Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

gdybam

paszport dla maluszka

Polecane posty

witam mam pytanie związane z paszportami dla malutkich dzieci, chciłabym wyjechać z córką na wakacje za granicę będzie wtedy miała 1 rok i miesiąc. sama wychowuje córkę , mam zasądzone alimenty i ojciec dziecka jest pozbawiony władzy rodzicielskiej. czy przy wyrobie paszportu dla małej jego wiedza i podpis będą potrzebne? szczerze to nawet nie wiem czy teraz przy wyjeździe za granicę mała musi mieć paszport?? prosze o odp ;)

Gość LATARKA.....____
bedziesz potrzebowała dla dziecka dokumentu tozsamosci ! jest im właśnie paszport,a jeśli mąż jest pozbawiony praw rodzicielskich -czyli praktycznie nie ma nic do twojego dziecka i nie potrzebujesz jego zgody !

Gość LATARKA.....____
Do nowych paszportów biometrycznych i paszportów tymczasowych nie można wpisywać dzieci. W imieniu małoletniego wniosek o wydanie paszportu składają rodzice wspólnie, chyba że na podstawie orzeczenia sądu jeden z rodziców został pozbawiony władzy rodzicielskiej lub władza ta została ograniczona. W przypadku braku zgodności stanowisk rodziców lub niemożności uzyskania zgody jednego z nich, zgodę na wydanie paszportu zastępuje orzeczenie sądu rodzinnego. Wniosek złożony przez jednego rodzica wraz z pisemną zgodą drugiego z nich, poświadczoną przez organ paszportowy lub notariusza, uznaje się za złożony wspólnie przez rodziców. Paszport małoletniemu można wydać za granicą za zgodą jednego rodzica, o ile przemawia za tym dobro małoletniego, szczególnie jeżeli uzyskanie zgody drugiego rodzica jest niemożliwe, lub znacznie utrudnione.

Gość tak....
jeśli tylko jest pozbawiony na 100% władz rodzicielskich nie musisz mieć jego zgody nawyrobienie paszportu. Ale paszport musisz mieć. tzn Dziecko musi mieć paszport. Czeka sie niecały miesiac. Spokojnie go otrzymasz. tylko weź do urzedu papiero o tym ze tatus jest pozbawiony praw rodzicielskich.

jesli jest pozbawiony praw rodz to nic od niego nie potrzebujesz a maluszkowi mozesz wyrobic paszport lub dowod jesli jedziesz tylko w granicach unii, teoretycznie mozesz jechac na wlasne ryzyko bez dokumentu ale... poczytaj sobie m.in topik http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3720879 mnie dziewczyny przekonaly i czekam wlasnie na dowod :>

Gość oczywiscie dziecko MUSI miec
dokument tożsamosci ! Zwłaszcza za granicą! ... moze sie zdarzyc,że przy jakiejkolwiek kontroli nie bedziesz w stanie udowodnic,że jest to twoje dziecko ...i klopot gotowy!

Gość kalilula
bylaby w stanie udowodnic majac przy sobie akt urodzenia. Lepiej jednak miec paszport.

akt urodzenia nie jest dokumentem tozsamosci, nie ma zdjecia i nie ma mocy prawnej za granica :/

Gość nie potrzebujesz zgody ojca
nawet jezeli ojciec ma jedynie ograniczone prawa rodzicielskie, potrzebujesz jedynie wyroku sadowego

dzieki za wszystko ;) o to chodziło mi żebym nie musiala miec podpisu jej ojca, bo z nim to sie w żadnej sprawie nie da porozumiec :/ a bez dokumentów małej jednak bałabym sie wyjeżdżać gdziekolwiek :)