Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Nastolatka___

Żółtawe upławy, ból przy oddawaniu moczu

Polecane posty

Gość Nastolatka___

tydzień temu współżyłam z chłopakiem. On był wcześniej na basenie... Następnego dnia wystąpiło u mnie swędzenie, potem pieczenie i żółtawe upławy. Teraz 4. dni po tamtym stosunku nie mogę nawet oddać moczu bo czuje przy tym nieopisany ból, krzyczę a potem płacze, to jest nei do zniesienia. Kupiłam clotrimazolum , smaruje się tym, powoli się goi ale nie mam pojęcia jak uniknąć tego bólu i wreszcie normalnie się wysiusiać!!

Gość ppppppppppppffffffffffffffffff
ginekolog

Gość Nastolatka___
mam termin za 3 tygodnie, zaczęłam brać tabletki antykoncepcyjne, po za tym lada moment mam miesiączke

z basenu mógł przynieść grzybicę ale to tylko takie gdybanie pytałaś pani w aptece?

Gość Zrób sobie nasiadówkę
Kup KORĘ DĘBU w aptece, zrób wywar (pogotuj na małym ogniu 15 min.), wlej do miski z wodą i posiedź w tym. :)

Gość Nastolatka___
tz. powiedziałam że mam żółtawe upławy i że podejrzewam grzybice dala mi tą maść. poleciła jeszcze płukanie rumiankiem ale po tym rumianku jest jeszcze gorzej bo skóra robi się sucha ; /

bakteryjne zapalenie pochwy To nazwa dość częstego schorzenia spotykanego u kobiet. Wywołują ją bakterie beztlenowe zasiedlające pochwę. Główne objawy zakażenia to mleczne lub żółte upławy z niemiłym "rybim" zapachem, uporczywy świąd, pieczenie sromu. Może pojawić się nawet ból pochwy i warg sromowych. Leczeniu w takich przypadkach powinna zostać poddana zarówno kobieta, jak i jej partner. Kuracja polega na przyjmowaniu leków doustnych, tabletek i globulek dopochwowych lub żeli. W leczeniu dobrze jest stosować leczenie celowane, czyli na podstawie badania laboratoryjnego i wykonanego antybiogramu podaje się odpowiedni lek w postaci tabletek dopochwowych lub maści. Zakażenia u kobiet po menopauzie wymagają natomiast stosowania leków zawierających estrogeny. Niedobór estrogenów prowadzi bowiem do zaniku nabłonka i komplikuje przebieg choroby.

drożdżyca To schorzenie, zwane także grzybicą, wywołują drożdżaki, najczęściej Candida albicans. Mogą być one przenoszone drogą płciową, chociaż u mężczyzn zwykle zakażenie przebiega bezobjawowo. Źródłem zakażenia mogą być także ręczniki, mydła, kostiumy kąpielowe. Wystąpienie schorzenia łączy się także z osłabieniem kwasowości pochwy - wtedy pierwszym jej objawem jest swędzenie i ból pochwy oraz warg sromowych. Występują także gęste kremowe upławy, które pachną drożdżami i wyglądają jak twaróg. Czynnikiem wyzwalającym grzybicę może być także środowisko wilgotne, ciepłe i bez dostępu światła, dlatego zakażenia grzybicze najczęściej nękają nas latem. Winę za rozwój drożdżycy ponosi także czasem przyjmowanie antybiotyków o szerokim spektrum działania. Ponadto czynnikiem sprzyjającym może być leczenie hormonami steroidowymi, stosowanie doustnych środków antykoncepcyjnych. W przypadku zauważenia pierwszych objawów choroby możemy sobie doraźnie pomóc, podmywając się roztworem octu (bez dodatku spirytusu). Kwasowość pochwy przywraca także podawanie Lactovaginalu, czyli pałeczki kwasu mlekowego w tabletkach dopochwowych. Leczenie grzybicy polega na podawaniu przez 2 - 3 tygodnie globulek lub tabletek, które należy wkładać na noc do pochwy. W leczeniu stosuje się Nystatynę (uwaga, barwi bieliznę na żółto) Clotrimazol, GynoPevaryl, Pimafucin. Przy silnych infekcjach stosuje się leczenie doustne - Nizoralem lub Ketokonazolem.

zęsistkowe zapalenie pochwy Ten typ zapalenia wywołuje rzęsistek pochwowy, pierwotniak, daleki kuzyn ameby. U kobiet zazwyczaj osiedla się w pochwie i jej przedsionku, w cewce moczowej lub w pęcherzu moczowym. Najczęściej zakażenie następuje w czasie stosunku płciowego, choć można się zarazić także przez wspólne używanie mokrych ręczników, bielizny, przyborów do mycia, a także przez urządzenia sanitarne, narzędzia lekarskie, czy też na basenie. Zakażenie rzęsistkiem objawia się szarawą, pienistą lub żółtozielonkawą wydzieliną o mocnym, nieprzyjemnym zapachu. Wydzielinie towarzyszą: pieczenie, świąd i podrażnienie błony śluzowej pochwy oraz skóry warg sromowych. Czasami pojawia się plamienie, a zawsze - uczucie dyskomfortu, bólu podczas stosunku płciowego. Leczenie rzęsistkowicy obejmuje podawanie Metronidazolu w postaci tabletek dopochwowych. Badania kontrolne powinny być wykonywane po 1., 3., 6. tygodniu od zakończenia kuracji. Dopiero ujemne wyniki testów świadczą o wyleczeniu rzęsistkowicy.

Gość Nastolatka___
ta wydzielina nie ma żadnego zapachu.

Gość ewqa2
ZROB POSIEW I CZYSTOSC.

Gość Nastolatka___
upławy też nie leją się strumieniami i są raczej hm... kremowe i mają taki cytrynowy kolor. po za tym dbam o higiene i objawy wystąpiły od razu po tamtej wizycie mojego faceta na basenie

Gość na bank.
rzęsistek. żółte upławy i do tego zapalenie cewki to jak amen w pacierzu rzęsitek. tylko gin

Gość Nastolatka___
ale to nie jest zapalenie cewki ja jestem w sumie na stówe pewna że jak się myłam to zadrapałam sobie skórę na około, to poprostu cholernie piecze

Gość Nastolatka___
po za tym powtarzam - to nei ma żadnego zapachu i jest żółtawe...

Gość Nastolatka___
żadna z Was tego nei miala?

Gość Nastolatka___
........................................