Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

basia19

nie mam żadnego pomysłu na komunię

Polecane posty

mam nadzieje ze mi ktos pomoze... mam 19 lat i sam musze zrobic komunie dla mlodszego brata. nie mam zielonego pojecia od czego sie wziac a komunia tuz tuz.. w głowie pusto... jakie dania głowne i przystawki? salatki i surowki? itp. ciasto kupoje jedna rzecz z glowy...ufff a co z reszta?? a komunia ma byc na okolo 25 starszych osob i kolo 20 dzieci...:(( zalamka... ma ktos pomysl?? czekam na odp niecierpliwie pozdrawiam:)

19 lat i tobie ktoś powierza zrobienie komunii? Czy rodzice "siedzą" za granicą? Dorosłej osobie ciężko to wszystko zorganizować, a co mówić 19latce. Pierwszą myślą jaką miałam po przeczytaniu twojego posta to zamówić lokal.

sama... moze mi pomoga 2 kolezanki bo z rodzina troche sie popsztykalam.. i nie chcem prosic...

widzisz basiu ja bardzo blisko ciebie mieszkam ale nawet we dwie nie dałybyśmy rady.

moja mama nie zyje od 5 lat a zreszto krucho z kasa... miejsce w domu jest i czemu nie z robic w domu... a tani\ej jest zrobic samemu...

Gość kurcze kiepsko masz
moze na drugie zrob schabowego z serem zoltym i do tego krazek anansa, jakies miecho upiecz i podaj z sosem no i moze udka kury. zupe to jakis rosol i flaczki. surowki...kapusta pekinska a do tego jakis sos gotowy knora. mozesz tez cienko skroic kapuste zwykla z odrobina marchewki i tez jakis sos knora. przystawki sobie odpusc no i alkohol odpada ;):D

No pewnie że w domu taniej. Przepraszam nawet nie pomyślałam, że taką masz sytuację. Obiecuję później poszperam po forach co kto szykuje, planuje i może wspólnie coś wymyślimy Tak sobie pomyślałam, że na "sokach" to możesz zaoszczędzić i ugotować np. kompot z truskawek, do tego cola ale kila butelek.

cordon blu swego czasu był w dużych opakowaniach w białymstoku w lidlu. Mogę jeszcze polecić takie kulki z masy ziemniaczanej niekoniecznie kupne. To łatwo się robi z gotowanych ziemniaków, a jest odmianą

napewno damy rade:):) jestem zadowolona z tego forym gdyz pomoc jest wszedzie:):)

Gość sorki
ale co to jest cordon blu?

schab rozbity i na to kladzie sie plaster szynki i sera. sklada to sie na pol pieprzy sie i soli . panieruje sie w jajku i bolce tartej:) nie powiedzialam ze ja sie ucze w szkloe gastronomicznej:) i troche ma do tego drygu:)

Gość sorki
dzieki kurde, normalnie nie wiedzialam :-O no i nazwa jakas z kosmosu ;-)

Gość kurcze kiepsko masz
mialam na mysli normalny kotlecior schabowy i jak juz go zrobisz kladziesz ser i plasterek ananasa i zapiekasz myslie ze dobry moze byc tez zurek kurcze..wspolczuje, po co tyle osob ??

Gość linka spinka
Na początek rosół z makaronem albo rosół z grzankami z sera (pokrojona bagietka ze startym serem zapieczona w piekarniku)- to się zawsze sprawdza, bo rosół prawie każdy lubi. Obiad: ten schab z serem, kotlety z piersi kurczaka i może kotlety mielone z pieczarkami, do tego buraczki na ciepło, marchewka z groszkiem i jakieś surówki. Na deser: ciasta i dla dzieci lody. Dania łatwo wymyślić, ale nie wyobrażam sobie, jak Ty to wykonasz x 40.:(

pomyśl o czymś, co można zrobić wczesniej, a potem odgrzać: np bigos, zraziki. kurczaka pieczonego można podgrzać. kiedyś chrzciny na 20 osób robiłam - ubaw po pachy:(

tyle osob? nie wyobrazacie jaka ma duza rodzine... samych nas jest 6(czyli ja, tata i 4 braci ale jaeszcze ma siostre ale w londynie 2 tygodnie sziedzi) moj tato ma 6-ro rodzenstwa a oni okolo 4 dzieci na lebka:)) heheh jak cos bede wiedzial to napewno pomoge... bardziej na warzywach sie znam:):p

Gość kurcze kiepsko masz
e..w takim razie masz wsolo:) taka spora rodzinke posiadac ;)

Gość basiu nie gniewaj się ale
po co w tak trudnej sytuacji zapraszacie tyle osób???? to prawie jak małe wesele.... wystarczy rodzeństwo,tata,chrześni i jeśli żyją to dziadki.Napewno wteedy mniej ludzi wyjdzie.

o kurde jakas wieka ta komunia dobrze radza dziewczyny, do tego polmisek z wedlina kilka sałatek

czekam na wasze propozycje... a teraz do lekcji... ale jestem za tym zeby zrobic tego schabowego z serem i ananasem:)) czekam na kolejne pomysly i z gory dziekuje:) pomoze mi to napewno:) pordrowka:):):)

moj tato chce troche sie odchamic:)) bo jak od smierci mamy zawsze bylismy w tyle...a aj tez chcem sie wykazac:):P nie jest tak zle... kasa zawsze sie znajdzie o to nie bojcie sie... i musi wszysto byc bombowo:) heheh

Gość kurcze kiepsko masz
tak zeby wczesniej to mam jeszcze jedno...mozesz schab rowniez zrobic. mianowicie..pokroic kotleciory i lekko rozklepac, obsmarzyc w mace i do gara, dorzucic ziele, listek i takie tam...troche cebuli w krazki i dusic w malej ilosci wody. jest dobre bo mozna wczesniej i pozniej tylko podgrzac:). mam jeszcze jedna surowke...ogorasy kwaszone, kukurydza z puszki do tego troche czosnku (ale tak zeby gosciom nie wanial z japek ;)) troche magi i oliwy :) hehhe gdybyscie wiedzaly jaki mam staly nick byscie mie z pewnoscia ocharzanily ;) (mam dzis dobry dzien ;))

napisałam się, napisałam i kafee mi zdechło. schab ze śliwką (dużo śliwki i majeranku i mielonych włoskich orzechów) - na ciepło i na zimno. udziec z indyka z morelą - na ciepło i na zimno. skrzydełka kurze duszono - obsmażane w pomidorach, czosnku, imbirze. wszystko to można podgrzać.