Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ollenka26

METODA OBJAWOWO-TERMICZNA

Polecane posty

Gość ollenka26

Czy ktoras z Ws dziewczyn stosuje ta metode bo ja chce zajsc w ciaze i wlasnie zaczelam ja stosowac ale martwi mnie to ze w pierwszej czesci cyklu mam mam temp wyzsza niz 36,6 ale mniejsza niz37,. Bo ja musle ze w pierwszej zcesci cyklu powinnam miec 36,6 caly czs przynajmniej tak wynika z ksiazki ktora dostalam w Poradni malzenskiej

Najlepsza metodą jest sex!! Czy to wazne kiedy, pzciesz to w paranoje mozna popasc, dzwonic do meza, kotek do domu szybko bo to teraz, juz mam owulacje, hahahaha.

Temperatura przed owulacją u każdej kobiety jest inna, przeczytaj dokładnie książkę a dowiesz się, że wszystkie podane w niej przykłady, to właśnie PRZYKŁADY.Nie jest ważne ile Twoja temp. przed owulacją wynosi, ale to, czy jest widoczny skok i utrzymująca się wyższa temperatura (czyli czy wykres jest dwufazowy).

Gość ollenka26
moj wykres jest dwufazowy bo w 2 czesci cyklu wynosi ona ponad 37 stopni . ale nie wiem czy mam owulacje jak to sprawdzic i kiedy

W zasadzie wzrost i utrzymanie się temperatury na wyższym poziomie świadczy o przebyciu owulacji. Faza wyższych temperatur dłuższa od 10 dni (a najlepiej wynosząca nie mniej niż 12 dni) świadczy o prawidłowej długości, czyli fizycznie najważniejsze się dzieje (owulacja jest, progesteron niezbędny do podtrzymania ciąży jest ok).

Gość trtgjtkyi
O owulacj świadczy tylko poziom progesteronu (21dc) ! Dodatkowo monitoring USG. A cała reszta to zabawa w ciuciu babkę! Najpierw zrób sobie komplet badań ogólnych hormonalnych a potem badaj temp i baw sie w metody naturalne!!!!

Jak kobieta ma owulację w 25 dc to figę a nie owulację zbadasz progesteronem w tym 21 dc :))) Opierasz się na statystyce a jak każda statystyka - ma więcej wad dla jednostki niż zalet dla ogółu.

Gość trtgjtkyi
Kobieto (jak zwykle wszechwiedząca!...haha...)mówie o cyklu 28dni...a normalnie badasz sprawdzając poziom LH (i innych hormonów)...sama tempka czy śluz to zamało..(zwykłe dpomowe testy na poziom LH tez moga byc aby wykryć pik LH)....i cały czas monitorujesz poziom innych hormonów (bo sam pik Lh nie mówi że owulka na 100% była)...no ale Ty wiesz najlepiej...

Chyba wyłącznie ty uważasz się za wszechwiedzącą jeśli uznajesz, że nie ma potrzeby napisania, że myślisz o cyklu 28 dniowym. A skąd którykolwiek czytelnik ma wiedzieć o jakim cyklu mówisz? Przeciętna dziewczyna może przeczytać "o, to sobie pójdę i zbadam - a co za różnica, że mam cykle = 40 dni!". Jak już się bierzesz za pouczanie, to doprecyzuj.Owszem, temperatura i śluz wystarczą, żeby stwierdzić, że estradiol i LH działają prawidłowo (jeśli LH ma skoki, estradiol też, to cykle są nieregularne i to podstawowa wiedza).Gdzie ja napisałam, że pik LH mówi o przebyciu owulacji? Dziewczyno, naucz się czytać ze zrozumieniem. O wzroście temperatury decyduje wzrost progesteronu - a nie LH.

Gość I znowu Ty...
Hahahaha....Czasami Cię czytam na forum i wiem, że chcesz za wszechwiedzącą uchodzić...znasz się prawie na wszystkim...hahaha A jeżeli ktoś się bierze za metody naturalne to te badania hormonalne musi mieć w jednym palcu! A TY jak widać tego nie wiesz! I dlatego zamiast zachwalać dla nowiciuszek...raczej powiedz im o potrzebie tych badań! Ja napisałam, że ma być kontrola hormonów, zatem nie piszę o każdym z tych hormonów osobno...Czyli skróty myślowe...Jak ktoś skończył szko łę średnią to wie cos nie coś na temat gospodarki hormonalnej w organizmie ...czyli co i kiedy badać...co i kiedy ma wpływ na organizm. Inaczej raczej do piaskownicy a nie do seksu!

Po pierwsze - twoje odczucia to twoja sprawa i rad sobie z nimi sama, zupełnie nie mam wpływu na to jak mnie odbierasz i nie zależy mi na tym natomiast mam wrażenie, że po prostu kiedyś cię poprawiłam a z racji tego, że lubisz, gdy przyznają ci rację - nadepnęłam ci na odcisk. z tym też sobie radź sama. Więcej dyskusji z tobą prowadzić mi się nie chce i nie po to tu siedzę.Po drugie - żadnej metody nie zachwalam, wróć lepiej do początku i popatrz na tytuł tematu założonego przez autorkę. Jak Ci nie odpowiada, to zmień miejsce, bo odpowiadam jak najbardziej na tematPo trzecie - żaden normalny lekarz nie da Pacjentce skierowania na profil hormonalny jeśli nie stara się więcej niż rok, bo primo: to NFZ za to płaci i nie będzie płacił za każdego, kto przyjdzie, secundo, w ponad 80% przypadków jest to zupełnie niepotrzebne bo do roku czasu zachodzi między 80 a 90% starających się par i jest to uznawane za normę bez względu na to, czy się z tym zgadzasz, czy nie. Natomiast prywatnie pełen profil hormonalny (lh, e2, prl x 2 + progesteron) to między 200 a 300 zł + dodaj do tego wizyty prywatne oraz koszt monitoringu. Takiej konieczności nie ma, by badać hormony co miesiąc i robić monitoring cykl co miesiąc, gdy nie ma podejrzeń o zaburzenia. To, co ty uważasz za potrzebne, niech siedzi w twoim portfelu ale faktów medycznych nie przekrzyczysz. Jeśli masz luki w wiedzy (a ewidentnie masz, biorąc pod uwagę, że lh kojarzy ci się ze wzrostem temperatury) to odsyłam do fachowej MEDYCZNEJ literatury lub do lekarza.Niniejszym kończę, każda czytelniczka tego topicu swój mózg ma i jeśli dodatkowo coś czytała na ten temat - sama wyciągnie wnioski z dyskusji. Raczej w przeciwieństwie do ciebie.Życzę miłego dnia i dalszego bicia piany :-) EOT.

Gość Ulżyło Ci
Jak widać TY jeste wszechwiedząca! I to TY nigdy nie przyjmujesz krytyki!!! Tylko nie wprowadzaj ludzi w błąd swoja pseudomedyczną wiedzą bo lekarzem nie jesteś...a chcesz robić tu za Boga... Miłego dnia...

Krytykę przyjmuję jeśli jest uzasadniona medycznie a ty piszesz bzdury więc doucz się trochę, hormony to podstawa, warto wiedzieć przede wszystkim kiedy i po co się je bada. Jedyną osobą agresywną w tej dyskusji jesteś ty więc wyraźnie widać komu zależy na biciu piany i przyznaniu racji a komu chodzi o przedstawienie faktów.Odsyłam: Molekularnych podstaw rozrodzczości człowieka i innych saków (praca zbiorowa pod red. prof. M. Kurpisza) oraz do Endokrynologii ginekologicznej (M. Dalton).Tyle na temat