Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość moja zona urodzila

Moja zona urodzila syna!!!!!mam pytanie o znieczulenie do Pan

Polecane posty

Gość moja zona urodzila

moja zona urodzila syna:D!!! ma 52cm,4500kg!jestem dumny, tata,lecz bez zony:( bo zarazili ja zoltaczka.Mam pytanie ,zona mowila,ze ja znieczulili podczas porodu,ale nie w kregoslup,niby w zyle dostalacos i mowi,ze w sumie nic nie czula.Wstyd mi jej pytac teraz przez telefon,ze sie tak nie znam na niczym,wytlumaczcie jakie to bylo znieczulenie??

hmmm nie mam pojecia, ja mialam znieczulenie zewnatrz oponowe ale to w kregosłup, nie mam pojęcia co jej dali:) Gratuluje:)

Gość Esmeralda rh*
Gratuluję, synka:)

znieczulenie w zyle? rodzila silami natury czy miala cesarke? w zyle daja tylko takie lekkie wspomagacze na bol, ja dostawalam 2x ale nie czulam zadnej ulgi :-o :(

Gość moja zona urodzila
miala jakby kroplowke do reki przylaczona,na cesarke albo inne znieczulenia bylo juz za pozno.Powiedzialami tylo,ze dali jej cos jakby kroplowke,miala "poczucie obojetnosci " i nic nie czula,zszywania tez nie.

Gość moja zona urodzila
silami natury urodzila

Gość o maj god
dziwadło ten chłopak. krótki i gruby!!! jakiś taki nieproporcjonalny.

w kroplowce to nie daja znieczulenia co jedynie oksytocyne mogla dostac na przyspieszenie porodu nie wiem co dostala, a czemu jestes taki ciekawy teraz tega, jak nie chcesz pytac zony zapytaj sie poloznej przy odwiedzinach ;)

Gość zależy jaki
to typ żółtaczki, raczej nie jest to winą samego znieczulenia lecz np strzykawki, zapytaj lekarzy w szpitalu i nie popuszczaj im, aż wyjaśnią, niestety z lekarzami nie zawsze da się po dobroci, lubią nie informować i trzeba im w tym pomóc, ostro i stanowczo

Znieczulenie dożylne Główne środki farmakologiczne o działaniu przeciwbólowym stosowane w Polsce to Penitydyna i Ketamina. Penitydyna obniża napięcie mięśnia macicy i zmniejsza częstotliwość skurczów. Przyspiesza również rozwieranie się ujścia. Niekorzystnym objawami po zastosowaniu tego leku mogą być: nudności, wymioty i senność. Uwaga! Największe stężenie penitydyny stwierdza się po 2 do 3 godzin po podaniu. Rozwiązanie w tym właśnie okresie może wiązać się z pojawieniem się zaburzeń oddychania u noworodka Ketamina wyraźnie zmniejsza intensywność odczuwania bólu. Jest także najpopularniejszym środkiem do znieczulania porodu, gdy zachodzi konieczność użycia np. kleszczy. Znieczulenie ketaminą porodu przebiegającego prawidłowo nie wpływa na krążenie krwi między macicą i łożyskiem, skurcze macicy i stan noworodka. Niestety rodząca jeszcze długo po porodzie odczuwa nieprzyjemne działanie tego środka (zawroty głowy, senność, nudności). Ale ja dostałam coś innego chyba.

Gość crazy nut
pewnie ''głupiego jasia'' jej dali

Gość crazy nut
a czemu przez telefon?..nie pojechales do niej?...a swoją drogą to chyba nie załadny będzie ten twój syn...strasznie gruby i krótki :O...takie dzieci są brzydkie :O

no to ja znalazlam na swojej karcie: leki podane podczas porodu: Pyralgina, Papaveryna, Relanium, Oksytcyna +Na Cl 0,9%

Gość a dlaczego zamiast byc przy żo
nie i to jeszcze chorej ty siedzisz na forum?:O

Gość crazy nut
pyralgina,papaweryna--przeciwbólowe relanium--uspokajające Na Cl--sól fizjologiczna

Gość elektryk sieciowy w akcji
ale jestescie podle :o:D

Papaweryna występuje w torebkach i słomie makowej (Papaver somniferum); Papaveraceae. Jest jednym z ponad czterdziestu występujących w opium alkaloidów. Nie wykazuje właściwości narkotycznych ani przeciwbólowych w dawkach leczniczych, jednak po znacznym przedawkowaniu może działać odurzająco. W połączeniu z solami morfiny działa synergicznie. W przeciwieństwie do alkaloidów fenantrenowych papaweryna jest trucizną protoplazmatyczną wykazującą działanie bakteriobójcze. Mnie chyba dolargan m.in., co podobno wcale nie jest wskazane. Cóż, nie mnie o tym było decydować. Ale było wszystko ok.

Gość crazy nut
bo dolargan to narkotyk

Gość a dlaczego zamiast byc przy żo
dlaczego podłe?:O Ja nie zamierzam mieć dzieci. facet zrobi bachora, potem się męcz, choruj, nie trzymaj moczu, lecz hemoroidy, a on stwierdzi, ze rodząca kobieta jest nieestetyczna do tego ma luźną pochwę i znajdzie sobie młodsza i bez żylaków, a ty się do końca życia męcz w samotności i dzieciakiem zajmuj, który w wieku 13 lat ci powie, ż ecie nienawidzi i ma gdzieś:O Ciekawe, czy jakby on miał żółtaczkę, to byłby zadowolony, ze jego żona siedzi na forum i się wypytuje, co mu grozi, bo nie chce jej się przerywać pasjansa.

teraz dolarganu juz chyba nie podaja

Nie rodziłam tak dawno, raptem 8 lat temu. :) I nie jestem pewna, czy to dostałam, nie mam książeczki przy sobie.

Gość crazy nut
wcale nie....papaweryne.pyralgine,ketonal, też można podawać dożylnie a to nie narkotyki.....poza tym dolargan można podawać także domięśniowo

'dlaczego podłe?' podle bo wymiewacie otylosc (:D) dziecka 'Ja nie zamierzam mieć dzieci. facet zrobi bachora, potem się męcz, choruj, nie trzymaj moczu, lecz hemoroidy, a on stwierdzi, ze rodząca kobieta jest nieestetyczna do tego ma luźną pochwę i znajdzie sobie młodsza i bez żylaków, a ty się do końca życia męcz w samotności i dzieciakiem zajmuj, który w wieku 13 lat ci powie, ż ecie nienawidzi i ma gdzieś '' Twoja sprawa, zenie zamierzasz rodzic mlodych ale...ja urodzilam dwoje i bynajmniej luzniej pochwy, hemoroidow, nie trzymania moczu i innych wymienionych przez Ciebie 'przywar' nie posiadam

Gość crazy nut
nie wiem czy przy porodach podają dolargan ale przy innych bólach podają

musztarda...8 lat to kupa czasu jesli chodzi o medycyne. ja tez mialam podawany dolargan i z tego co wiem teraz juz go nie uzywaja

Gość podają dolargan
i właśnie we wlew od kroplówki :) a jak zarazili Ci facet żonę żółtaczką to lepiej dowiedz się jakiego typu i co ją czeka, przecież to poważna choroba. I nie odpuśćie lekarzom czy pielęgniarkom -> takie zakażenie to wina BRAKU STERYLNOŚCI!!!

Gość podają dolargan
serdecznie gratuluję syna!