Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość co sie ze mną dzieje

Wydaje mi się że mam schizofrenie...

Polecane posty

:( Pytam rodziny czy się jakoś dziwnie zachowuje, ale oni nie widzą aby było ze mną cos nie tak. A ja mam czasem jakieś mysli w głowie...np leżę sobie i jakaś myśl się bieże np... tam jest sklep z zabawkami, itp podaje to jako przykład. Chodzi o to że myślę sobie o czymś a tu nie wiem skąd pojawia sie jakieś zdanie urwane z "bajki". Czasem również prowadzę dyskusję sama z sobą, tak w myślach. Pójde w poniedziałek zarejestrować sie do specjalisty. Pozdrawiam

Gość ojej nie przesadzaj
ja mam tak samo, tylko ze dyskusje prowadze na glos jak nikogo nie ma w domu.. :P

Gość SAE
ja też sobie często coś wyobrażam, rozmawiam, albo na głos gdy jestem sama. To jest z nudów i z fantazji ;)

oj to brzmi pocieszająco:) Dzieki

Gość Ja mam podobnie

Gość ja tez tak mam a zaczelo sie
jak skonczylam licencjata dziennie i przeszlam na zaocznego magistra. nie mialam pracy i cale dnie siedzialam sama w domu. gadalam ze soba i z kotem. teraz tak mi juz zostalo i czasem zapominam, ze nie jestem w domu sama i mysle sobie o czyms (tzn. wydaje mi sie, ze mysle, a ja mowie to na glos). i czesto tez pomysla mi sie takie zdania niewiadomo skad wziete. ogolnie uwazam sie za lekko kopnietą. :P za mało przebywam wśród ludzi chyba...

Gość jak tak jak nie
ja gadam do siebie jak nie ma nikogo w domu poprostu glosno mysle ze to ma zrobic czy tamto nie wiem moze jestem walnieta trudno...

hej jestem psychologiem i to co opisujesz nie wyglada na schizofrenie tylko zupelnie normalna rzecz( mysle ze kazdy z nas ma takie rozmowy z samaym soba i naplywajace mysle co jakos czas:)) inna sprawa czy to ci jakos przeszkadza w funkcjonowaniu? jezeli tak to rzeczywiscie warto udac sie do specjalisty( ale na poczatek do dobrego psychologa a nie do psychiatry, bo niestety spotkalam wiele przykladow psychiatrow, ktorzy przepisywali leki na dolegliwosc ktore nie wymagaly tego!!!!!) powodzenia:)

Pięknie dziekuje za Wasze wypowiedzi. Hmmm, ja niebardzo wiem jak to napisać co się ze mna dzieje.. Poprostu jak np zmywam naczynia, odkurzam, itp, łapię się na tym ,że wskakuje mi jaies dziwne zdanie. W ogóle co to za dziwne zdania, skąd się biorą, hmmm... Ostatnio żyję w stresie, może dlatego się tak dzieje. Dodam,że nie pracuję, to może z nudów?! Bo jak jestem czymś zajętam to nie zaprzątam sobie głowy tymi zdaniami. A tak to analizuję, zastanawiam się skąd się biorą...Serdecznie dziękuję za wypowiedzi i proszę o rady:)

Gość wiesz ja też czasem takie coś
mam i to jest chyba raczej normalne. Tylko może kwestia taka czy to na tyle często się pojawia u Ciebie że Ci w jakiś sposób przeszkadza. Ja nieraz mam tak że nagle "usłyszę" w głowie jakieś jedno słowo kompletnie bez sensu jakiś nieokreślony stek sylab które nic nie znaczą ale jakoś mi się podświadomie z czymś kojarzą, może podświadomie z jakimś mrocznym zaklęciem i potem słysze to w głowie kilka razy w ciągu jakiegoś dnia np. w pracy i może nie tyle mi to przeszkadza co przeszkadza mi to że za kazdym razem się zastanawiam skąd to się bierze i co to oznacza. Ale nigdy nie wiem skąd się to bierze. Czasem mam wrażenie tak jakbym nie ja to wymyślała tylko jakaś inna istota. I w sumie jest to tak głupia i bzdurna rzecz że nawet nigdy o tym nie mówie bo i tak nikt by nie zrozumiał.

Wiesz.. ja Cię rozumiem i to doskonale... Teraz przeanalizowałam kiedy się to zaczęło, i pamiętam jak kiedyś jechał w autobusie mężczyzna , który był chory psychicznie i ja się strasznie tego przestraszyłam .Długo myślałam o tym mężczyźnie, a że szkoda go, i strach abym ja taka nie była. Może to jest przyczyna,że się wystraszyłam choroby psychicznej. Dziś rozmawiałam długo z moją Mamą, pytałam,czy widzi we mnie coś dziwnego , mówiła że absolutnie nic! To pocieszające bo jest ze mną przez cały czas i chyba by coś zauważyla.Gorąco pozdrawiam

Gość ożeszsz
Mam kolezankę chorą na schizofrenię. Ona rozmawia szeptem ze swoimi wyimaginowanymi znajomymi , na przeróżne tematy. Jak ją spytam, o czym akurat gadają, to np o tym, ze w Szwecji skonstruowali cybernetyczne wózki inwalidzkie i połowę ludzi juz umieścili w ośrodkach zamkniętych.Często tak gada do lustra,godzinami, poprawiając włoski, śmiejąc się, gestykulując. Mozna z nią całkiem konkretnie porozmawiać na tematy życiowe zwiazane z dniem codziennym. No, ale jak zacznie tworzyć teorie spiskowe dziejów, to zmiłuj się panie :) Ona kocha ten swiat i dobrze się w nim czuje. Jest na rencie, gotuje-całkiem nieźxxle, jest bardzo gościnna i życzliwa dla ludzi..

Gość hmmm a ona ma świadomośc
tego że jest chora???

Gość jeżeli miałabyć schizofrenię
nie zdawałabyś sobie z tego sprawy, nic ci nie jest, zajmij sie lepiej czyms pożytecznym:O🖐️

Hej🌼 Byłam dziś u psychologa, zapytałam sie tej kobiety wprost czy moje objawy wskazuja na schizofrenie, ona powiedziała,że tak po jednej rozmowie nie da się wykryc czy ktoś jest choty czy nie. Poprostu świetnie! Teraz to już nerwowa cała jestem:( Mam iść na kolejną wizytę za tydzień. AAA ona powiedziała,że testy trzeba jaieś tam zrobić aby wykryc czy ktos jest chory... Pozdrawiam

Gość werka121
eeeeee--ja tez tak gadam sama do siebie czasem.

Heh widzę, że dużo osób ma tak jak ja :P że np jak właśnie nie ma nikogo w domu to gadam sama do siebie NA GŁOS :D I to tak jakbym prowadziła z kimś dyskusję na jakiś temat... :D :O A i często też rozmawiam, tzn mówię do mojego psa :P Wiem jestem szurnięta ;)