Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jaaaaajnik

Na czym polega badanie drożności jajnikow?

Polecane posty

Gość jaaaaajnik

Jak się ono fachowo nazywa? Czy jest bolesne? Czy wymaga hospitalizacji? Ile czasu starań o zajście w ciążę musi minąć, żeby zlecono takie badanie i czy refunduje je NFZ? Z gory dziękuję za odpowiedzi

Gość nieprzyjemny to zabieg
jest to badanie hsg poczytaj sobie.

Badanie polega na wprowadzeniu kontrastu do jajowodów i obserwacja pod usg czy płyn przenika. Można te zbadać drożność laparoskopowo tylko że to już jest zabieg... Dla mnie HSG było bardzo bolesne.

To jest badanie drożności jajowodów a nie jajników. Ja robiłam to badanie w szpitalu Bielańskim w Warszawie. Na koszt NFZ nie dają znieczulenia i dlatego strasznie bolało. Jak się robi prywatnie w klinice to dają znieczulenie ale koszt tego badania to ok. 800 zł. Dokładnie rok temu miałam ciążę pozamaciczną. Miałam operację, laparoskopię. Usunęli mi cały prawy jajowód. We wrześniu zdecydowałam sie na HSG żeby sprawdzić czy lewy jajowód, który mi pozostał jest drożny. badanie trwa ok. 15 min. Boli ale nie wolno sie poruszyć. Dobrze, że powiedziałam, że nie mam jednego jajowodu, bo myśleli, że kontrast nie chce sie przedostać i próbowali dwa razy. Badanie wyszło ok. tzn., że mam drożny jajowód. Staram sie o dziecko 2,5 roku. Mam PCOS. W tym miesiącu ostatni już raz (piąty) zdecydowałam się na stymulację. Kolejnym krokiem miało być już in-vitro. Dzisiaj mam 33 dzień cyklu. W poniedziałek czyli 2 dni temu zrobiłam Beta HCG,wynik pozytywny, jestem w ciąży ale nie wiem czy jajeczko jest tam gdzie powinno być. Dzisiaj idę do lekarza. Okaże się ile jest warte badanie HSG. Umieram ze strachu...

Gość jaaaaaajnik
Dziękuję za odpowiedzi Adatul, racja, jajowodow, w emocjach mi się pomieszało ;) Zyczę żeby wszystko u Ciebie było w jak najlepszym porządku i zebys urodzila zdrowe, wspaniałe dziecko

Gość Asiorek25
Proszę o odpowiedz...