątku (wspólnym i osobistym), np. za pośrednictwem aktu notarialnego (nieruchomości)

Gość Gigina
chcę czuc sie bezpieczniej, w zasadzie nic nie mam, nic mi się chyba tez teraz nie nalezy w razie jakiś wypadków losowych czyli wizyta u notariusza? czy rodzice męza tez musza podpisywać, czy tylko mąż?

Gość dobresobie
Jesli mąż jest właścicielem domu to macie trzy wyjścia: - umowa kupna-sprzedaży - umowa darowizny - intercyza Zawarcie umowy darowizny lub kupna-sprzedaży między małżonkami spowoduje, że zgodnie z prawem własność zostanie przesunięta z majątku odrębnego jednego małżonka do majątku odrębnego drugiego (różnica jest tylko taka, że w umowie darowizny jest ono bezpłatne). Małżonkowie zostaną więc współwłaścicielami nieruchomości w częściach ułamkowych. Każdy z nich będzie mógł rozporządzać swoim udziałem (np. sprzedać go czy przekazać w darowiźnie) bez pytania o zgodę drugiego współwłaściciela. W przypadku nntercyzy natomiast (ktora może być zawarta zarówno przed ślubem, jak i w trakcie trwania małżeństwa) nastapi przeniesienie właśności z majątku odrębnego do majątku wspólnego, małżonkowie staną się współwłaścicielami bez wyodrębniania udziałów. Oznacza to, że jeden nie będzie mógł rozporządzać nieruchomością bez zgody drugiego. Acha, koszty intercyzy są najniższe, wyższe są koszty umowy kupna-sprzedaży, a w naszym wesołym kraju najdroższea jest darowizna Jeśli obecnie mąż jest jedynym właścicielem to zgoda jego rodziców nie jest potrzebna.

Gość dobresobie
no w wypadku losowym, jakim jest rozwód to rzeczywiście nic ci sie nie należy, ale gdyby nie daj Boże, Twój mąż zmarł to normalnie po nim dziedziczysz

Gość Gigina
dzięki za odpowiedź o rozwodzie nie ma tu mowy ale czy rzeczywiści w przypadku śmierci współmałzonek wszystko dziedziczy jesli nie ma dzieci?

Gość dobresobie
a Twój mąż ma rodzeństwo?

Gość tak pytam o tooo
jak zapisano mu przed ślubem to jest to jego odrębna własność i nie będziesz miała do niej prawa jak ci nie odpisze.

Gość Gigina
to wiedziałam od początku Chyba zdecydujemy się na tę intercyzę, chcemy żeby dom był nasza wspólną włanością a nie tylko męża. Może się ktoś orientuje jakie to koszty?

Gość z tego co wiem tooo
to raz na 5lat można coś przekazać w darowiźnie bez opłat. ale my się pytaliśmy o samochód.dom ma większą wartość więc za taką darowiznę może się płaci

Gość Gigina
dzięki za odp.