Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fibunia1

czy kładziecie swoje 5-miesięczne dzieci na brzuchu na noc?

Polecane posty

Gość fibunia1

moja córka ma płaską główke z tyłu i znajoma poradziła mi bym ją kładła na boku albo na brzuchu na noc.do kiedy główka sie robi taka kształtna? słyszałam ze po roku czasu juz jest za późno by się ładnie "odkształciła" czy wasze dzieci tez mają takie płaskie główki z tyłu?

moja nie ma płaskiej główki, ale wcześniej miała niesymetryczną dlatego że kładła ją na jednym boku, ale w porę to zauważyliśmy i jest ok. Jeśli twoje dziecko ma teraz 5 miesiący to na pewno ciemiączko jeszcze sie nie zrosło, niedługo zacznie więcej siedziec i na pewno główka troche się odkształci. Z tym leżeniem na brzuszku na noc to ja bym nie zyzykowała, ale przeciez w dzien też na pewno śpi wiec wtedy je kładz na brzuszku...będzie dobrze, nic sie nie martw

witam :) moja córka od urodzenia spała na brzuchu, w noy i w dzień , tylko tak potrafiła zasnąć,nic jej się nie stało, ale wszyscy mi odradzali takie spanie szcególnie na noc....

Gość beniaaa.
Na noc radzę nie kłaść tak dziecka, ale w dzień owszem, też tak robię bo moja Mała ma spłaszczoną z tyłu główkę, zawsze spała na prosto, teraz pilnuję też aby miała główkę na bok gdy śpi na pleckach. Moja ma 3 miesiące mam nadzieję, że główka ładnie się odkształci.

Gość podstawka
jeju nie kładź maleństwa w nocy na brzuszku!!!!! nie ma dość siły jeszcze aby obrócić główkę i może dojść do nieszczęścia!!! jak śpi w ciągu dnia i jest pod kontrolą to tak, ale tylko wtedy!!

Gość zatroskana
Moj Maly od urodzenia spal na brzuszku, w dzien i w nocy. I ciagle do znudzenia bede powtarzac, to Ty jako Mama, jako osoba, ktpra przebywa z dzieckiem najwiecej wiesz czy dziecko sobie glowke odwroci czy nie. Pisze moja przedmowczyni, ze dziecko nie ma dosc sily, zeby sobie glowke odwrocic, a moj Szkrab sprawnie glowe odwracal z boku na bok juz jak mial skonczone 2 tyg, wczesniej odwracal ale niezdarnie, wiec byl caly czas kontrolowany czy to przez mnie czy przez Meza, ale spal na brzuchu. Maly nie ma splaszczonej glowki i bardzo szybko zaczal sie odnosic, pierwszy raz odwrocil sie z brzuszka na plecy jak mial ledwo skonczone 4 miesiace, w tym samym dniu odwrocil sie z powrotem, a potem to juz na czworakach go znalazlam za 2 tyg. Mam wrazenie, ze dziecko szybciej wycwiczy rece jak lezy na brzuszku i szybciej sie rozwija. Polecamwszystkim Mamom i Maluszkom pozycje brzuszkowa :) Ale to Ty musisz sobie ocenic jaka kontrole zastosowac, czy stac caly czas czy zagladac co 15 minut czy co godzine wystarczy.

Gość AgataA...
Ja bym nie ryzykowala spania na brzuszku,no ale tak jak napisala przedmowczyni,Ty znasz swoje dziecko najlepiej:) Zeby glowka nie byla splaszczona najlepiej ukladac malenstwo na boczkach.Ja tak robilam,podpieralam go zwinietym w rulon kocykiem i zmienialam boczki 2x w ciagu nocy.

Lusia w wieku 5 miesiecy to juz w nocy sama sobie pozycje w nocy wybierała, raz na jednym boczku, raz na drugim... Więc i Ty niedługo nie będziesz miała nic do gadania w kwestii pozycji :) Pozycja na brzuszku jest odradzana. Z reguły jak dziecko spi bez poduszki, to glowka sama sie na bok uklada.