Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pannienkazokienkka

Jak to jest z tymi wkładkami?

Polecane posty

Gość pannienkazokienkka

Mam problem. Muszę nosić wkładki higieniczne - bez nich czuję się niekomfortowo, nie lubię tego uczucia 'wilgoci', wkładki pozwalają mi czuć się bardziej komfortowo . Jednak wiem, że codzienne stosowanie wkładek nie jest zalecane. Czy ktoś moze mi powiedzieć, jak to jest naprawdę?

Gość pannienkazokienkka
Czytałam, że to niezdrowe i może być przyczyną rozwijania się chorób...przez to, że cieplej, wilgotniej?

Gość pannienkazokienkka
No to jesteśmy obie ciekawe :D:D:D

Gość blackcat
Jeżeli zmienia sie je co jakis czas (a nie cały dzien z jedną) to można nosic codziennie - słowa mojej pani ginekolog.

Nie są polecane wkładki wyłożone od spodu tworzywem sztucznym. Bo wydzielina z pochwy, zamiast na bieżąco wysychać, wsiąka we wkładkę. Dodatkowo skóra pod plastikiem się poci, co może powodować odparzenia. Osobom ze skłonnością do grzybic na pewno nie zaleca się stosowania wkładek, wilgoć sprzyja rozwojowi grzybicy. Jeśli masz możliwość kupienia wkładek bez plastiku, to używaj skoro uważasz że wkładki są ci potrzebne, na pewno są zdrowsze niż tradycyjne. Idealnie jest gdy są zrobione z materiałów niebielonych, bo chlor użyty do bielenia powoduje powstawanie trujących substancji - dioksyn. Obecnie coraz częściej stosuje się bielenie alternatywne, bez udziału chloru, ale może się zdarzyć że trafisz na produkt starego typu. Zastanów czy na na pewno potrzebujesz wkładek, są doniesienia że zwiększona ilość wydzieliny jest spowodowana... stosowaniem wkładek. Ile w tym prawdy - nie wiem. W każdym razie ja wkładek nie używam, bo uważam że to zwykłe zaśmiecanie środowiska. Do wchłaniania wydzieliny służą majtki. O ile będą przewiewne, to wydzielina będzie na bieżąco wysychać. A jeśli ilość wydzieliny jest niepokojąco duża, to trzeba iść do ginekologa, bo to może być spowodowane chorobą.

Gość saddsfdffa
moja ginekolog powiedziala ze to idealne miejsce do rozwoju bakteroo- cieplo mokro i nie przeplywa przez nie powietrze. ja nosilam tez na noc bo mam problem ginekologiczny- ale przestalam jak mi kazala. poprawa jest chociaz nie tylko z powodu przestania noszenia wkladek. powiedziala mi ze mozna je nosic jak np gdzies jedziesz i nie masz mozliwosci zmiany majtek czy cos jak i przy malym okresie