Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość grupa krwi

grupa krwi

Polecane posty

Gość grupa krwi

witam wszystkich zainteresowanych w tym temacie mam pytanie do osób, które wiedzą coś na temat grup krwi. Zrobiłam ostatnio badanie na ustalenie grupy krwi, wyszło że mam A Rh+, zaciekawiło mnie tym bardziej, że moja mama ma grupe B Rh+ a tata 0 Rh+, proszę o odpowiedź czy jets to możliwe? bo z wszystkich wyliczeń wychodzi że nie. Ale to niemożliwe żebym nie była dzieckiem obydwojga moich rodziców.

Gość Queen Lilith
a moze masz krew po dziadkach? zapytaj rodzicow jaka dziadkowie maja/mieli grupę

Gość grupa krwi
ale krew ponoć dziedziczy sie tylko po rodzicach juz sama nie wiem

Gość pomagam......
Przykłady dziedziczenia grup krwi 1) Załóżmy, że pewna rodzina ma czwórkę dzieci. Badania serologiczne wykazały, że matka ma grupę krwi A, ojciec grupę B, najstarszy syn AB, starsza córka A, młodsza córka 0, a najmłodsze dziecko- chłopiec, ma grupę B. Znamy grupy krwi rodziców i grupy krwi dzieci (A, B, AB, 0). Natomiast nie wiemy, czy rodzice są homozygotami czy też heterozygotami. Analizując genotyp grup krwi czwórki dzieci, dochodzimy do wniosku, że te cztery grupy krwi A, B, AB i 0 mogli przekazać dzieciom tylko rodzice heterozygotyczni (matka z grupą krwi A ma genotyp IAi, a ojciec z grupą B ma genotyp IBi). Matka, jako heterozygota- IAi- wytworzy dwa rodzaje komórek jajowych: IA; i Ojciec, jako heterozygota- IBi- wytworzy dwa rodzaje plemników: IB; i Dziedziczenie grup krwi możemy przedstawić schematycznie za pomocą tzw. szachownicy genetycznej: P: Matka- grupa A X Ojciec- grupa B Genotyp IAi0 Genotyp IBi0 Gamety Gamety IB ♂ i0 ♂ IA♀ IAIB grupa AB (najstarszy syn) IAi0grupa A(starsza córka) i0♀ IBi0 Grupa B(najmłodszy syn) i0i0grupa 0(młodsza córka) F: (potomstwo) Analizując powyższy schemat należy stwierdzić, że matka przekazała gen IA najstarszemu synowi i starszej córce; gen ten warunkuje syntezę aglutynogenu A. Natomiast ojciec przekazał gen IB najstarszemu i najmłodszemu synowi; gen ten warunkuje syntezę aglutynogenu B. Młodsza córka, która posiada grupę krwi 0 nie odziedziczyła po rodzicach ani genu panującemu IA, ani genu IB, tylko gen recesywny i0, który nie powoduje powstania aglutynogenu. 2) Matka posiada grupę krwi 0, o genotypie i0i0, a ojciec posiada grupę AB, o genotypie IAIB. Jakie grupy krwi odziedziczą po rodzicach dzieci? P: Matka- grupa 0 X Ojciec- grupa AB Genotyp i0i0 Genotyp IAIB Gamety Gamety IA ♂ IB ♂ I0♀ Genotyp: IAi0 grupa AB Genotyp: IBi0grupa B i0♀ Genotyp: IAi0 grupa A Genotyp: IBi0grupa B F: (potomstwo) Analizując schemat widać, że 50% potomstwa będzie miało grupę krwi A i 50% grupę krwi B. Wszystkie osobniki są heterozygotami (geny dominujące IA lub IB otrzymały od ojca, a gen recesywny i0 otrzymały od matki).

Gość grupa krwi
ok ale skąd z 0 i z B wzięło się A ???

Gość grupa krwi
w żaden sposób to nie wychodzi, bo gdyby któłreś z rodziców miało Ab ale nie ma jest tylko 0 i B

Gość grupa krwi
widze, że nikt mi nie potrafi na to odpowiedzec

Gość kkkhhh
no dziwne:/ spytaj rodzicow...

Gość grupa krwi
:(

Gość NO CÓŻ-
jESTEŚ DZIECKIEM SWOICH RODZICÓW!!!!!!!!!!!!!!NA 100%

Gość gosmana
WITAM MAM PYTANKO JAK TO MOZE BYC ZE JA MAM GRUPE KRWI ARH- MEZA GRUPY NIE ZNAM ALE NAPEWNO NIEMA 0 A NASZA 2 CÓRKA MA 0 RH +A POD SPODEM PISZE bta - ujemny co to oznacza

Gość no że ma RCH- a nie plus

Gość karolcia222222
mam grupę krwi 0 a oboje rodzice mają krew AB. CzY to możliwe?

Gość jest mozliwe
ze rodzice maja AB a dziecko ma 0 dokladnie nie wiem o co chodzi cos z antygenami..;/ ale przysypialam na tym wykladzie bo nie lubie genetyki...

Gość Agugag
Witam mamy pytanie czy można robić badanie na grupe krwi przy przeziębieniu i grypie ?? W czwartek mam mieć dwa zabiegi w szpitalu, radzili żeby zrobić wcześniej badanie na grupe krwi, od wczoraj mam powiększone migdały, ciągle biorę leki, gardło mam zawalone nie moge aż mówić. Czy przyjmowanie leków wpłynie jakoś na wynik grupy krwi ?? Czy można będac przeziębionym i pod wpływem leków zrobić takie badanie ?? Z góry dzięki za pomoc

Gość Agugag
nikt nie wie ?