Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ashley85

Czym grożą narodziny w 8 miesiącu?

Polecane posty

Gość ashley85

Witam, chciałabym się was zapytać czym grożą narodziny w ósmym miesiącu ciąży?? Dziecko moze byc chore? Bo chyba niedlugo urodze a 21 minie 8 miesiac wiec strasznie sie boje o zdrowie dziecka

Gość kaaaasiuniaaaa
wczesniak, byc moze bedzie musial lezec w inkubatorze

Dziewczyny moze jednak mniej drastycznie ok.????jesli jej grozi porod przedwczesny na ktory nie ma wplywu to straszenie ma jej pomoc???i co ona ma zrobic?nakazac dziecku porodu do 9 miesiaca?w leb sie stuknijcie!ja bym wam \"podziekowala\"za \"dobre\"slowo!Tez jestem w koncowce 8 miesiaca mam rozwarcie na 2 cm nisko brzuch i glowka dziecka coraz mocniejsze i czestrze skurcze i co czytanie o niedotlenieniu ma mnie nastroic optymistycznie a stres nie doprowadzic do porodu???cholerne dzieki za takie pocieszanie i rady!:-oTROCHE WIECEJ TAKTU DOROSLE KOBIETY! Autorko nie czytaj bredni!nigdzie nie jest powiedziane ze jak urodzisz w 8 mcu to dziecko moze byc chore!mam 30tke na karku znam wiele matek w tym i takie ktore urodzily wlasnie w 8mcu ciazy.Dzidzia polezala w inkubatorze 2 tyg.i zdrowiuskie wrocilo do domu.Moj brat urodzil sie z poczatkiem 8 mca i nawet dnia w inkubatorze nie spedzil!Glowa do gory na pewno wszystko bedzie dobrze:)

nie straszcie! teraz ratuja dzieci ktore urodzily sie nawet w 6-7 miesiacu!!! napewno bedzie dobrze! znam dziewczyne z kafe krora urodzila w 27 tyg ciazy i mala jest sliczna i normalna!!! glowa do gory! zajma sie dzieckiem:)jak nalezy

Gość betix
jesli dziecko urodzilo by sie w 8 miesiacu i o ile by dostalo 10 punktow i mialo odpowiednia wage to nie lezaloby w inkubatorze! ja znam ludzi kyorzy urodzili sie w 7 miesiacu i wszystko jest z nimi wporzadku.

Gość nie straszcie dziewczyny ...
Ja urodziłam w 7 miesiącu ! syn ma juz 3 latka i powiem wam ,ze z tym rodzeniem w 8 m-cu ,ze płuca sie rozwijają itd ,ze to tragedia TO JUZ MITY !!!!!!!!!!!!!!!!! Kazdy kolejny dzień jest dla dziecka wazny ale to nie znaczy ,ze coś sie zaraz musi stac ! Ja urodziłam SN choc powinni mi zrobic cesarke dziecko dostało 7 pkt i nie musiało byc na respiratorze ,wydolny oddechowo ...ale miesiąc w szpitalu spedziliśmy bo nie miał 2 kg ... podejrzenia były o wszystki choroby świata !!!!!!!! Ale ja byłam jakos dziwnie spokojna o niego WIEDZIAŁAM ,ze badaja go na wskroś bo po prostu musza ale dziecko było i jest zdrowe ! W klinice noenatologi napatrzyłam sie na prawdziwe nieszczęscia :( dzieci z wagą 650 gr albo 1000gr i WYSZŁY Z TEGO !!!!!!!! Z matką jednej dzxiewczynki ,która w chwili porodu wazyła 525gr utrzymywałam kontakt-dziecko sie rozwija normalnie ! A profesor w klinice powiedział,ze to czy dziecko urodzi sie w 8 m-cu nie ma wpływu na jego zdrowie ! -kiedys tak mówili ale nie dziś dobrze ,że w 8 a nie np w 6 ....BEDZIE DOBRZE TYLKO WIERZ W TO Z CAŁYCH SIŁ !

Gość jasne ze tak
im dłużej trwa ciaża tym lepiej ,więc tez wiem ,że w tych czasach nie ma juz problemów jesli urodzi sie w 8 m-cu ... POWODZENIA!

mój syn uraodził sie na koniec 8 miesiąca teraz ma ponad 1,5 roku i wszystko jest ok. znam kilkoro dzieci urodzonych miedzy 32-35 tc i na szczęście w tej chwili mimo pewnych początkowych problemów nic im nie dolega.

Gość przesadzacie
ja sie urodzilam na poczatku 8 miesiaca i nie lezalam nawet chwili w inkubatorze, nic mi nie bylo, moja kuzynka tez urodzila w 8 miesiacu i mimo ze mala wazyla 2500 wyszla po 2 dobach ze szpitala, tez jej nic nie bylo i jest zdrowiusienka

Gość xa
Witam tez pragne dodać cos od siebie. Moja żona urodzila w 26 tygodniu 780 dag ważył był początkowo na respiratorze pozniej cepapie codziennie modlilismy sie zeby wyszedl cało z tego wszystkiego ale jest z nami ma juz 18 miesiecy i juz powolizaczyna chodzic. Walczył o życie w Krakowie ale się udało. Tak na pocieszenie każdej matki należy wierzyć że bedzie dobrze niezważając na nic. Pozdrawiam

Moje bliźniaki urodziły się w 36 tc. Córka dostała 10 punktów, ani sekundy nie lezała w inkubatorze, syn - 8, ale on miał niską mase i to wiedzieliśmy z usg i wlaśnie dlatego zrobiono mi cc w tym czasie. Dzieciaki są zdrowiuteńkie!

Urodzilam w 31 tc. dziecko nie bylo pod respiratorem bo dostalam odpowiednio wczesniej sterydy na pluca. rodzilam sn maly dostal 9pkt. urodzil sie zdrowy dopiero potem dostal innfekcju ktora przerodzila sie w sepse grzybicza. teraz ma pol roku i poki co jest ok. niby kazdy tydzien jest cenny dla dziecka ale 8 mc jest niebezpieczny. wtedy narzady zwalniaja obroty a dziecko nabiera tkanki tluszczowej. i tutaj wlasnie jest problem zeby po porodzie te narzady same sie rozhulaly.

ja urodziłam w 8m. -34t.c. lekarze nie zdązyli podać sterydów na rozwój płuc. Mały urodził się z wrodzonym zapaleniem płuc, mikrowylewami dokomorowymi 2st., nasiloną żółtaczka. Leżał przez tydzień w inkubatorze, na szczęście oddychał samodzielnie. Po tym czasie dostałam go na salę do siebie. Miał 7pkt Apgar. Teraz jest zdrowym chłopczykiem, przegonił rówieśników urodzonych o czasie. jak płakałam w szpitalu nad nim, pielęgniarka zabrała mnie do inkubatorów gdzie leżą wcześniaki nie ważące 1kg! To mnie otrzeźwiło. Medycyna poszła tak do przodu, że również te maluchy wyrastają na zdrowe fajne dzieciaki :) także spokojnie, wszystko będzie ok!

Gość ale porównanie no nie mogę
:O przecież 36 tc to praktycznie donoszona ciąża , a bliźnięta to nie rodzą się później niż w 37 tc więc przykład całkowicie bez sensu:O

Gość mammamannnnnnnn
ja rodzilam w 8 msc ciązy, mała miala 2.700 52 cm, zdrowa,1o pkt. tzn kilka dni lezala w inkubatorku, i po wyjsciu z porodowki trafilismy na odzial dzieciecy bo miala ciezko zoltaczke i tam bylismy 2 tyg. teraz moja corka ma 22 miesiace, 87 cm wzrostu, mowi wszystko lacznie z wierszykami i nie widac po niej jakies roznicy ze jest wczesniakiem. Tak do 6 miesiaca zycia bralismy pod uwage wiek korygowany rzeczywiscie pozniej zaczela siadac, i chodzic ale teraz sie wszystko wyrownalo.

Gość mammamannnnnnnn
aaa i tak dla jasnosci, że leżala w inkubatorze a to dlatego, że szybko traciła ciepło, chwilkę ja trzymałam tzn jakies pol godzinki a ona juz byla starsznie zimna nos siny i musiala sie tam dogrzewac.... a tak jak powiedzial mi lekarz kazdy dzien liczy sie dla dziecka czy to 7,5 miesiaca czy 8 to nieistotne.

Gość ojtam ojtam
ja słyszałam że lepiej rodzić w 7 niż w 8 i że 8 to właśnie najgorszy miesiąc - za późno żeby podać coś na rozwój płuc a za wcześnie żeby same działały dobrze - ale różnie bywa sama urodziłam w 37 tc (36+6) a synek w pełni donoszony i nietraktowany jako wcześniak

Gość gość
Witam przyszle mamy nie bojcie sie o zdrowie waszych pociech urodzonych w 8 mc ja 2 razy urodzilam w 8 mc dzieci dostaly po 10 punjtow a ze zdrowiem nie maja problemow zeby nie szczepienia to dzieci by nie widzialy lekarza na oczy do tej pory nie maja problemow ze zdrowiem 1 dziecko ma 5 lat a 2 dziecko ma 3 lata u nich katar to rzadkosc