Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mchc

MAŁOPŁYTKOWOŚĆ

Polecane posty

Gość mchc

Co dokładnie oznacza małopłytkowość w badaniach krwi. No i po jakich wynikach krwi się ją rozapoznaje??

Gość agagag
po rozmazie, badaniu krzepliwości i ilości płytek

Gość agagag
ile masz?ja miewałam kolo 70-100 000

Gość mchc
to znaczy zaniepokoiły mnie wyniki mpv 6 i pdw 18'3. Zaglądając w interpretację wyników coś się tu nie zgadza.Ale pewna nie jestem. Do lekarza idę za tydzień stąd te wątpliwości.

Gość agagag
wg mnie, nie małopłytkowośc ale coś bliżej anemii

Gość mchc
Ale ja wcale nie wyglądam na anemiczkę.Dlaczego sądzisz , ze to anemia??

Gość aboabo
kurcze też mam coś z płytkami tzn tak jak ty objętość płytki i rozrzut rozmiarów jakieś lekko odbiegające od normy a słuchaj... bo też patrzę i widzę masę nieścisłości w necie - brałaś ostatnio jakieś żelazo albo B12 bądź kwas foliowy? bo gdzieś natrafiłam na info że to może mieć jakiś pośredni związek z leczeniem anemii, tzn pośrednio tak te leki mogą oddziaływać na płytki

Gość aboabo
mchc a jakie masz parametry krwinek czerwonych, w sensie ile ich masz, mcv, mchc, rdw itp?

Gość aboabo
mpv mam 6,4 (u mnie norma jest od 7,8) twoje pdw jeszcze mieści się w normie (10-19) , ja mam 9 a masz taki parametr PCT?

Gość mchc
Więc piszę wbc 8.6 rbc 5.73 hgb 15.5 hct 45.3 mcv 84 mch 28.8 mchc 34.1 rdw 15 plt 195 mpv 6 pdw 18.3 lym 24% 2 mon 3.5 0.3 gra 72.5 6.3 Tak to się przedstawia.Komentujcie, bo ja się nie znam.

Gość aboabo
a nie masz jakiejś infekcji? nie przeziębiłaś się przypadkiem?

Gość ludzie przeciez na anemie
nie trzeba jakos specjalnie wygladac, byc chudym czy bladym to jakis glupi stereotyp, ktory z anemia nie ma nic wspolnego! anemie moze miec kazdy czlowiek rozniez wygladajacy na otylego. nie chodzi tu o ilosc spozywanego jedzenia, ale o jego jakosc. a wyniki bezblednie zinterpretuje tylko lekarz.

Gość aboabo
anemii to na bank nie masz, wypasione masz te erytrocyty na maksa a odnośnie twojego podstawowego pytania, znalazałam info że pdw i mpv nie mają znaczenia diagnostycznego jeśli reszta wyników jest w porządku możesz mieć jakiś drobny niedobór B12 albo kwasu foliowego

Gość aboabo
aha i termin małopłytkowość odnos się do liczby płytek krwi, twoje mieszczą się w normie, możliwe że masz jakąs infekcję i wtedy one trochę mogą lekko spadać tak więc jeśli się na nic nie leczysz to się nie martw, wyniki masz OK, jednak tak jak mówi koleżanka wyżej najlepiej jeśli masz jakieś wątpliwości udaj się do lekarza

Gość mchc
Te wyniki są mi potrzebne do pulmunologa, bo podejrzewa u mnie astmę. Więc ze strachu czepiam się wszystkiego. A propos jaki jest górny limit tych erytrocytów?

Gość Globina
Zapraszam na nowopowstałe forum dotyczące małopłytkowości.To pierwsze stricte tematyczne forum dotyczące tej choroby. Naszym zamierzeniem jest zebranie w jednym miejscu zarówno wiedzy ściśle medycznej oraz wszelkich informacji mogących pomóc chorym czy ich rodzinom,jak też przede wszystkim wymiana naszych doświadczeń,przeżyć związanych z codziennym życiem,,oraz walką z tą chorobą. Mamy nadzieję,że przy Waszym zaangażowaniu miejsce to stanie się źródłem zarówno wiedzy,jak i zwykłego ludzkiego wsparcia i pomocy. Adres forum: http://www.maloplytkowosc.fora.pl/

Gość a czy taki wynik
moze budzic niepokoj plt-167 tys rdw 11,4 mpv 6,1 reszta w normie tylko te 3 parametry ponizej normy

Gość irm
cześć, wprawdzie juz zamieszczalam ta wiadomosc w innym teamcie, ale chcialabym pomoc jak najwiekszej liczbie osob, ustrzec od niepotrzebnych lekow, ktore zasmiecaja i doprowadzaja do ruiny cialo. moje doświadczenia z małopłytkowością pozwoliły mi stworzyć kilka postów nt. przebiegu choroby w moim przypadku oraz jej leczenia.. wieloma sposobami. polecam tę publikację maloplytkowosc. blogspot .com , mam nadzieję, że niejedno z Was ominie 'moje błędy lekarskie' i zacznie od natury, która działa na wszystkie choroby, nie tylko małopłytkowość. pozdrawiam