Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ja mamna

Niedzielny obiad dla gosci

Polecane posty

Gość ja mamna

Spodziewam sie gosci w niedziele i chcialabym zaserwowac jakis popisowy obiad,bo ile mozna ciagle gotowac rosol a na drugie schabowe z kapusta(badz surowka) i ziemniakami. Jesli macie jakies sprawdzone i fajne propozycje to czekam i z gory dziekuje😘

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ja też sobie
a jak robisz te kapuste do schabowych?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ksaksa
Popisowy powiadasz to ja zrobiłabym tak, podałabym żurek w chlebie a na drugie zrazy wołowe zawijane i kluseczki śląskie plus surówka z białej kapusty i buraczki na zimno z ogórkiem i cebulką

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a co to jest
ten zurek w chlebie???????????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kopciuszek2
w zaleznosci od gosci ;) salatka ze szpinatu i pomaranczy, poledwica z sosem grzybowym i kluski a na deser krem z czerwonego wina. 2 Ser fetta z oliwkami, pomidorem koktaliowym w folii aluminiowej(musi byc goracy, sie rozplywac); ryz w sosie pomidorowym, gyros i sos zaziki(jogurt naturalny, 1zabek czosnku i sol) dotego mieszana salatka a na deser lody waniliowe z truskawkami. 3-bez miesne zupa z zielonego groszku, mieszanka ryzowa i nadziewane baklazany w sosie pomidorowym, deser-salatka owocowa... powodzenia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość długa rzęsaa
kiedys jadlam cos takiego.jest to okrągly bochenek chleba wydlubany w srodku i z pokrywko tez z chleba.mozna to kupic w sklepie,fajnie to wyglada-polecam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość asdas
co to jest z pokrywko?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
podejrzewam, ze zwykly zurek, podany albo w wydrążonym chelbie (zamiast wazy), albo indywidialnie w bułeczkach co do drugiego, to ja uwielbiam skrzydelka smazone, a pozniej duszone z imbirem, czosnkiem i miodem, ale nie mam pomysłu do czego to podac...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fyjmka
a jam zawsze rosol a na drugie danie kluski jakies miesko i surowke :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kopciuszek2
o, przepraszam - szpinak, ups...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ksaksa
To jest zwykły żurek podany w małych okrągłych chlebkach z wydrążonymi środkami, przykrywa się je górą chlebka, takie chlebki można kupić w piekarni. Robi to fajne wrażenie no i jest to coś innego niż rosół ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Super salatka
wiecie co jest pyszne ?! sprobowalam kiedys tego przepisu ze starej ksiazki kucharskiej; boczek wedzony kroimy w kostke i wytapiamy tluszcz;juz usmazone skwareczki na talerz a tluszcz na patelnie;kapuste kiszoną z kapusta surowa posiekano 1:1czesci.zasmazamy;wlasciwie to dusimy ok 30-40minut nie pamietam dokladnie,w srodku duszenia dodajemy tez ten wytopiony boczek;do tego daje sie tez duzo suszonych prawdziwkow;namoczonych wczesniej w wodzie i posiekanych;na koniec przyprawiamy pieprzem,solą ,vegetaitp. Jest to bardzo dobra salatka do wszystkich mies

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kopciuszek2
fenkul w pikantnym sosie pomidorowyn z makaronem, pycha

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a może rolada z kurczaka
dość szybkie danie i bardzo efektowne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja mamna
Zrazy wolowe,zawijane..jadlam je kiedys,sa pyszne.A jak sie je robi??Z jakiej czesci miesa?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość woj-ka
Niedzielny obiad Zupa : kren z zielonego groszku + groszek ptysiowy /najlepszy z Lidla/ II danie: kotlety szwajcarskie + ziemniaczki+ surówka z kapusty pekińskiej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dewolaje zrob

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość woj-ka
Kopciuszku , podziel sie tym przepisem z fenkuła :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja mamna
A mozesz podac przepis na krem z groszku i kotlet szwajcarski(schobowy z czym? )

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
w mode weszły teraz potrawy nowoczesne anie jak w domu u babci, polecam dla takich naprawdę cwanych sushi, bądź inne takie zwijki mięsne lub rybne, bardzo dobre w okresie letnim nie napełni brdzuch jak watą!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wojka
Bardzo prosze ,oto przepis na zupę krem z groszku 2l wody kość wieprzowa jarzyny /marchew, pietruszka,seler, cebula/ 2-3 ziemniaki /w zalezności od wielkości/ groszek konserwowy /zielony/ Ugotować wywar z kosci, dodać jarzyny/ marchewke, celulę, pietruszke seler /i pokrojone w kostkę ziemniaki gdy ziemniaki sa juz miękkie, wyjąc jarzynki i kośc, a dodac puszke groszku /z wodą/ Chwilke pogotować, doprowadzić do smaku dodając, sól pieprz i przyprawe maggi. Zdjąc z ognia i jak zupa troche przestygnie zmiksować blenderem , na krem. Podawac z groszkiem ptysiowym. Jak pisałam wcześniej najlepszy jest z Lidla i kosztuje ok 2zł. Można udekorowac listkiem piertuszki. Smacznego, a zupa krem jest bardzo smaczna i pożywna. Moje dzieci i małżonek bardzo ją lubią. Ps. ja czesto do tej zupy wykorzystyje niedzielny rosół.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wojka
a teraz przepis na kotlet szwajcarski. :) Piersi z kurczaka Ser żółty Masło Przyprawy do kotleta Jajko do panierki Bułka tarta Olej do smażenia Pierś kurczaka przeciąć wzdłuż na pół , delikatnie rozbić i posypać do smaku przyprawami / ja daję sól pieprz trochę papryki słodkiej w proszku, i zioła prowansalskie/. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, i dodac trochę masła, Połączyć na jednolita masę. Kłaść na kotlety utworzony z sera wałek, taki aby kotlet można było zawinąć. Należy zrobić to starannie, aby ser podczas smażenia nie wypłynął . Opanierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na gorącym oleju ze wszystkich stron /4/ na złoty kolor. Smaży się je szybko , gdyż kurczak nie wymaga długiej obróbki termicznej. Kotlety są pyszne, soczyste i pięknie wyglądają na talerzu. Smacznego! Ps. Dodam tylko, że klasyczny „szwajcar” robi się ze schabu, Życze dobrego dnia :):)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do wojki
dzieki za przepis,ae wiesz co ten szwjcar przypomina mi de volaye :) Krem z groszku zrobie jeszcze dzis :) MNiam!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wojka
o ile wiem to de volaie to kotlety tylko z masłem. Należy do rozbitego kotleta włożyc kostke zamrożonego masła i dalej jak ze szwajcarami. Jak masełko wycieka z rozkrojonego kotleta to pobudza wszelkie kubki smakowe,mmmmmm. Pycha:) No i to taka chyba róznica

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×