Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tikulinka

pytam z ciekawosci

Polecane posty

Gość tikulinka

czy 2 tabsy anty połknięte zamiast escapelle to to samo? kiedys gdzieś to słsyzałam ale nie wiem bo przeciez tabsy sie różnia zawartoscia hormonów . czekam na odp ;)

Gość tikulinka
em podnosze.

Pomyśl jak może być to samo???? Pigułki chronią przed niechcianą ciążą.A escapelle doprowadzają do poronienia bo przecież inaczej tego nazwać się nie da.

Gość tikulinka
nie escapelle to nie tabletka poronna.

Gość blackk inezz
Princpolo - to nie sa tabletki poronne!!! one nie przerywaja ciazy, tylko nie pozwalaja na zagniezdzenie sie jaja. to chyba roznica. jezeli kobieta jest w ciazy, a przyjmie np escapelle, to w dalszym ciagu w ciazy bedzie. tabletki "po" nie przerywaja ciazy i nie maja zadnego wplywu na nia - nie szkodza jej. wiec jak mozesz twirdzic ze sa tabletki poronne??? ja czytalam, ze owszem pewne tabletki maja w skladzie hormon Levonogestrel i wlasnie pewna ilosc takich tabletek, moze zadzialac tak samo jak escapelle czy levonelle. ale ile tych tabletek, to juz musialabys lekarza zapytac, zeby ci to przeliczyl.

Gość deefhu
Przypominam, ze zapłodnione jajo to juz Twoje dziecko czy Ci się to podoba czy nie!

Gość tikulinka
escapelle działa tka że jak juz jest ciaża to ja podtrzymuje ;) a jeśli jeszce komórka jajowa nie połaczyła się z plemnikiem do ona utrudnia dostanie się pleminika tma poprzez zwiększenie śluzu, utrudnia zagnieżdżenie itp. a nie niszczy. i własnie jak np. novynette mam to ile trzeba by było ich lyknac jeśli ktoś wie. tzn. nie mam takiej sytuacji nie ,musze nic łykac ale tak się pytam na przyszłosć.A novynetki zostały mi bo kiedys brałam. teraz chce znowu wspoóżyć w gumach więc pytam w razie co.

Gość blackk inezz
sprawdz czy maja levonogestrel w skladzie. i moze sproboj porownac jego ilosc w tabletkach "po" i twoich tabsach.

blackk inezz ---- Escapelle czyli pigułko po ma własnie na celu by nie doszło do zapłodnienia.Więc mają miano wczesnoporonnych.To prawda źle się wyraziłam nie doprowadzają do poronienia ,miałam właśnie na myśli to co teraz napisałam..Myślsiz że taka pigułka by nie zaszkodziła ciężarnej??? -Myśle ze się mylisz :) impuls---- Z tego topiku uciekliśmy za sprawą wrednych pomarańczy :D :P Ale jesteśmy na prywatnym forum.I tak z tego topiku zostałam tylko ja,lorinka i majona :)

Gość blackk inezz
moja kolezanka urodzila dziecko mimo zazycia tabletki "po". dziecko jest zdrowe i ma 6lat. przeczytaj sobie: "Tabletki stosowane przy antykoncepcji doraźnej działają do 72 godzin po odbyciu stosunku seksualnego. Działanie ich uzależnione jest od fazy cyklu miesięcznego kobiety: tabletki przyjęte przed owulacją hamują jej wystąpienie, uniemożliwiając zajście w ciążę. Przyjęcie tabletki po owulacji powoduje zmiany w błonie śluzowej zmniejszające możliwość implantacji (czyli zagnieżdżenia zapłodnionej komórki w macicy). Mechanizm działania jest identyczny jak tradycyjnych pigułek hormonalnych. Co więcej, nie ma tutaj jakiejkolwiek mowy o działaniu wczesnoporonnym, o co często oskarżana jest dzisiaj w Polsce doraźna antykoncepcja. Według definicji Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) o ciąży możemy mówić dopiero, gdy dojdzie do zagnieżdżenia rozwijającego się zarodka w jamie macicy, ponieważ tylko połączenie zarodka z macicą jest uważane za ciążę. Dlatego też ci, którzy przestrzegają przed zażywaniem pigułki stosując takie właśnie argumenty, nie mają racji. "

Gość blackk inezz
oraz to: "Jeśli preparat zostanie przyjęty zbyt późno, kiedy dojdzie już do zagnieżdżenia zapłodnionej komórki jajowej w ściance macicy, nie spowoduje jej usunięcia. Zadziała wspomagająco na rozpoczętą ciążę i stanie się jej sprzymierzeńcem. Bezpieczeństwo to już dzisiaj nie tylko obietnica, to gwarancja i prawda."

Gość tikulinka
no dokładnie. juz kiedys brałam escapelle. wiem jak to działa po konsultacjach z leakżem. nie łykam czegos nie świadomie. a powiedzcie mi czy pękły wam kiedys durexy?

Gość blackk inezz
wlasnie znalazlam, ze to o co pytasz - zastapienie tabletek "po" tabsami anty nazywa sie metoda Yuzpe. "Natomiast na całym świecie metodą z wyboru w sytuacjach szczególnych od 20 lat jest metoda Yuzpe. Skuteczna (98%), bezpieczna, możliwa do zastosowania jeszcze 72 godziny (a ostatnio mówi się, że nawet do 150) po stosunku potencjalnie mogącym zakończyć się niepożądaną ciążą - “emergency pill” (pigułka w razie zagrożenia). Jej stosowanie polega na podaniu do 72 godzin po stosunku tabletki zawierającej: 100 mcg ethynyloestradiolu z 500 mcg lewonorgestrelu i powtórzenie tej samej dawki po 12 godzinach. Z preparatów dostępnych w Polsce można więc użyć: Gravistat 250, Minisiston, Microgynon21, Rigevidon, Stediril. " jak widzisz nie ma tu tabletek wymienionych przez ciebie, wiec raczej nie mozesz ich uzyc.

Gość blackk inezz
dalej wyczytalam, ze powinny byc to 4 tabletki jednorazowo z ktorys z wyzej wymienionych

Gość tikulinka
hm. to lipa. ale dziekuję kochana za pomoc ;) a właśnie jakiej antykoncepcji używacie o ile się kochacie? bo mam zamiar jak wcześniej naipsałam wrcóic do gumek bo z moim chłopakiem mieliśmy ponad półroczną przerwę. z pewncyh przyczyn.

Gość blackk inezz
ja zadnej, bo za 3,5 m-ca zostane mama:)

Gość tikulinka
:) ojeju gratuluję :) musze niestety isć juz ;) jade na zajecie. papa pozdrawiam ;)