Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ja mamna

Niedzielny obiad dla gosci

Polecane posty

Gość ja mamna

Spodziewam sie gosci w niedziele i chcialabym zaserwowac jakis popisowy obiad,bo ile mozna ciagle gotowac rosol a na drugie schabowe z kapusta(badz surowka) i ziemniakami. Jesli macie jakies sprawdzone i fajne propozycje to czekam i z gory dziekuje😘

Gość Ja też sobie
a jak robisz te kapuste do schabowych?

Gość ksaksa
Popisowy powiadasz to ja zrobiłabym tak, podałabym żurek w chlebie a na drugie zrazy wołowe zawijane i kluseczki śląskie plus surówka z białej kapusty i buraczki na zimno z ogórkiem i cebulką

Gość a co to jest
ten zurek w chlebie???????????

Gość kopciuszek2
w zaleznosci od gosci ;) salatka ze szpinatu i pomaranczy, poledwica z sosem grzybowym i kluski a na deser krem z czerwonego wina. 2 Ser fetta z oliwkami, pomidorem koktaliowym w folii aluminiowej(musi byc goracy, sie rozplywac); ryz w sosie pomidorowym, gyros i sos zaziki(jogurt naturalny, 1zabek czosnku i sol) dotego mieszana salatka a na deser lody waniliowe z truskawkami. 3-bez miesne zupa z zielonego groszku, mieszanka ryzowa i nadziewane baklazany w sosie pomidorowym, deser-salatka owocowa... powodzenia

Gość długa rzęsaa
kiedys jadlam cos takiego.jest to okrągly bochenek chleba wydlubany w srodku i z pokrywko tez z chleba.mozna to kupic w sklepie,fajnie to wyglada-polecam

Gość asdas
co to jest z pokrywko?

podejrzewam, ze zwykly zurek, podany albo w wydrążonym chelbie (zamiast wazy), albo indywidialnie w bułeczkach co do drugiego, to ja uwielbiam skrzydelka smazone, a pozniej duszone z imbirem, czosnkiem i miodem, ale nie mam pomysłu do czego to podac...

Gość fyjmka
a jam zawsze rosol a na drugie danie kluski jakies miesko i surowke :)

Gość kopciuszek2
o, przepraszam - szpinak, ups...

Gość ksaksa
To jest zwykły żurek podany w małych okrągłych chlebkach z wydrążonymi środkami, przykrywa się je górą chlebka, takie chlebki można kupić w piekarni. Robi to fajne wrażenie no i jest to coś innego niż rosół ;)

Gość Super salatka
wiecie co jest pyszne ?! sprobowalam kiedys tego przepisu ze starej ksiazki kucharskiej; boczek wedzony kroimy w kostke i wytapiamy tluszcz;juz usmazone skwareczki na talerz a tluszcz na patelnie;kapuste kiszoną z kapusta surowa posiekano 1:1czesci.zasmazamy;wlasciwie to dusimy ok 30-40minut nie pamietam dokladnie,w srodku duszenia dodajemy tez ten wytopiony boczek;do tego daje sie tez duzo suszonych prawdziwkow;namoczonych wczesniej w wodzie i posiekanych;na koniec przyprawiamy pieprzem,solą ,vegetaitp. Jest to bardzo dobra salatka do wszystkich mies

Gość kopciuszek2
fenkul w pikantnym sosie pomidorowyn z makaronem, pycha

Gość a może rolada z kurczaka
dość szybkie danie i bardzo efektowne

Gość ja mamna
Zrazy wolowe,zawijane..jadlam je kiedys,sa pyszne.A jak sie je robi??Z jakiej czesci miesa?

Gość woj-ka
Niedzielny obiad Zupa : kren z zielonego groszku + groszek ptysiowy /najlepszy z Lidla/ II danie: kotlety szwajcarskie + ziemniaczki+ surówka z kapusty pekińskiej

Gość dewolaje zrob

Gość woj-ka
Kopciuszku , podziel sie tym przepisem z fenkuła :)

Gość ja mamna
A mozesz podac przepis na krem z groszku i kotlet szwajcarski(schobowy z czym? )

w mode weszły teraz potrawy nowoczesne anie jak w domu u babci, polecam dla takich naprawdę cwanych sushi, bądź inne takie zwijki mięsne lub rybne, bardzo dobre w okresie letnim nie napełni brdzuch jak watą!

Gość wojka
Bardzo prosze ,oto przepis na zupę krem z groszku 2l wody kość wieprzowa jarzyny /marchew, pietruszka,seler, cebula/ 2-3 ziemniaki /w zalezności od wielkości/ groszek konserwowy /zielony/ Ugotować wywar z kosci, dodać jarzyny/ marchewke, celulę, pietruszke seler /i pokrojone w kostkę ziemniaki gdy ziemniaki sa juz miękkie, wyjąc jarzynki i kośc, a dodac puszke groszku /z wodą/ Chwilke pogotować, doprowadzić do smaku dodając, sól pieprz i przyprawe maggi. Zdjąc z ognia i jak zupa troche przestygnie zmiksować blenderem , na krem. Podawac z groszkiem ptysiowym. Jak pisałam wcześniej najlepszy jest z Lidla i kosztuje ok 2zł. Można udekorowac listkiem piertuszki. Smacznego, a zupa krem jest bardzo smaczna i pożywna. Moje dzieci i małżonek bardzo ją lubią. Ps. ja czesto do tej zupy wykorzystyje niedzielny rosół.

Gość wojka
a teraz przepis na kotlet szwajcarski. :) Piersi z kurczaka Ser żółty Masło Przyprawy do kotleta Jajko do panierki Bułka tarta Olej do smażenia Pierś kurczaka przeciąć wzdłuż na pół , delikatnie rozbić i posypać do smaku przyprawami / ja daję sól pieprz trochę papryki słodkiej w proszku, i zioła prowansalskie/. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, i dodac trochę masła, Połączyć na jednolita masę. Kłaść na kotlety utworzony z sera wałek, taki aby kotlet można było zawinąć. Należy zrobić to starannie, aby ser podczas smażenia nie wypłynął . Opanierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na gorącym oleju ze wszystkich stron /4/ na złoty kolor. Smaży się je szybko , gdyż kurczak nie wymaga długiej obróbki termicznej. Kotlety są pyszne, soczyste i pięknie wyglądają na talerzu. Smacznego! Ps. Dodam tylko, że klasyczny „szwajcar” robi się ze schabu, Życze dobrego dnia :):)

Gość do wojki
dzieki za przepis,ae wiesz co ten szwjcar przypomina mi de volaye :) Krem z groszku zrobie jeszcze dzis :) MNiam!

Gość wojka
o ile wiem to de volaie to kotlety tylko z masłem. Należy do rozbitego kotleta włożyc kostke zamrożonego masła i dalej jak ze szwajcarami. Jak masełko wycieka z rozkrojonego kotleta to pobudza wszelkie kubki smakowe,mmmmmm. Pycha:) No i to taka chyba róznica