Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chce wiedziec wiecej

wytłumaczcie mi paradoks blizniąt bo nie rozumiem!

Polecane posty

Gość chce wiedziec wiecej

Jak to jest, ze jesli jeden blizniak zostanie na ziemii, a drugi wyleci w kosmos, to ten co bedzie na ziemii szybciej sie zestarzeje!!

Gość Gracjan Longin
W kosmosie czas spowalnia, inne powietrze tam jest.

Gość Dezydery Rumpel
Nie wierz w bajki o Kosmosie... Paradoks polega na tym, że jeden bliźniak jest prezydentem ale rządzi tak naprawdę drugi. Ot i wszystko :-)

Transformacja Lorentza, kinetyczna dylatacja czasu. W wielkim skrócie - czas w układzie o większej prędkości biegnie wolniej niż w układzie o prędkości mniejszej.

Gość Gracjan Longin
Dezyddery chyba najlepiej to wszystkim wyjaśnił aczkolwiek ja bym to napisał innaczej: Paradosk polega na tym że jeden bliźniak jest prezydentem, drugiemu wydaje się że rządzi a rządzi tak naprawdę Rydzyk.

Mnie się może źle wydaje, ale nie jest tak że władza idzie za stanowiskiem premiera, nie prezydenta? Panowie Oświeceni Politycznie? :D

Gość student fizyki
Airinveins: Szczególna teoria względności nie wyjaśnia paradoksu bliźniąt. Zauważ, że dopóki brat w rakiecie oddala się od ziemi ze stałą prędkością, to sytuacja braci jest równoważna. Dla brata w rakiecie to ziemia oddala się z pewną prędkością i to na Ziemi czas płynie wolniej. Ale, żeby bracia się spotkali rakieta musi zawrócić. Pojawia się ruch przyspieszony i do gry wchodzi ogólna teoria względności.

Przeczytałem jeszcze raz co napisałem i masz rację - to było niedokładne. Wynikałoby, że każdy z braci jest młodszy od drugiego. Dzięki za sprostowanie 🖐️