Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 00-------=============

jak ZAINSTALOWAC WINDOWS XP na kompie z VISTA

Polecane posty

ALE PODOBNO MOżNA DZIELAC DYSKA NA PARTYCE ,,,,,???TAK GDZIES WYCZYTAłEM TYLKO NIEWIEM JAK SIE ZA TO ZABRAć

Gość należy kupić sobie
PC Format 4 ,i na 56 przeczytać sobie jak zainstalować trzy systemy na jednym kompie

Gość należy kupić sobie
PC Format nr 4 zamieszcza sposób na umieszczenie WidowsXP, Vista, Linux na jednym komputerze

na partycji innej niż ta z vistą zainstaluj xp a potem ustaw programem easy bcd bootowanie visty i xp naraz (bodaj trzecia zakładka)

Gość no nie wiem...
bo vista jest 64, a xp 32 bitowa... i rozni sie biosami.... a xp 64 nadaje sie do kosza... jak Ci sie to uda, daj znac, bo az sam jestem ciekawy, jak to zrobic...

Gość ___monika___ monika__wo2.
Przygotowanie do uruchomienia instalacji systemu z płyty CD: Podczas uruchamiania komputera rozpoczyna się proces tzw. Bootowania – szuka systemu operacyjnego na dyskach, CD-Romach podłączonych do komputera. Po jego znalezieniu uruchamia go. Jeżeli jednak systemu nie odnalazł wyświetlana jest informacja: Disk Boot Failure. Bios w naszym komputerze ustala które nośniki i w jakiej kolejności ma szukać systemu. Nasz opis będzie dotyczyć instalacji XP płyty CD więc, powinniśmy ustawić w Bios`ie szukanie systemu na dysku CD. Ustawienia w Bios’ie: 1. Aby włączyć ustawienia Bios`u, podczas gdy komputer się uruchamia naciskamy (bez przerwy) przycisk wskazany w komunikacie (podczas uruchamiania) "Press DEL to Enter SETUP", czyli naciskamy klawisz Delete (Del) (na niektórych płytach głównych jest to klawisz F2 lub F4) 2. Korzystając ze strzałek najeżdżamy na pozycję "Advanced BIOS Features" i wciskamy Enter. 3. W tej chwili włączyłeś okno konfiguracji zaawansowanych funkcji Bios`u, a w nim następnie napędy bootowania: pierwszy, drugi i trzeci. Najeżdżamy na opcję "First Boot Device" i naciskając kilkakrotnie klawisze "page up" i "page down" ustawiamy w tej opcji "CDROM". Dzięki temu nasz PC będzie teraz początkowo szukał systemu na dysku CD. 4. Wracamy teraz do głównego okna Bios`u (klikamy ESC). Za pomocą strzałek zaznaczamy "Save & Exit Setup", co oznacza po polsku "Zapisz i opuść program". Wciskamy klawisz Enter. Na ekranie pokazuje się opcja czy chcemy wyłączyć i zapisać ustawienia Bios’u, które wprowadziliśmy. Klikamy na literę Y - Yes (z ang. Tak). Wkładamy do napędu CD płytę z systemem Windows i klikamy na Enter. Uruchomienie instalacji systemu: 1. Gdy na naszym ekranie pojawi się komunikat "Dowolny klawisz spowoduje rozruch z tego dysku CD", klikamy dowolny klawisz (Enter, Spacja) 2. Ukazuje się okno w którym wybieramy trzy opcje instalacji systemu: instalacja systemu, naprawa, zakończ. Wciskamy klawisz Enter, aby rozpocząć instalację systemu. 3. Pokazuje się umowa licencyjna, aby ją zaakceptować klikamy F8. 4. Jeżeli na naszym dysku jest już system Windows widzimy na ekranie propozycje do jego naprawy. My jednak nie chcemy naprawiać systemu tylko instalować od nowa, więc klikamy na ESC. Tworzymy partycje: Jeżeli jest to nowa instalacja: 1. Dysk musimy podzielić na partycje, widzimy napis "Obszar niepodzielony na partycję (i rozmiar naszego całego dysku). 2. Klikamy na klawisz "C" i wpisujemy ile ma być miejsca na naszej partycji "C" następnie znów najeżdżamy na "obszar niepodzielony na partycję (reszta wolnego miejsca) klikamy klawisz "C" i wybieramy ile ma być miejsca na naszej partycji D i tak do momentu aż zużyjemy wszystkie wolne miejsce. Teraz następne kroki są takie same dla nowe instalacji jak i dla reinstalacji systemu. Jeżeli już wszystko jest ustawione wybieramy partycję "C" i klikamy klawisz Enter, przejdziemy do następnego kroku instalacji. Formatowanie: Partycja na której chcemy mieć system, koniecznie musi być sformatowana: 1. Zostajemy poproszeni przez instalator o wybór plików i szybkość formatowania. Mamy do wyboru: "Formatuj partycję stosując system plików Fat32", można także NTFS, - to już zależy od twoich potrzeb. W systemie plików NTFS możesz korzystać z zaawansowanych opcji jak zabezpieczanie danych na dysku. Potwierdzamy chęć formatowania klawiszem "F" (UWAGA! FORMATOWANIE POWODUJE UTRATĘ WSZYSTKICH DANCYcH DOTYCHCZAS ZAPISANYCH NA DYSKU). 2. Partycja na której instalujemy system nie może mieć mniej niż 2000Mb, zaleca się użycie rozmiaru od 5-10Gb (5000-10000Mb) 3. Na ekranie pojawia się informacja: " Aby kontynuować i sformatować partycję, naciśnij klawisz Enter". Należy wtedy kliknąć na Enter. 4. Druga i następne stworzone przez nas partycje zostają na razie niesformatowane, później sformatujemy je spod systemu. Konfiguracja podczas instalacji w trybie graficznym: Kiedy formatowanie partycji zostanie ukończone, możemy obserwować proces kopiowania plików niezbędnych do instalacji na nasz dysk twardy, po skopiowaniu, odczekujemy 15sekund na ponowne uruchomienie komputera (podczas tego uruchomienia wyskakuje także napis "Dowolny klawisz spowoduje rozruch z dysku CD" teraz nic nie klikamy). Po ponownym uruchomieniu instalacja jest kontynuowana już w bardziej zaawansowany sposób i w ładniejszym systemie graficznym. 1. Po kilku minutach od uruchomienia instalacji systemu na ekranie widzimy okno oferujące możliwość wyboru języka i układu klawiatury. Klikamy na przycisk "Szczegóły" 2. W tym oknie klikamy na język polski. W oknie "Spersonalizuj swoje dane" wpisujemy swoje nazwisko i organizację. 3. W następnym oknie wpisujemy numer seryjny dołączony do opakowania systemu, bądź skorzystaj z tego linku >>OOO

na kompie z vista tak sie instaluke jak wyzej

niesadze zebym sie go pozbyła,,,podoba mi sie

27 a co?

ale ja nie narzekam na vistę wszstko śmiga,,niemam problemów,,,,ale każdy lubi cos innego i co innego mu odpowiada..

tylko??? dzięki męszczyzno przez sz

Gość Greku
w ogóle to fajnie ale pier*** głupoty... chłopie... jak chcesz zainstalować win xp pod viste? po 1 vista jest nowszym systemem wiec ni dopuści do instalacji... nawet jeśli w biosie ustawisz aby czytał tylko cd-rom czy tam dvd-rom ;/ po 2 próbowałem... i ładnie jkest do momentu wgrywania sie plików instalacyjnych (tych na samym początku) potem (długim czasie) pojawia mi się error... ;/ zgadnij co pisze. Dysk został uszkodzony albo jest uszkodzony... a to gówno prawda... bo wszystko gra jak powinno. wiec powiedz mi jak mam ominąć tego errora. jeśli nawet nie mogę zainstalować go w trakcie pracy systemu... sory ale jak masz pier*** takie głupoty to nie wchodź na takie fora... ;/ pozdro Grek

Gość nieznany
a jeśli mamy partycje jedną z vistą i jej nie wykrywa podczas uruchomienia instalacji xp z cd to co ?