Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zadajaca takie pytanie

a kto z was mi odpowie na to ???

Polecane posty

Gość zadajaca takie pytanie

ze sie nie je w ciazy serow plesniowych i camembert to wiem - maja bakterie, ktore moga byc niebezpieczne dla plodu. ale jak to sie ma do smazonego lub pieczonego panierowanego camemberta????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zadajaca takie pytanie
nikt nie je takich specjałów??? a szkoda, bo to pycha. tylko mnie zastanawiaja te bakterie - czy po pieczeniu lub smazeniu dalej sa w tym serze???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wtedy mozna, to samo dotyczy serow plesniowych uzytych w sosach itp.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Szczerze mowiac to pierwszy raz slysze czy tez czytam ze w ciazy nie wolno jesc serow plesniowych!:-o skad wzielas taka informacje???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No dobra znalazlam w internecie informacje ze nie wolno ich jesc i chyba sie wystraszylam bo czasem je jadlam.Nie czesto i w niewielkich ilosciach ale jadlam:-o I co teraz??:(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość skad sie urwalas kobito
jak to nie wiedzialas

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość oczywiscieze nie wolno
mantodea -oczywiscie,ze nie wolno jesc serow plesniowych, informacje o tym znajdziesz w kazdej ulotce o diecie ciezarnych i kazdy lekarz ci to potwierdzi ! Polozna mi powiedziala,ze raz na jakis czas w sosie.. mozna takiego sera dodac, ale na wlasna odpowiedzialnosc, bo nigdy nie wiadomo,czy bakterii sie pozbedziesz. Ja od czasu do czasu sobie w sosie wlasnie podjadam... Natomiast nie ryzykowalabym ze smazonym czy panierowanym camembertem -zazwyczaj nie podgrzewasz go az tak,zeby sie zagotowal, prawda? :-) tylko lekko podsmazasz,zeby zmiekl, a to za malo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sery pleśniowe typu camembert, brie czy rokpol mogą zawierać bakterie zwane Listeria. Dla dorosłego zdrowego człowieka nie są one specjalnie groźne, powodują tylko objawy podobne do grypy lub nieżytu żołądka. Mogą jednak być przyczyną poronienia lub obumarcia płodu. Z podobnych powodów na ciążowej czarnej liście rzeczy zakazanych znajdują się również owoce morza, surowe mięso, surowe jaja, pasztety z wątróbki i inne podroby.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
skad sie urwalas kobito - k.... z kosmosu!ty jestes taka wszechwiedzaca???:-o oczywiscieze nie wolno - corke rodzilam 8 lat temu wtedy sery plesniowe nie byly rozpowszechnione lub moze nawet wogole ich jeszcze nie bylo.Mnie lekarz powiedzial ze moge jesc wszystko procz surowego miesa i z umiarem.Pytalam o ser plesniowy to stwierdzil tylko ze moze on wywolac grzybice pochwy i tylko tyle!nie wspomnial o jakims wiekszym niebezpieczenstwie!:-o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ps.Jadlam je rzadko i w niewielkich ilosciach ZAJEBISCIE!do 5 dni mam urodzic na usg do tej pory wszystko bylo w porzadku teraz bede srac zarem do porodu jeszcze bardziej niz dotychczas!:-o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mantodea nie przejmuj sie... ja tez od czasu do czasu jadlam bo je uwielbiam i corka zdrowa... u nas w polsce sery plesniowe najczesciej robi sie z pasteryzowanego mleka a takie mozna jesc... nie mozna jesc tych co sa z mleka niepasteryzowanego a te sa strasznie drogie (francuskie) wiec pewnie takich nie jadlas... a te wszystkie sekrety mnicha itp. sa z pastreyzowanego i od nich nic nie jest...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no on jest z pasteryzowanego wiec nie ma stracha...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
To tyczy tylko serów robionych z mleka niepasteryzowanego, bo w nim najczęściej dochodzi do namnożenia się bakterii. Sery wyrabiane w Polsce są TYLKO z mleka pasteryzowanego, bo takie są przepisy. Pasteryzacja zabija bakterie listerii. Co innego prawdziwy Camembert, Brie, Gorgonzola itp.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja jak to przystalo na POLSKA dame jadalam tylko POLSKIEGO Camembert, Brie i Turka a przynajmniej po polsku etykiety byly:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×