Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

MoniaM

Czy po tabletkach antykoncepcyjnych łatwo zajść w ciążę?

Polecane posty

Biorę je od 6 lat, teraz pomału dojrzewam do decyzji by mieć dzidziusia ale nie wiem jakie badania powinnam zrobić przed zajściem w ciąże by mieć pewność że ze mna wszystko w porządku i nie zaszkodzę dziecku? czy kwas foliowy to jedyne tabletki jakie powinnam zażywać? Proszę o rade doświadczone mamy:)

Kwas foliowy jest wydalany z organizmu poprzez tabletki anty. Kup cały zestaw witamin dla kobiet starających się o dziecko, gdzie kwasu foliowego jest dużo (ok 700 - 800ug czyli ok 350% dziennego zapotrzebowania). Z tego co słyszałam płodność po odstawieniu tabletek w pierwszych miesiącach wzrasta. Nie musisz czekać kilku miesięcy aby organizm jak to niektórzy mówią odtruł się od tabletek anty, nowe tabletki nie mają żadnego wpływu negatywnego na przyszłe dziecko (każdy dobry ginekolog ci to powie, zresztą dużo jest opinii lekarzy w interneci). Dodatkowo w pierwszych miesiącach jest większe prawdopodobieństwo zajścia w ciążę bliźniaczą. Jeśli nie zaczęłaś brać żadnych witamin najlepiej zacznij starania po ok 3 miesiącach, kiedy organizm uzupełni wszystkie niedobory.

a czy musze zrobic jakies dodatkowe badania?nie wiem nerek?bo mialam z nimi zawsze problem...

Jeli chodzi o nerki to nawet bez względu na tabletki możesz zrobić badania. A co do innych badań to zwykłe ginekologiczne, cytologia itp choć ja jak juz byłam w ciąży robiłam ją dwa razy a innych badań... jeszcze badanie krwi bo zawsze miałam mała anemię i szczerze przyznam że nie wiedziałam jaką mam grupę krwi...ale te badania też jak już byłam w ciąży.

Gość szeri
Łatwo.Ja zaszłam zaraz po odstawieniu chociaż chciałam z tym odczekać ale każdy ma inaczej...

czyli rozumiem, że nawet jak nastepnego miesiąca nie wezmę tabletek anty mogę się spodziewać, że zajdę w ciążę?:) jakie to mają być witaminy?kompleksowe czy jakaś konkretna nazwa?

Ja brałam do 3 miesiąca ciąży Folik, po 3 Maternę lub Elevit (Elevit ma więcej żelaza a ja miałam anemię) dodatkowo zelazo w kapsułkach i witaminę B12(chyta ta się bierze przy anemii z żelazem). Jeśli starasz się o dzidziusia lepiej brac cały zestaw witamin, zapytaj się w aptece czy np Elevit możesz brać kiedy się starasz.

Ja właśnie staram się po pierwszym miesiącu brania diane. Owulację wg NPR miałam 13 :) zobaczymy czy coś z tego będzie, dodam iż mam pco...