Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ------------------- ----------

jaka macie grupe krwi???? jaka jest najrzadsza grupa???

Polecane posty

Gość ------------------- ----------

ja mam Arh - , ale to chyba dosyć popularna?

Gość 0 rh -

Gość dgerge 0 Rh-
- najrzadszą grupą krwi jest 0 Rh- - 85% rasy białej ma Rh+ - krew grupy A posiada antyciała B, dlatego może przyjmować tylko krew grup: A i 0 - natomiast grupa B antyciała A, dlatego tej grupie można podać tylko krew: B lub 0 - grupa AB nie posiada żadnych antyciał i jest nazywana uniwersalnym biorcą, bo może brać: A, B, AB oraz 0 - grupa 0 posiada antyciała A i antyciała B, dlatego może być mieszana tylko z krwią tej samej grupy - nie można przetaczać krwi jeśli biorca ma inny czynnik Rh niż krew dawcy, ponieważ występuje tzw. konflikt serologiczny i krew może zostac odrzucona (podobnie jest z transplantacją narządów - nie można przeszczepiać narządów jeśli dawca i biorca mają niezgodne grupy krwi lub czynnik Rh) - jeśli pomiędzy małżonkami występuje konflikt serologiczny to niestety jest duże prawdopodobieństwo, że dzieci w fazie prenatalnej będą umierać (poronienie)

a ja nie mam w książeczce zdrowia grupu ykrwi :( jest możliwe ze nie mialam badanej grupy?

Gość A1rh+

Gość AB Rh +

Gość harfaII
co za durny pomysł z tym topikiem!!! I co będziesz teraz robić spis statystyczny z tych odpowiedzi, srawdzać codziennie, notowac ile jest jakich grup. PARANOJA.

Gość ewulinda////
0 rh -