Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość no to sie narobilo

potrzebuje rady! ale sie narobilo!!!

Polecane posty

Gość no to sie narobilo

byc moze forum to nie jest najlepsze miejsce na tego typu zapytanie, ale w tym momencie czuje, ze mam zwiazane rece i nie wiem co mam robic i jak pomoc mojemu facetowi. posiada wlasna firme, niewielka, swiadczaca roznego typu uslugi. w marcu wyszla ksiazka z adresami firm, w ktorej on ma rowniez swoje ogloszenie oplacone na rok. Wymienia tam krociutko jakie uslugi swiadczy jego firma, min. serwis w domu (drobne remonty, naprawy itd). Wlasnie dostal telefon od goscia, ktory kazal szukac mu dobrego prawnika bo okazuje sie, za takie uslugi to zarejestrowana marka i on posiada wszelkie prawa, jakkolwiek taki serwis nazwiesz, ta marka nalezy do niego. Moj facet sie zalamal, pojechal na rozmowe ze znajomym, musi szukac prawnika. jakie beda tego konsekwencje? Boje sie myslec o kwocie do zaplaty i jak w ogole sie ta sprawa potoczy. nie wiem co mam robic. siedze i mysle..

Gość tez jestem za
wydaje mi się ze to wolny kraj i każdy moze robic co chce. mnie tez ten facet oskarzy bo zrobiłam malowanie w domu?? wydaje mi się ze można "zaklepac" nazwę firmy a nie to czym ona sie zajmuje

Gość to jakaś bzdura
do czego niby ten facet od telefonu ma prawa.Czy chodzi o nazwę firmy,która rzeczywiście może być zastrzeżona ?Bo co do praw do usług to kosmiczna bzdura jakaś

Gość no to sie narobilo
problem w tym, ze to jest jakas zarejestrowana marka i tamten ma wylacznosc na tego typu uslugi. mozesz takie uslugi wykonywac jesli on sie na to zgodzi (frenchising) i ma z tego kase. Moj facet, wyglada na to, poplenil przestepstwo bo uzyl czyjegos znaku towarowego zupelnie nieswiadomie.

Gość a bzdura jakaś
niech lepiej facet szuka prawnika, bo zarejestrowac mozna logo i firmę,a nie zakres czynnosci - to PKD okresla a co za tym idzie mozna sobie wybrac co tylko rzewnie sie chce

Gość no to sie narobilo
wiecie co! z tego wszystkigo zapomnialam napisac, ze nie mieszkam w PL. tu gdzie mieszkam tamten facet ma te uslugi na wylacznosc! no mnie jako Polce tez sie to w glowie nie miesci.. no ale jak widac mozna i tak.

Gość smutny podszywacz
patent na usługi?? toż to bzdura jakaś....

Gość ej cos jest nie tak
tu albo chodzi o materiały na jakich pracujecie - jeśli ten drugi ma wylączność to owszem może być problem, tak samo jeśli chodzi o logo i nazwę firmy. Ale nie ma opcji żeby USŁUGA była zastrzezona. Niech sie spróbuje z kolesiem dogadać i wejśc we współpracę.

prawda taka że nie wolno używać nazw zastrzeżonych Jeśli nazwa jest nie zastrzeżona można jej użyć ale nazwa firmy nie możże się powielać w jednej branży czyli jeśli ktoś ma firme gacek i sprzedaje pieczarki to już druga firma gacek sprzedająca pieczarki nie może zaistnieć

Gość no to sie narobilo
dzieki za odzew.. Boze az mi sie rece trzesa.. jak wywala z jakims odszkodowaniem. skad my na to pieniadze wezmiemy...

Gość ej cos jest nie tak
ale NAZWA fimry to nie USLUGA

Gość tez jestem za
no to chyba czegosnie rozumiem. a prawo konkurencji?? nie obowiązuje?? jezeli przywłaszczył sobie nazwe lub znak to owszem opełnił przestępstwo, ale jezeli tylko wykonuje usługi o podobnym zakresie to on moze twojego chłopa w pompkę cmoknać

Gość a bzdura jakaś
a na prawie gospodarczym nie PL to ja sie nie znam. Nirch sobie w takim razie pogadaja i polubownie załatwią sprawe, Twój facet niech szybko zmieni zakres swiadczonych usług (a własciwie to niech nazwie to samo, ale inaczej) i bedzie po sprawie. Miej nadzieje, ze komus kto dzwonił nie chce sie długich spraw sadowych. Zupełnie nie wiem jak mozna zastrzec rodziaj działalności :O Polska jednak jest fajna ;)

Gość no to sie narobilo
juz mowie jak to wyglada. facet ma firme. Jakos sie tam nazywa, nawet nie wiem. Swiadczy uslugi w doslownym tlumaczeniu *pomoc meza', *pomocnik domowy*, ciezko mi przetlumaczyc bo to cholerny jezyk jest. I zastrzegl sobie wszytkie mozliwe pochodne nazwy dotyczace tej uslugi. Zadna inna firma tez nie moze swiadczyc takiej uslugi bo on ma tylko na to zgode. Czy jakos tak to jest. Jesli chcesz byc tym *pomocnikiem meza* to trzeba uzyskac jego akceptacje i zgode i mozesz pod swoim szyldem takie uslugi swiadczyc, ale kasa sie dzielisz z nim. Moj facet ma zupelnie inna nazwe firmy, *biuro imie i nazwisko* i tyle bo firma ma taka forme prawna. Mala firma jednoosobowa. I min. w tym ogloszeniu napisal dromne remoonty w domu i ogrodzie. I dzis ten telefon.. noz kurde!

Zaraz, powoli. Jak rozumiem, Twój facet w OPISIE działalności firmy uzył słów : serwis domowy tak? Nie uzył tego jako nazwy firmy?

Gość no to sie narobilo
naprawde. Polska to fajny kraj.. a my kurde narzekamy...

Gość no to sie narobilo
nie, nie uzyl jako nazwy. firma nazywa sie tak jak mowilam *biuro imie i nazwisko*. to tutaj taka forma prawna jednosoobowej firmy. nie uzyl w nazwie firmy tylko wymienil w ogloszeniu w ksiazce jak nasza Pfirm zakres uslug. i tez krotko bo kazde slowo kosztuje ;(

Gość ej cos jest nie tak
a powiedz jeśli to nie tajemnica z jakiego kraju klikasz? Przecież to jakis idiotyzm... Weźcie umówcie się z prawnikiem, bo to jest niesamowite. Jesli dobrze rozumiem to żadna inna firma w tym kraju niz firma "pomoc męża" nie może swiadczyć usług o podobnym zakresie?! Osz fak, przecież to monopolizacja rynku ...

Gość no to sie narobilo
pisze z FIN... kraj cudow mowie wam!

Gość no to sie narobilo
dobrze rozumiesz.. wyglada na to, ze tak jest...

Tu chyba chodzi o to że facet autorki uzył w opisie właśnie tego zastrzezonego określenia. Ale to i tak cos jest nie tak, rzeczywiście prawnik tamtejszy musi byc.

Gość no to sie narobilo
facet podobno zastrzegl sobie wszytkie wyrazenia dotyczace takich uslug i sama usluge. Wlasnie szukamy prawnika... kurde, chyba nam pojada po kieszeni...

Gość eeeeeeeeeeee
prowokacja......

Gość no to sie narobilo
chcialabym aby to byla prowokacja, wierz mi...

Gość ej cos jest nie tak
pewnie koleś ich wkręca strasząc sądem bo to jest po prostu debilizm...jakby miala funkcjonować gospodarka takie kraju? Nie umiem sobie tego wyobrazić...

Gość no to sie narobilo
debilizm straszny! ale coz poradzic... podobno jego prawnik znalazl ogloszenie mojego faceta i od razu nadal sprawie bieg. kurde, tamten chyba nie ma nic innego do roboty tylko czytanie ksiazek jak pf