Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość karrrrinka

Dziewczyny! Prosze o pomoc.

Polecane posty

Gość karrrrinka

Doktor, kazal mi wykonac badania z krwi. LH I FSH. Co to w ogole jest?

Gość helinka
KARINKA to chodzi o poziom hormonów odpowiadajacych za twoja płodnosc

Gość karrrrinka
Tylko to ? A nie ma jakiegos dokladniejszego opisu.. tych badan? bo nie moge nic na necie znalezc..

Gość helinka
Przysadka mózgowa wytwarza trzy rodzaje hormonów wpływających na funkcję narządów płciowych (hormonów gonadotropowych): 1) folitropinę (folikulostymulina, FSH od ang. follicle-stimulating hormone), hormon, który u kobiet pobudza dojrzewanie pęcherzyków w jajnikach i wzmaga wytwarzanie estrogenów, natomiast u mężczyzn powoduje powiększenie cewek nasiennych i pobudza wytwarzanie plemników, 2) hormon luteinizujący (LH), który u kobiet pobudza jajeczkowanie (owulację), natomiast u mężczyzn stymuluje wydzielanie testosteronu w jądrach. Poziom FSH i LH u kobiet zmienia się w czasie cyklu miesięcznego. U mężczyzn wydzielanie gonadotropin utrzymuje się na stałym poziomie. W przypadku uszkodzenia gruczołów płciowych (jajników u kobiet, jąder u mężczyzn) poziom hormonów gonadotropowych we krwi jest podwyższony. Niedomoga przysadki w zakresie wydzielania gonadotropin prowadzi wtórnie do hipogonadyzmu, czyli niedostatecznej funkcji jajników czy jąder.

Gość helinka
pewnie kazał ci zrobic badania poziom tych hormonów czy mozesz miec dziecko przepraszam niechce cie straszyc, albo moze kazał ci to zrobic bo masz jakies zaburzenia cyklu

Gość karrrrinka
rozumiem, a to badanie obojetnie kiedy sie robi.. bo ja jestem p rzed okresem wczoraj je robilam?

Gość helinka
chyba obojetnie kiedy , ale jak cos to badanie po miesiaczce mozesz powtórzyc , a swoją droga nie martw sie , napewno bedzie wszystko dobrze moge wiedziec ile masz lat?

Gość karrrrinka
18.. to badanie mnie kosztowalo 90. z tego co czytam powinno sie je robic po okresie.. eh a ja jestem przed

Gość helinka
jak udasz sie z tymi wynikami do gina i jezeli on powie ze cos nie tak to warto powtórzyc badania bo poziom hormonów sie zmienia , inny jest przed @ a inny po ..... ale nie martw sie na zapas , ja mysle ze bedzie ok:)

Gość karrrrinka
A masz moze normy do konkretnych faz? nigdzie nie moge znalezc na necie..

Gość karrrrinka
LH: 1,0 mIU/ml faza folikularna 1,1 - 11,6 srodek cyklu 17,0 - 77,0 faza lutealna do 14,7 po menopauzie 11,3 - 39,8 FSH: 3,24 mIU/ml faza folikularna 2,8 - 11,3 srodek cyklu 5,8 - 21,0 faza lutealna 1,2 - 9,0 po menopauzie 21,7 - 153,0 to to? czyli przed okresem ktora to faza /