Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ptajka30

Jakie witaminy barać w ciąży??

Polecane posty

Gość ptajka30

nie byłam jeszcze u lekarza bo to jest sam początek, jednak zastanawiam się czy juz powinnam sama coś łykać czy poczekać na wizyte i zobaczyć co powie lekarz?? A jak to jest\było u Was??

są specjalne kompleksy witamin dla kobiet w ciąży. wg mnie najlepsze to prenatal complex lub centrum materna. powinnaś się już w nie zaopatrzyć i łykać. oprócz tego (pomimo, że te witaminy zawierają kwas foliowy) łykaj dodatkowo folik pzdr

Gość ptajka30
dziękuje bardzo za szybki odzew:) kwas już łykam a witaminy dopiero kupię, jeszcze raz dziękuje, pzdr

nie ma sprawy :) i gratuluję, który to tydzień? to może dołączysz do grudniówek :)

w pierwszym trymestrze nie ma potrzeby łykania dodatkowych witamin oprócz kwasu foliowego, chyba że lakarz inaczej zdecyduje po obejrzeniu Twoich wyników badan...wystarczy się zdrowo odżywiać:)

Baderka ja mam wyniki super a mimo to lekarz zalecił mi prenatal :) poprawia ogólną kondycję organizmu i zmniejsza mdłości

no ok, tylko ja od mojej lekarki usłyszałam, że dodatkowe witaminy sa potrzebne dopiero od pewnego momentu, gdy dzieciątko jest już na tyle duże, że zaczyna więcej wyciągać z organizmu matki niz ta jest mu w stanie dostarczyć na "naturalnej" drodze...nadmiar niektórych witamin jest bardzo niebezpieczny, a przy zdrowym odżywianiu w ciąży na samym jej początku łatwo jest z tymi witaminami przesadzić...ale to zawsze decyzja lekarza, ja na własną rękę nie brałabym niczego:)

ile lekarzy tyle zdań. a witaminy dla ciężarnych są tak zbilansowane, żeby nie wyrządzić żadnej krzywdy i nie obawy :)

Gość ptajka30
Dziękuje, tydzień 3-4, cieszę się strasznie:) A gdzie jest Wasz topik??

Gość sweethoney21
Mi przyjaciółka poleciła Feminantal N czy jakos tak!

Gość sweethoney21
Jeszcze materna są dobre ale drogie jak cholera~!

Gość kllklklklkl
najlepiej to sama nic nie kupuj tylko idz najpierw do lekarza on ci powie co masz brac i od kiedy

Gość w pierwszym trymestrze wystarc
zy sam KWAS FOLIOWY dopiero od drugiego trymestru lekarze zalecają preparaty witaminowe dla kobiet w ciąży (ja też biorę Feminatal N) syntetyczne witaminy nie są i tak neizbędne jeśli kobieta ma dobre wyniki należy się odpowiednio odżywiać

Gość ja dopiero planuję ciążę
i lekarz zalecił mi brać Feminatal N, Biofer i kwas foliowy. Wszystko codziennie. Tylko że mi wyszła lekka anemia jak badałam sobie krwe i pewnie dlatego tak mi zalecił. Mam to brać cały czas a ciążę planuję na wakacje.

Ja w pierwszym trymestrze brałam tylko kwas foliowy, witaminy dopiero od drugiego trymestru. Lekarz powiedział, że to spokojnie wystarczy a przewitaminizowanie też nie jest zdrowe. Wszystko można spokojnie uzupełnić samym zdrowym jedzeniem na początku ciąży. :D I to samo słyszą moje koleżanki, od różnych lekarzy.

Gość feminatal 800

A teraz biorę Feminatal N, jako jeden z niewielu zawiera jod, który jest bardzo istotny, szczególnie dla kobiet żyjących daleko od morza :)

no właśnie ale ja tak myślę czy ja oby nie przedawkuję no bo w ciąży nie jestem a faszeruję się witaminami i innymi dla kobiet w ciąży:/

Gość naprawdę wystarczy sam KWAS
FOLIOWY:) ja zażywałam go na 11 miesięcy przed zajściem w ciążę i potem w I trymestrze:) ciążę mam bezproblemową, dobre wyniki i czuję sie naprawdę fantastycznie:) każdej kobiecie życzę takiej ciąży jak moja od drugiego trymestru biorę Feminatal N

no tak ale ja napisałam że wyszła mi w badaniach anemia i kazał lekarz brać te 3 rzeczy które napisałam. Muszę chyba wybrać się do jeszcze innego ginekologa i jak potwierdzi to będę dalej kontynuować.

Gość naprawdę wystarczy sam KWAS
jeśli zlecił Ci to lekarz, to w porządku - bierz:) natomiast nei zaszkodzi poradzi się również innego gina, bo być może zwyczajnie potrzebujesz większej dawki kwasu foliowego niż ta standardowa 0,4 mg