Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama Adrianka

Odstawiamy smoczek- czy to dobry czas?

Polecane posty

Gość mama Adrianka

moj synek ma 1.5 roku,smoka wręcz uwielbia i cięzko nam go odzwyczaic!Jestem teraz w 7 m-cu ciązy i sprzeczmy sie z męzem kiedy najlepiej zabrac mu smoka?ja uwazam ze lepiej z tym poczekac do urodzenia siostry,zeby sie troche zaklimatyzował z nią i dopiero za jakis czas wytłumaczyc mu z jest za duzy na smoka.Mąz uwaza ze trzeba teraz bo potem jesli mała będzie doiła smoka to on sie tez z nim nigdy nie rozstanie,bo bedzie widział u niej.A z kolei ja sie boje ze jak oduczymy teraz to jak zobaczy u Karolinki to sobie przypomni i bedzie syzyfowa praca.kto ma rację?

Gość Allegrowiczka pełną gebą
Przecież to już duze dziecko,odstawiaj

ja mysle ze teraz lepiej,bo faktycznie potem moze patrzec i sam chciec...moze nie rozumiec ze siostrzyczka moze a on nie:)zreszta poltora roczku to juz chyba odpowiedni wiek,a poza tym jak mowisz troche to czasu zajmie:)

Gość awertdy
najwyzszy czas zeby odstawic}}}}}}}}}}}

Gość kllklklklkl
odstawiaj teraz, nie ma co czekać

Gość odstaw teraz
i po prostu nie dawaj córce...po co smoczek???

Sama zobaczysz jakie odstawienie jest łatwe i za kilka dni nie będziecie i smoczu pamiętać:) Najważniejsza konsekwencja - jeśli postanowicie,ze to już to za zadne skarby nie wracajcie do smoka, bo moim zdaniem lepiej raz a porządnie. Myślę,ze lepiej przed urodzeniem drugiego dziecka to zrobić, bo narodziny rodzenstwa to bedize wystarczjąco duże przezycie dla starszego i lepiej mu wtedy już żadnych dodatkowych stresów nie szykować! A naprawdę za tydzień on już o smoczku nie będzie pamiętał.

Czasem to jest trudniej mamę odzwyczaić od smoczka niż dziecko :P Bo dziecko zatkane smoczkiem jest jakieś takie "pewniejsze". Zaobserwowałam to na mojej mamie, która zawsze mnie namawia bym przed spacerem wkładała smoczek do buzi (choć dziecko nie płakało ani nie marudziło) - tak o, na wszelki wypadek. ;)

Syzyfowa praca to zawsze jest... ;-) ten odwyk. Spróbuj trikiem. U nas samolot lecacy nad ogrodem smoka uprowadzil... ;-) patrzyc w niebo, rozdziawiajac gebusie, smok wypadl... i po nim. Ale pare wieczorów placzu bylo... ten nieznosny samolot :-P