Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama Oliwki

zabkowanie, pierwsze zabki

Polecane posty

Gość mama Oliwki

pytanie: kiedy u waszego malucha zaczelo sie zabkowanie??

Gość mama Oliwki
podnosze

U nas pierwszy ząbek pojawił sie dokładnie na pół roczku. Drugi wczoraj, czyli na 11 dni przed pełnym siódmym miesiącem a początkiem ósmego :))

Gość moja ma 10 miesiecy i nie ma
zadnego zeba ale na ostatniej wizycie kontrolnej lekarz powiedzial ze juz "idą"

Gość mama Oliwki
dziekuje za odpowiedzi Opuszczam :classic_cool:

troszke wam zazdroszcze że tak późno mają ząbki - mojemu nie dość że szły po dwa to juz jak miał 10 mc to miał wszystkie zęby a teraz mimo mojego dbania o jego buźke i tak ma pruchnice:(

Gość ola-fasola
Mojej córce pierwszy ząbek wyszedł gdy miała 10 miesiecy,mam nadzieję,ze nie bedzie z nimi dużych problemów.Teraz ma 14 miesiecy i ma ich 4,niektóre dzieci w tym wieku mają juz prawie "całą" buzię ząbków.

Eeee tam, to nie reguła, że jak wcześnie to muszą być słabe. Mi zęby wyrosły przeciętnie: w 6-7 miesiącu, mleczaki miałam średnie, a te stałe zupełnie słabe. Mimo dbania o higienę, nitki, płyny, kontrole u dentysty... Co kontrolę mam coś do leczenia. Natomiast mojemu mężowi wyrosły szybko, nawet bardzo: teściowa mówi że na 4. miesiące miał już kilka zębów (że się niby cała przychodnia zleciała ten cud oglądać). I zęby ma supermocne. Te stałe to ma niezniszczalne po prostu, ani jednej plomby nie ma.

Aha, mojej Lusi wyrosły dwa ząbki jednego dnia, gdzieś na początku 6. miesiąca. Na razie ich nie tykam, bo się boję, żeby nie uszkodzić - nie mam jakoś wyczucia w ich pielęgnacji, nie chcę nadgorliwością zaszkodzić. Skoczę z nią do stomatologa, niech udzieli fachowej instrukcji. Nie chciałabym żeby miała zęby po mnie: nie dość że słabe, to jeszcze krzywe...

Ehhh i znów zapomniałam: próchnica jest chorobą zakaźną, więc trzeba unikać całowania dzieci w usta, w rączki, nie oblizywać smoczków itd, żeby ich nie zarazić.

mojej też wyszly dwa na raz... wogóle jej wychodzily po dwa :D:D ma roczek i 10 zebów a dwa kolejne lada dzien sie pojawią bo juz sie powoli przebijają :D:D:D