Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytam skromnie

Czy soczewki dzielą się na prawe i lewe ?

Polecane posty

Gość pytam skromnie

mam taką samą wade na jednym i drugim oku, kupilem opakowanie gdzie sa 3 soczewki....obojetnie ktora zaloze na jakie oko ?

Soczewki nie mają nadanej fabrycznie prawo- czy lewostronności. Ale jak już je raz założysz, to musisz uważać, żeby każda trafiła na odpowiednie miejsce w pojemniczku i potem na to samo oko. Soczewki się dostosowują do oka - a kształt oka (np. krzywizna) może się lekko różnić między okiem prawym, a lewym. Chyba, że to jednodniówki - to do kosza z nimi.

Gość umbaraumba
pojemniki na soczewski sa wlasnie oznaczone L i R albo L i P zebys wiedziala, ktora soczewska z ktorego oka :)

Gość pytam skromnie
wlasnie o taka odpowiedz mi chodzilo.... bo pierwszy raz zmieniam soczewki na nowa pare i czuje troche taki dyskomfort ktorego juz nie mialem...czyli poprostu soczewki przyzywczajaja sie do ksztaltu oka.... tak ?

Gość spodniowy Johny
właśnie też mam pytanie czy po zmianie soczewek na nową parę czujecie jakiś dyskomfort przez kilka dni ?

"czyli poprostu soczewki przyzywczajaja sie do ksztaltu oka.... tak ?" Nie ... Chodzi po prostu ... nie, w ogóle to mi się wydaje że jak ma siętakasamawadę na jednym i na drugim, to nie ma znaczenia, którą się założy soczewkę. Ja mam różne, ale raz mi się zdarzyło pomylić i prawą założyłam na lewe oko i lewą na prawe. I poza widzeniem nieco inaczej nie czułam nic więcej ...