Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Czy ktos wie

Jak zauwazyc sluz plodny skoro codziennie sie wspolzyje?

Polecane posty

Gość Czy ktos wie

Jak zauwazyc sluz plodny skoro codziennie wspolzyje i nie moge tego rozroznic.I co do temperatury czy jak kocham sie wieczorem i rano zmierze temperature po paru godzinach to czy ona bedzie wiarygodna.Prosze o rady

temperature zawsze sie mierzy rano, zawsze o tej samej porze. W drugiej fazie cyklu wzrasta i utrzymuje sie do miesiaczki, A nie masz bolu jajnikow, czy czegos podobnego?

Gość Czy ktos wie
Mam ale jak sie ma codzienne wspolzycie to ciezko wlasnie okreslic ten bol i sluz bo wiadomo o co chodzi.Bol jajnika mam podczas wspolzycia w pozycji tylnej i domniemywam ze czasami pecherzyk graffa nie peka bo juz raz tak mialam z jednym jajnikiem,a drugi jest wyluszczony po operacji,ale jakos funkconuje.Takze ciezko mi jest okreslic owulacje

Gość a ile lat masz
Lata wprawy i bez trudu okreslisz..;)

Podstawową temperaturę ciała mierzymy:1. po przynajmniej 3 godzinnym śnie (spoczynku),2. bezpośrednio po przebudzeniu się,3. przed wstaniem z łóżka,4. przez 5 minut (lub krócej - zależnie od rodzaju termometru),5. w ustach pod językiem lub w pochwie lub w odbycie,6. przez cały cykl w tym samym miejscu,7. przez cały cykl tym samym termometrem,8. o tej samej jednej godzinie9. temperaturę zapisujemy bezpośrednio po zmierzeniu - przy pomiarze termometrem rtęciowym,9\'. używając termometru elektronicznego (termometr elektroniczny ma pamięć pomiaru), po zmierzeniu ptc, można spać dalej :-)10. każdy cykl zapisujemy na osobnej karcie.Nie spełnienie choćby jednego z w/w warunku powoduje, że temp nie jest wiarygodna.Przy codziennym współżyciu obserwacje śluzu są zafałszowane, dlatego zaleca się współżycie co 2 dni jeśli starasz się o dziecko (co dodatkowo działa pozytywnie na nasienie, bo w 24 godziny nowe plemniki nie zdążą dojrzeć).

ngLka a ja mam pytanko. Jak mierzę temp o 7.00 a zdarzy mi się obudzić wcześniej przed budzikiem to mam mierzyć jak się obudziłam czy o stałej porze. Pytam bo mi się dość często zdarza to ostatnio, a zmiana godziny nie ma u mnie sensu bo często siedzę długo w nocy.

Mierz o tej o której się obudzisz i zaznacz na karcie zmianę godziny w tym dniu. Nie wiem jaką metodę stosujesz, angielska pozwala na przeliczanie sporadycznych zmian (0,1 dodajesz przy przyspieszonym pomiarze o godzinę; 0,1 odejmujesz jeśli zmierzysz o godzinę później). W innych metodach nie ma takiej możliwości i lepiej nie mieszać metod (szczególnie, jak się nie starasz, żeby nie mieć niespodzianki).Jeśli stosujesz inną metodę niż angielską, to pomiar różniący się więcej niż 30 minut oznaczasz jako zakłócony tak czy siak.

Dzięki ngLka Mój pomiar i tak jest zakłócany ze względu na te zarwane nocki, ale mierzę dalej bo wykres wychodzi normalnie tak jak powinien. Mimo to i tak większa uwagę zwracam na inne oznaki, żeby niespodzianek nie było. Przepraszam autorkę że się wcięłam w temat :)

Gość podejrzewająca
1 dfsidjb klgn 2 gfybvifho;g 3hfgiluiodijo

Gość Czy ktos wie
Wspolzyje codziennie bez zabezpieczen,nie planuje dziecka,ale takze go nie wykluczam.Jakos 6 miesiecy udaje sie nie zajsc i troche mnie to tez zadziwia.Ja niestety nie mierze codziennie o tej samej porze temperatury tylko odrazu jak sie obudze.Czasami obudze sie o 10 rano a czasami 11 lub 12.Mierze od razu i szczerze mowiac dwa ostatnie cykle wypadly mi prawidlowo.Kupilam termometr elektryczny to pokazuje roznie temperature.Mierze temperature zeby okeslic czy owulacja wystepuje.Skoro mam codziennie wspolzycie to moze jakos w ten sposob uda sie okreslic a sluz to nie wiem czy zauwazam jak mam codzienne wspolzycie.Ostatnio mysle ze mam niepekniety pecherzyk Graffa i przy stosunku boli jajnik.Temperatura skacze bardzo od 36,7 do 37.Mam jeszecze pytanie,czy majac alergie na koty,po ktorej dostaje sie kataru i kaszluitp temperatura moze byc wysoka?

Ja mierzyłam elektrycznym i bardzo mi skakała ta temperatura to dlatego że elektryczny termometr może mierzyć różnie tą samą temperaturę. Najbardziej wiarygodny jest rtęciowy. Jeśli współżyjesz codziennie to pewnie właśnie dlatego nie zachodzisz w ciążę. Plemniki muszą mieć z tego co wiem 72 godz na dojrzenie, a w przypadku codziennego współżycia nie mają takiej szansy więc prawdopodobieństwo ciąży jest mniejsze. Ale też nie wykluczone. A z ta alergią to myślę że to prawda. Ja mam niewielką alergię jak kwiaty zaczynają kwitnąć (nawet nie wiem na co dokładnie ale co roku to samo). U mnie to tylko tydzień kataru i z głowy. Ale jak teraz mierzę temperaturę to w tym nieszczęsnym tygodniu była gdzieniegdzie nawet o 2 kreski wyżej niż zwykle w tej samej fazie cyklu. Nieprzespane noce, złość, stres nawet alkohol mi nie robiły wielkich różnic w temperaturze ale ta alergia owszem.

Gość Czy ktos wie
Moze to fakt,ze im czesciej tym trudniej na zajscie w ciaze,ale jak to wytlumaczyc jak kogos sie kocha to ciezko bez zblizenia:)