Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaniepokojona mamaMAMA

CZY TO LENIWY 7 MIESIĘCZNIAK CZY PROBLEM Z ROZWOJEM???????????????????

Polecane posty

Chciałabym zasięgnąc Waszej opinii. Mój mały ma prawie 7 m-cy, kręci się w kółko na brzuchu, trochę do tyłu, na łóżku czasami przekręca się na plecki ale rzadko, a na podłodze bardzo rzadko i to na jedna stronę, na drugą nawet nie próbuje, tak samo jest z pleców na brzuch - tylko i wyłącznie na jedną stronę, próbowałam go stymulowac, zachecac do przekręcania na drugą zabawkami ale nie chce. Czy to cos poważnego, czy ma jeszcze czas i jest może leniwy???

Gość a moze spytaj lekarza

Moja jak miała 7 miesięcy to nie siedziała(mój syn siedział majac 6 miesięcy) i troche zaczełam się niepokoić i dziwnie raczkowała.Ciągnęła jedna nogę za sobą.Poszłam do neurologa i skierowano nas na rehabilitacje,pomogła po miesiacu.Skonsultuj się z lekarzem,może to nic,bo każde dziecko rozwija sie w swoim tępie ,ale jednak radze iść do lekarza.

NIE MAM JAK ISC DO LEKARZA-MIESZKAM ZA GRANICĄ, A W POLSCE BĘDĘ DOPIERO ZA KILKA MIESIĘCY, 2 MIESIĄCE TEMU BYŁAM U LEKARZA POWIEDZIAŁ, ZE JEST OK, ALE TAKI TO CHYBA LEKARZ:( DLATEGO PYTAM JAK TO BYŁO Z WASZYMI DZIECMI I CZY W TAKIM WIEKU POWINIEN SIE PRZEKRĘCAC CZY MOŻE NIEKTÓRE ZACZYNAJĄ PÓŹNIEJ, ALE SIEDZI JUŻ ŁADNIE NAWET....

Co do tego przekrecania to raczej powinien juz sobie dawac rade.....no ale lekarzem nie jestem

właśnie chciałabym zasięgnąc opinii na temat przekręcania.

Gość a zycie kolem sie toczy
To za granica nie chodzisz z dzieckiem do lekarza??? Nie wydaje mi sie, ze w przypadku o czasie urodzonego dziecka, normalnym bylo takie zachowanie 7- miesiecznego niemowlaka. Zapewniam cie jednoczesnie, ze nie zasiegalabym tego typu porad na kafe, tylko biegiem leciala do lekarza. Bylas dwa miesiace temu...Bez obrazy ale Ty swoje dziecko wychowujesz, czy chowasz?????

Obroty na brzuszek Pięciomiesięczne dziecko nie potrafi przekręcać się z plecków na brzuszek. Zastanawiasz się, czy pediatra powinien skierować je do neurologa? Dlaczego tak się dzieje: Obracanie się z plecków na brzuszek to bardzo ważny etap w rozwoju ruchowym dziecka – maluch po raz pierwszy może aktywnie zmieniać położenie, przygotowując mięśnie do kolejnych etapów: siadania, raczkowania i chodzenia. Pięciomiesięczne dziecko nie musi jednak tego potrafić. Powinno umieć przekręcać się z brzuszka na plecy i z plecków na boki. Przekręcanie się w odwrotną stronę jest dla niego bardzo trudne i większość niemowląt uczy się tego ruchu około siódmego miesiąca. Tylko niektórym udaje się to wcześniej. Co robić: Układaj zabawki z dala od bawiącego się na macie malca. Zachęcasz go w ten sposób do ruchu na boki. Bawcie się również z maluszkiem w przewracanie na boczek – turlanie to dobry trening dla jego mięśni. No właśnie, u niego jest wszystko ok, tylko te przewracanie, jak utknie na brzuchu to nawet nie próbuje się przewrócic. Za granicą są konowały nie lekarze byłam tutajk setki razy a oni mówiąz, że wszystko jest ok, więc nie odzywaj się jeśli nie wiesz, tak chowam:P

wiesz co moja corka ma 8 miesiecy z brzucha na plecki wogole sie nie obraca tylko z pleckow na brzuszek :-) siedziec zaczela jak miala 7 miesiecy ale sama jescze nie usiadzie tylko jak ja posadze raczkowac jeszcze nie raczkuje tzn probuje ale raczki jeszcze nie daja rady :-) w piatek bylam u lekarza na szczepieniu i sprawdzala jak sie rozwija moje malenstwo i powiedziala ze wszystko jest bardzo dobrze i nie musi wszystkiego robic jak inne dzieci ale jak Cie to bardzo nie pokoi to przejdz sie do lekarza

Ale piszesz że Twój mały ma 7 miesięcy....powinien juz to robić.Co do tego leżenia na brzuchu to tez jest róznie.Mój syn nie cierpiał tego,nie raczkował,a to jednak jest wazne w rozwoju prawidłowym dziecka.Ale chodził majac 10 miesięcy.Córka tylko na brzuchu,raczkowała,zaczeła chodzić jak miała nie całe 10,5 miesiaca.

Gość nie martw sie zaniepokojona
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=74137205&v=2&s=0 tutaj mama miała podobny problem, jak inne rzeczy sa ok jest ok, nie wszystkie dzieci rozwijają się tak samo.

Gość uwazam ze jest okkkkkkkkk
dzieci rozwijaja sie we wlasnym tepie a na przewracanie ma czas do 10 miesiecy-to jest górna granica.

moj maly tez sie przekrecal tylko na lewa strone a na prawa b. malo i jeszcze mu nie wychodzilo wszystko co robil to w lewa stone tez sie martwilam ale z kazdym piardnieciem ja nie lece do lekarza za jakis czas juz bylo dobrze a teraz obserwuje ze moj synek wszystko w lewa raczke bierze wiec moze leworecznosc to spowodowala nie martw sie kazde dziecko inaczej sie rozwija:D:D:D

Gość to po co
siedzisz za granica jak tam są konowały dla socjalu???????? a może nie rozumiesz co do ciebie mówią:O

czego nie rozumiem??? Ciebie napewno nie rozumiem:( A po co Ty mieszkasz tam gdzie mieszkasz??? Siedzę inteligentna osobo tutaj bo tu jest moje miejsce na ziemi, tutaj mieszkam od wielu lat.

Gość a nie mozesz isc do lekarza
NIE MAM JAK ISC DO LEKARZA-MIESZKAM ZA GRANICĄ, Jak to ???to tam lekarzy nie ma??? NO NIE ZAARTUJ ?? to gdzie ty mieszkasz ? na pustyni?

Inteligentko przeczytaj uważnie moje wszystkie wypowiedzi - napisałam, że byłam tutaj u lekarza a oni na wszystko mówią, że jest ok, wiesz nawet grypę i 40 stopni gorączki leczą tutaj paracetamolem:( więc zacznij czytac ze zrozumieniem.

Gość to po co
to zmien pediatre albo jak już długo tam siedzisz to nie umiesz wydusić skierowania , ach tylko że w pl kazdy lekarz da ci skierowanie na wszytsko za pieniążki:) i zrechabilituje Cie i dziecko lile razy bedziesz chciała,????? lekarz jak lekarz kazdy inny:)

Gość to po co
to co ty w Holandii siedzisz czy w UK?????

Gość wAnglii jest duzo polskich
lekarzy.albo wez tlumacza i badz upierdliwa i nie wyjdz jesli ci nie odpowie o co chodzi z dziieckiem!

Gość to po co
ja chodziłam do polki ginki w de i uwierzcie mi gorsza rozgwiazda niz niemiecki lekarz masakra:O, nigdy wiecej ani żadnego obcokrajowca:O porażka:O

po co mam brac tłumacza???????????????? hahaha znam świetnie język, tylko oni tutaj maja takie podejście, mówią na wszystko, że jest ok, trzeba umierac, żeby dali Ci skierowanie.

poza tym pytałam doświadczone mamy o opinie jak rozwijały się ich dzieci a nie o opinie, że mam wracac, ludzie to jednak mają zajoba.

oczywiście,że w Anglii są konowały! Dokładnie na wszystko dają paracetamol. :D:D Jedna znajoma była zaniepokojona rozwojem dziecka i konował jej powiedział,że wszystko ok, a jak w Polsce poszła do pediatry to skończyło to się długotrwałą rehabilitacją,bo wcale nie było ok! Ale myślę,mamo,ze jeśli Twoje dziecko nie ma obciążeń,urodziło się o czasie to nie trzeba sie martwić na zapas,bo dzieci różnie sie rozwijają. Moze Mały po prostu nie lubi leżeć na plecach? :) przecież maluchy juz maja swoje charakterki.... Jeśli nic innego się nie dzieje,to nie sądzę,żeby było coś niedobrego. Ale,jeśli mozesz to pójdź do pediatry w Polsce.Jezeli Cię to bardzo martwi to możesz chyba przyjechac na kilka dni.... Pozdrawiam.

nie mogę otworzyc tego artykułu:(

Gość to po co
musisz przepisać link albo skopiowac i zlikwiduj spacje po 1 :)

Gość nie stresuj sie
u mojego synka byla identyczna sytuacja - pediatra stwierdził ze nie wszystkie dzieci rozwijaja sie "ksiazkwo" i nie ma powodu do niepokoju. teraz synio ma dziesiec miesiecy i juz chodzi a z raczkowaniem nadal sie obija woli pełzac :p

dzięki:) p.s. dalej nie mogę linku otworzyc:(

Gość czegos tu nie rozumiem
Z lekarzem sie porozumiec nie mozesz podobno jezyk znasz swietnie ,a na forum pytasz?Kogo pytasz? Polskiego lekarza? Specjaliste od rozwoju niemowlat? Jakby mi zalezalo na dziecku nie siedzialabym na forum z niewiadomo kim ,tylko bym zapytala Specjalisty