Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość flawiana

ile ciasta?

Polecane posty

Gość flawiana

proszę o radę - jak liczycie ciasto, ile ciasta na 70 osób? pomóżcie! wogóle nie mam rozeznania. pozdrawiam.

ja bym poszła to cukierni i powiedziała że potrzebuję ciasta na tyle osób a z dużymi ciastami nie ma się co bawić lepiej mieć więcej drobnych które szybciej schodzią ale tak naprawdę zależy co to za impreza

nom.. co racja to racja.. przy takiej ilości osób nawet taniej Cię wyjdzie kupienie w cukierni (policz wszystkie jajka, cukry, maki i dodatki, a o czasie, gazie i prądzie nie wspomnę) jesli jesteś z okolic Katowic to moge polecić dobrą cukiernię w ktorej zawsze kupuję ciasto na większe imprezy (na święta miałam w domu 10 osób przez 4 dni kupiłam tam ciasto za ok 67 zł i na te 4 dni było aż za dużo :) a byli to ludzie którzy uwielbiają ciasta- moi dziadkowie ze wsi którzy co tydzień maja ok 2 blaszki przez całe życie..)

Gość bojaboja
U nas na weselu będzie ok 60 osób i będzie 12 duzych ciast domowego wypieku, i wydaje mi się że wyjdą jednak dużo taniej niż z cukierni, przynajmniej tak wyszło na weselu mojej siostry

zależy od cen cukierni.. znam dobre cukiernie w których za blachę ciasta zyczą sobie 50 zł a znam też dobre w których biorą 50 zł za 3 blaszki.. a jak policzyć wszystkie składniki (jajka, mąka, cukier, orzechy, czekolada, mak, jakiś alkohol itp itd) to dam sobie głowę uciąć że kupne wyjdą taniej.. tylko trzeba kupić w cukierni którą się zna a nie jechac na czuja "bo ta cukiernia ładnie wygląda a tamto ciasto ładnie pachnie" :)

Gość bojaboja
Powiem tak, mam jedną sprawdzoną cukiernię w swoim mieście gdzie bedziemy zamawiać tort, ale ciasta wyjdą taniej niż w cukierni, pozatym orzechy, owoce mam swoje, wszystkie składniki na ciasta wyniosą nas ok 300zł a ciast bedzie 12 i to różnych, ja bardzo często piekę miodownik, ciasto to w cukierni kosztuje ok30zł za kilogram, a że jest to bardzo ciężkie ciasto to jest go poprostu malutko, składniki kosztują mnie ok10-15zł, a wychodzi ok 2kg ciasta, więc moim zdaniem nie ma porównania. Masz rację że to wszytsko zalezy od miesta i od cukierni, ja mam sprawdzoną sąsiadkę :)

Gość flawiana
Brunette_in_the_bath - proszę podaj adres swojej sprawdzonej cukierni z okolic Katowic. Ja planowałam na swoje wesele ciasto własnej roboty (ciotki, koleżanki) ale może jednak warto sprawdzic gotowy wyrób.A tort na pewno będę zamawiała i jeszcze nie wiem gdzie - więc proszę o namiary

Gość flawiana
hej jesteście tam?

Gość aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
W cukierni ciasta są bardzo drogie.Kilogram dobrego sernika to ok 20 zł.A co to jest kilogram takiego ciasta??? tyle co nic bo jest cięzki!!!! lepsze są domowe ciasta które wiesz co dajesz a zrobienie jego nie zajmie osobie całego dni czy mnustwo kasy! Moja babcia gotuje na weselach i zawsze młodym mówi że liczy się 1 dużą blache na 10 osób.

ja radze zrobic okolo 12 :P a przyszla tesciowa mojego brata chce zrobic 40 ciast na 80 osob !!!

Gość fanka anka
to zalezy jakie ciasat chcesz robic, bo suche beda wolno schodzily z masami, owocami szybko pojda, ja bym kupila chociaz czesc ciast, zawsze moze byc tak ze ci sie nie uda ciasto, zakalec wyjdzie itp i z pewnoscia nie pieklabym sama ciasta przed slubem i tak jest duzo innych rzeczy do zrobienia

flawiana- w Rudzie Śląskiej, piekarnia/ cukiernia JAKUBIEC w Rudzie Śląskiej są takie dwie.. jedna gdzies na rudzie poludniowej (nie wiem dokładnie- tam nie byłam) a druga na Halembie... może wiesz gdzie tam jest targ (obok biedronki) tam jest właśnie ta piekarnia polecam ciasto koniakowe, bezowe, ciasto- snikers, miodownik i rafaello- te mam sprawdzone :) wiesz jak tam dojechać czy Ci wytłumaczyć?

Gość 10 ciast ....
o cholera przeciez ty bedziesz je musiala inajmniej przez 2 dni robic.... lepiej zamow ,a sama zrob np.2

hmmm u nas na sale przy 75 osobach 8 ciast plus ciastka kruche i do tego 20 do rozdania czyli 80 paczek dla gosci to raz a dwa bardzo duzo potrzebujemy do pracy i do rozdania osobom, którym nam wypada dać. Czyli w sumie 28 ciast plus tort 1500zl Pani nam piecze nie kupujemy w cukierni.