Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

gwiazdeczka1

urząd pracy a emerytura...

Polecane posty

Mam pytanie czy lata w których byłam zarejestrowana w urzędzie pracy liczą się teraz do emerytury czy nie?Różne zdania na ten temat słysze.Pani w urzędzie pracy stwierdziła że bez sensu chodze do nich raz na dwa miesiące się podpisać,tym bardziej że kasy nie dostaje.Macie podobny problem - napiszcie,proszę.

lata na bezrobociu nie liczą się do emerytury, jeśli będziesz całe życie na bezrobociu to dostaniesz minimalną emeryturę, tj. 460 zł. Lata do emerytury liczą sie w dwóch przypadkach: * gdy się uczysz (ale tu nie wiem, czy to się liczy całe życie, tj. czy się uczy całe życie i dostaje jakaś inną emeryturę niz minimalna, czy tylko do określonego wieku) * i oczywiście gdy pracujesz zarobkowo

dzięki za szybką odpowiedź.Czyli faktycznie nie ma sensu tam łazić.Nawet dobrze,bo jakoś ten urząd mnie odpycha.Acha ale jak nie bede na kuroniu zarejestrowana to potem na emeryturze jakąś kase dostane?

nie no... to będzie taka sama sytuacja, bo nie masz dochodów ... Najlepiej to po prostu znaleźć pracę :P Ale jeśli z dwojga, tj. być zarejestrowaną i nic nie robić bez zarejestrowania masz coś wybrać, to oczywiście, że to pierwsze, bo UP Ci opłaca na ZUS ubezpieczenia zdrowotne i inne podstawowe świdczenia socjalne.

Gość helaconiedziela
to jak sie jest zarejestrowanym bezrobotnym to mozna isc do panstwowego dentysty? czy trzeba bedzie za to zaplacic?

ubezpieczenie zdrowotne mam u męża mam tzw.rodzinną książeczke. A jak się jest zarejestrowanym na kuroniu to z państwowego leczenia korzystać można bez problemu.

jak nie byłam jeszcze mężatką i byłam na kuroniu to do dentysty chodziłam na kase chorych.Dopłacałam tylko ze swojej kieszeni jak chciałam mieć lepszą plombe,czy lepsze znieczulenie.

Gość helaconiedziela
czyli moge? bo musze isc a boje sie bo nie mam kasy.

z ZUSem to jest tak, że najniższą emeryturę wypłaca : * ludziom na zasiłku tudzież ludziom nigdy nie pracujacym, * ludziom zarabiającym najniższą krajową, * przedsiębiorcom ... Zresztą ja i tak nie liczę na ZUS, mam nadzieję, że upadnie, i sobie zbieram na swoja prywatną emeryturę. Przynajmniej będę mogła za nią godnie żyć

helaconiedziela - MOŻNA iść do państwowego denstysty, ale za 0 zł nie licz na białą plombę ...

Gość helaconiedziela
ok. zab jest z tylu wiec zadna roznica. dzieki:)

zależy od wieku. A dlatego od wieku, bo jak się dłuzej oszczędza to można odkładać mniej. Podam dwa przykłady - ja mam 22 lata i sobie odkładam 200 zł/m-c (zamierzam zwiększać wraz ze wzrostem moich dochodów do powiedzmy 500-set) ale zakładając, że będę ciagle odkładać 200zł, to w wieku ok. 55 lat mogę przejść na emeryturę 3000 zł/m-c. W najbardziej pesymistycznym założeniu. A zaś ludzie w wieku 45-50 lat, żeby mieć ok 3000 zł na miesiac w normalnym wieku emerytalnym, tj. 65 lat, muszą już odkładać min. 800-1000 zł/m-c

a gdzie? To już samemu się wybiera jakaś konkretną instytucję i formę oszczędzania ... Mogą to być Indywidualne Konta Emerytalne, mogą to być polisy ubezpieczeniowo-inwestycyjne, mogą to być fundusze inwestycyjne oparte na systematycznym oszczędzaniu. Możliwości jest wiele.