Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie wiem i chcialabym wiedziec

Dane osobowe

Polecane posty

Przeglądałam sobie właśnie allegro. Jedna ze sprzedających na prywatnej stronie tłumaczy się z negatywnych komentarzy. Dotyczą one zazwyczaj terminu wysyłki...na potwierdzenie swojej racji wkleja fragmenty historii rachunku i książki nadawczej wraz z kompletnem danych osobowych osób które obdarzyły ją negatywem. Osobiście, gdybym znalazła tam swoje nazwisko wraz z adresem byłabym wkurzona :o Tak sie teraz zastanawiam czy to tylko kwestia wychowania czy prawo jakoś to reguluje?

Nikt nie wie?

Może teraz jest ktos kto mi odpowie ;)

Gość dożywocie jej dać
:P przewrażliwiona jesteś

Staram się by moje osobowe nie "latały byle gdzie", nie podaję danych w sieci nigdy (za wyjątkiem stron typu allegro, ale z założenia sa jedynie dla pracowników serwisu i osób z którymi zawieram transakcje), wszytskie numery mam zastrzezone. Może to przewrażliwienie, ale przysłowiowy szlag by mnie trafił gdyby jakas osoba nie mogąca strawic negatywnego komentarza umeiszczała moje dane osobowe, numer konta na publicznej stronie bez mojej wiedzy i zgody...

Gość PB
publikowanie danych osobowych bez zgody tychze osob jest zabronione i podlega kazre, zrob screena i powiedz jej ze jezeli nie wycofa tego z neta udasz sie z tym na policje.

Na policje z tym biegac nie będę :o Myslałam raczej o zwrócenieu uwagi tej osobie, ale chcialam się upewnić czy własnie jestem przewrażliwiona czy też racja lezy po mojej stronie.

To pewnie podchodzi pod Kodeks Karny ... ja bym się wkurzył gdyby ktoś od tak pokazywał sobie moje dane przypadkowej osobie ;/ Zwroc mu uwage albo zglos to na policje ...

Prawo o ochronie danych osobowych (ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych, z późń zmianami, bo o tej pewnie myślisz) nie została stworzona po to, aby ukrywać dane adresowe przed wszystkimi i aby karetki nie mogły odnajdować chorych. Czy autorka podaje jakąś nieprawdę ? Na jakiej podstawie Kodeks karny ma tutaj zastosowanie ? Art. 3a. (3) 1. Ustawy nie stosuje się do: 1) osób fizycznych, które przetwarzają dane wyłącznie w celach osobistych lub domowych, 2)podmiotów mających siedzibę lub miejsce zamieszkania w państwie trzecim, wykorzystujących środki techniczne znajdujące się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej wyłącznie do przekazywania danych. Proponuję przeczytać pełen tekst ustawy.

Na policję nie pójdę, bo pewnie by mnie wyśmiali ze wzgledu na niska szkodliwość społeczną...poza tym powinny to zrobić raczej osoby, których dane tam są. Nawet nie wiem czy one zdają sobie z tego sprawę, link jest na stronie "o mnie" i pewnie był umieszczony dopiero po fakcie. Właściwie to nie powinno mnie obchodzić, ale strach wystawiac negatywne komentarze, bo nie widomo co druga osoba z tym fantem zrobi. Aukcje tej osoby obserwuję już jakiś czas, na link trafiłam dopiero, gdy jeden przedmiot konkretniej mnie zainteresowal i chciałam sprawdzić warunki jakie stawia sprzedawca przy zawieraniu transakcji. Ciekawa jestem ile osób jeszcze w taki sposób próbuje chronić swoje dobre imię...chociaż jak dla mnie to raczej dziala w drugą stronę :o Napisze do tej osoby, zobaczymy czy to cokolwiek da. Sądze jednak, że nic. Czytając jej komentarze spodziewam się zamiast usunięcia danych kilku epitetów :o

DeGie, dzieki ;) Cóż, przetwarzanie w celach domowych? Dzieki serdeczne za takie coś...Nie umeiszczam imeinia i nazwiska wraz z adresem w sieci i nie chciałabym by robił to ktoś kto prowadzi niezarejestrowaną działanośc gospodarczą :o Poza tym zakupy na allegro dają ( a przynajmniej teoretycznie) anonimowośc. Tyle, że ona kończy się w momencie wystawienia negatywnego komentarza tej osobie. Poza tym, w jednym przypadku osoba ta popełniła "błąd". Wysyłka nastapiła po terminie jaki podaje na stronie "O mnie" (który zresztą i tak jest niespotykanie długi). Jej argumentacja "bo ja czekalam dłużej"...

Na Allegro zgodnie z regulaminem należy podać swoje dane osobowe jak imię, nazwisko, adres zamieszkania, adres email. Za umieszczenie imienia i nazwiska oraz miejscowości nikt nic nie zrobi, bo takie dane nie są tajne, natomiast adres zamieszkania, hmm no można by tu dyskutować ale tylko dyskutować. Obie strony są związane z umową i można umieścić dane tych osób publicznie.