Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość grzegorz 25

co jest bardziej kaloryczne wódka czy piwo??

Polecane posty

Gość SSDFGHJKK
[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[

Gość ewka234
mnie sie wydaje ze piwo jest bardziej kaloryczne

Gość mirka12
chyba piwo!! po piwie u facetow rosnie brzuch a u kobiet boczki!!

Gość wiolka 34
Piwo wspomaga trawienie i pobudza apetyt, co ma duże znaczenie w odżywianiu rekonwalescentów. Pracę żołądka pobudzają zawarte w nim specyficzne substancje goryczkowe oraz kwas węglowy. Dzięki swoim powszechnie znanym właściwościom moczopędnym piwo jest często polecane m.in. przez nefrologów i urologów jako środek wspomagający zwalczanie i łagodzenie objawów kamicy nerkowej. Zdaniem niektórych specjalistów dietetyków mogą je pijać (w umiarkowanych oczywiście ilościach) nawet chorzy, jest ono przecież szybko trawione i łatwo przyswajalne przez organizm. Podzielone są zdania na temat picia piwa przez osoby otyłe. Piwo jako takie nie jest tuczące, ale doskonale wzmaga apetyt, a głodni sięgają przecież najchętniej po to, co kaloryczne, a więc również tuczące.

Gość iwoneka
powiem po sobie kiedys pilam tylko wodke, nie tylam nic przez ostatnie pol roku pilam piwo.......... i co? brzuszek, boczki, wrrrr, ale piersi ladne , heheh teraz przerzucam sie znow na wodke, koniec z tym piwskiem

Gość xDDD
xDD ej macie tu speca : poziomkowy - sorbet xDD piwo jest bardziej kaloryczne !!!! niewiem jak wy ale ja sie powstrzymam od teorii bo widze tu tylko 1 madry głos

Gość Neuron
Dużo się mówi o szkodliwości alkoholu i o groźbach związanych z nadmiernym jego spożywaniem. Często powracającym w rozmowach tematem jest także wpływ alkoholowych trunków na naszą linię - żartobliwe określenia "mięsień piwny" czy "piwna opona" nie mogą przecież brać się z próżni. Ale czy tak jest faktycznie? Napoje alkoholowe zawierają przede wszystkim - poza rzecz jasna różnymi ilościami alkoholu etylowego - wodę, węglowodany i białka, a zależnie od proporcji tych składników różni się wartość energetyczna trunków. Część z tych substancji w określonych warunkach ulega spaleniu do dwutlenku węgla, wody, czasem innych związków z uwolnieniem energii cieplnej, a w przypadku składników pokarmowych ich ciepło spalania określa się mianem wartości energetycznej (kaloryczności). Ze spalenia w organizmie człowieka 1 g etanolu powstaje aż 7 kcal. Dla porównania 1 g tłuszczów dostarcza nam 9 kcal, 1 g białek i 1 g węglowodanów już tylko 4 kcal, natomiast sole mineralne, witaminy oraz woda nie są nośnikami energii. Najwięcej etanolu zawierają wódki, dlatego spośród napojów alkoholowych są najbardziej kaloryczne. Wódki czyste wytwarzane są ze spirytusu rektyfikowanego zmieszanego z wodą, a wartość energetyczna 100 g takiego trunku o mocy 45% obj. alkoholu wynosi około 250 kcal. Wódki gatunkowe otrzymuje się ze spirytusu wymieszanego z wodą, cukrem i składnikami smakowo-zapachowymi. Kaloryczność takich napojów alkoholowych zależy zatem nie tylko od zawartości etanolu, ale również cukru. Wino może zawierać 9-18% obj. alkoholu oraz nawet ponad 12 g cukrów w 100 g. Ilość tych dwóch składników jest podstawą podziału win na wytrawne, półwytrawne, półsłodkie oraz słodkie i decyduje zarazem o ich wartości energetycznej. Wino wytrawne, czyli takie, które zawiera 9-11% obj. alkoholu i do 2% cukru, ma najwyżej 68 kcal na 100 g. Natomiast wino deserowe bardzo słodkie, zawierające 16-18% obj. alkoholu i 15% cukru to już około 150-160 kcal. Znacznie bardziej kaloryczne są winiaki otrzymane w wyniku destylacji win. Zawierają 38% obj. alkoholu i około 2% cukru, a ich kaloryczność to nawet 220 kcal na 100 g. Piwo natomiast składa się z wody, 3-7% etanolu i 4.5-11% (głównie węglowodanowego) ekstraktu. Duża ilość cukrów przesądza o kaloryczności tego napoju, przy czym znaczny wpływ na jej wartość ma sam alkohol: 100 g piwa bezalkoholowego dostarcza niewiele ponad 25 kcal, piwa zaś o mocy 6% zawierającego 5 g cukru - już około 65 kcal. Sedno odpowiedzi na pytanie, czy alkohol tuczy, tkwi jednak w specyfice przetwarzania tej substancji przez nasz organizm. Często nie pamięta się, że metabolizm alkoholu jest inny niż węglowodanów czy tłuszczy, a substancja ta nie może zostać zmagazynowana w postaci tkanki tłuszczowej. Pamiętajmy, że alkohol etylowy - jak wiele innych toksycznych związków - jest w 95% rozkładany w wątrobie do dwutlenku węgla i wody, tkanka tłuszczowa pochodzi więc przede wszystkim od zawartego w napojach alkoholowych cukru. Nie każdy również wie, że etanol hamuje proces trawienia i wchłaniania wielu składników pokarmowych. Nie znaczy to jednak, że napoje alkoholowe nie mają żadnego wpływu na tworzenie się tkanki tłuszczowej. Wręcz przeciwnie, należy pamiętać o tym, że trunki te zdecydowanie zaostrzają apetyt. Etanol pobudza rozkład zawartego w wątrobie glikogenu, tym samym pozbawiając organizm łatwo dostępnego źródła energii, a w dalszej kolejności powodując spadek cukru we krwi i wystąpienie uczucia głodu. Należy więc pamiętać, że mimo iż nie można demonizować wpływu alkoholu na naszą linię, towarzyszące naszym posiłkom i spotkaniom wina, piwa czy drinki powinny być pite z umiarem. źródło :

Gość nhjuhjn
PIWO jest bardziej kaloryczne!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość monie33
ja tam po wódce zawsze waze mniej :p to przelatuje xD jak na osobę liczaca każdą kcal to na wodke mam wyjebane :p

Gość bladiii26
no ej ale napiszciemi co bardziej tuczy bo na sylwestra i swietachce sie upic ale nie wiem czym ... tzn nie wiem co kupic bo zalezy mi na tym żeby to był mniej kaloryczny trunek bo jestem na diecie a po przeczytaniu tych postów itak pozostaje zielona heh... wec jeżel wybiore browar to tak ze 4 wypije a wódki ćwiartke około...

Gość zabawaak86
Wszystko zależy od proporcji:) Jak masz wypić jeden kieliszek wódki (drinka) lub jedno piwo to mniej będzie w wódce :P No chyba żeby porównywać 0.5l wódki i 0.5 piwa to faktycznie więcej kcal będzie w wódce

Gość gość
pijcie wino patykiem pisane im wiecej tym lepiej ,idealna linia gwarantowana

Gość gość
ale po wodce ma sie sranie na drugi dzien

Gość gość
Tylko tez spójrzmy ile piw a ile wódki mniej więcej 8 -10 piw to wiadomo ze bardziej kaloryczne niż 0.5 czy litr wódki

Gość gość
Chyba wódka ,ale w ogóle alkohole są bardzo zaloryczne , piwo też. Zresztą wystarczy poczytać ile co ma kalorii, niektorzy błednie nie wliczają kalorii z tego co wypiją, a to może być nawet drugie tyle tego zjadają, jeśli są to słodzone soki, czy właśnie alkohole

Gość gość
Po piwie chcę się bardzo jeść

Gość gość
Po piwie chcę się bardzo jeść