Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Podróżnik z Wolski

Byłem w Stolycy - wrażenia

Polecane posty

Właśnie w ten majowy weekend wybrałem się z kobietą do Stolycy naszej ukochanej Wolski pierwszy raz od dłuższego czasu i chciałem podzielić się wrażeniami. Architektura - Aktualnie architektura Warszawy wygląda jakby wrzucić do jednego worka jakąś dzielnicę Nowego Jorku z wieżowcami oraz Moskwę z lat 80tych, dokładnie wymieszać i porozstawiać na chybił trafił. Ogólnie źle to nie wygląda choć np. Hotel Sobieski - o tutaj zdjecie: http://www.hotelewpolsce.com.pl/f/sobieski.jpg wygląda jakby pomalowała go jakaś społdzielnia mieszkaniowa. Ogólnie Wawa to całkiem młode miasto poza tym zniszczone podczas wojny. Prezentuje się całkiem fajnie. Moja ocena 7/10. Kierowcy - Tyle się słyszało o nieżyczliwych i chamskich kierowacach Warszawskich. Trochę się pokręciłem po Wawie i ani nikt na mnie nie trąbił ani nikt nie zwyzywał. Mało tego. Zdażyło mi się wyjechać z parkinku bez świateł to wystarczyła chwila a już 2 kierowców mi o tym przypomniało. 8/10. Ludzie - Tak samo o ludziach mówi się że gbury, chamy i słoma wychodzi z butów. Albo głupi ma szczęscie albo te komentarze wygłaszają zawistni ludzie z poza Wawy. Kogokolwiek bym się nie spytał o drogę czy o jakiś autobus każdy o ile był z Warszawy i wiedział to nam wskazał drogę. Ba nawet raz spytaliśmy się o autobus pewnego Pana. To nie dość że nam podpowiedział i dokładnie wytłumaczył to jeszcze gdy zobaczył że idziemy w złym kierunku podbiegł do nas i zaprowadził na dobra drogę. Szacunek. Moje ocena subiektywna 9/10. Komunikacja miejska - Może nie dużo ale parę przystanów zrobiliśmy po Warszawie czerwoniakami. Kanarów brak :) Autobusy mimo że nie punktualne to jeźdzą tak często że nawet nie ma co patrzeć w godziny bo 5-10 minut i mamy autobus. 7/10. Drogi i oznakowanie - drogi może nie należą do jakichś rewelacyjnych jednak jedzie się całkiem normalnie. Taka średnia krajowa. Oznakowanie Warszawy rewelacyjne, szczególnie w centrum. 8/10. Mam trochę porównania bo ostatnio byłem też w kilku innych większych miastach: Kraków - Poza starym miastem które jest całkiem klimatyczne aczkolwiek z lekka przereklamowane, nie jest wielce rewelacyjny. Reszta miasta wygląda jak Warszawa końca lat 90. Moja ocena 7/10 Łódź - Piotrkowska i nic poza tym. Choć nawet sama Piotrkowska niewiele poprawia ocenę tego miasta. 3/10 Gdańsk (Trójmiasto) - Stare miasto w Gdańsku o wiele ciekawsze i bardziej klimatyczne niż Kraków. 8/10 Toruń - Ładna starówka i okolice. Całkiem wysoka ocena 7/10. Bygdoszcz - Starówka bez rewelacji. Nudnawa. Ale okolice Brdy na starym mieście przypomniają trochę Gdańsk i ratują całe miasto. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/20/Bydgoszcz_Mostowa_noc.jpg Niestety kiepski stan ulic. 6/10 Poznań - byłem tam dawno i utkwiły mi tylko 3 charakterystyczne rzeczy. Zieleń miejska, szybki tramwaj i Malta więc to za mało na ogólną ocenę. Płock - Nieduże miasto w porównaniu do poprzenich aczkolwiek ma swój urok, starówka na wysokim poziomie. 7/10. Włocławek - taka miniaturowa Łódź. Koszmarne drogi. 2,5/10. I jeszcze porównanie do stolic zagranicznych: Budapeszt (Węgry) - klimatyczne stare miasto. Rewelacja choć zwiedziłem tylko mały kawałek. 9/10 Zagrzeb (Chorwacja) - ma swój urok i warte zwiedzenia jednakże wielkich rewelacji nie ma co oczekiwać. 7/10. PS. Gratulacje dla tych co doczytali do końca.

Gość Łódź - Piotrkowska
i nic poza tym......... najwyraźniej za daleko nie zabrnąłeś w zwiedzaniu tego miasta ....

Gość pewnie trafiles na
przyjezdnych ;/

Gość los robles de saturata
podrozniku-warszawiaku.OK.A mieszkasz w duzym miescie?Bo ja tak.I jak widze kolesiowe/sia na blachach z tej ich slolycy--to prawie nie jade.Wykrecili mi kilka takich numerow,ze czulem sie jak bym bral udzial w jakiejs akcji sil specjalnych,czy pokazie kaskaderskim.Nie pisz zatem peanow na ich temat.Wszyscy wiemy-jak jezdza.Szczegolnie daja sie we znaki wlasnie w miescie obcym.Wtedy chca pokazac,ze to PONI/PON ze STOLYCY sie PORUSZA. ZEZ DROGI KMIOTY.-Tak oni mysla.Najsmiesniejsze z tego wszystkiego jest to,ze sami sa kmiotami.Bo tylko kmiot sie tak zachowuje.

Oczywiście w Łodzi byłem również poza Piotrkowską. O ile miasto ma potencjał to ten potencjał jest niewykorzystany. A wystarczyło by odnowić stare kamienice, poprawić stan dróg i byłoby całkiem niezłe miasto :) Kto wie może w Wawie trafiłem na przyjezdnych :) aczkolwiek dobrze zorientowanych.

Gość dobrnęłam do końca
:D I potwierdzam opinie, co do STOLYCY. Bywam tam dość często i zawsze jestem pozytywnie zaskakiwana:) Poza tym bardzo dużo zieleni, czyli parków, i innych miejsc zielonych!

Do wszystkich: Opis Warszawy i innych miast pisany był trochę z przymróżeniem oka. Wiadomo że w jedne dzień nie można zwiedzić nawet 10% większego miasta a co dopiero poznać obyczaje i kulturę. Napisałem tylko subiektywną relację z tego co mnie spotkało więc nie bierzcie wszystkiego tak do siebie za bardzo serio. Sam jestem z niedużego miasta i toteż moja ocena jest podyktowana porównaniem tylko i wyłącznie miast których nie znam.

Gość Łódź to chyba najbardziej
zaniedbane i zapuszczone miasto w Polsce:(

Powiem tak. Śródmieście wygląda jak prawdziwa europejska stolica. Prawdopodobnie moja opinia jest pozytywna dlatego że wszyscy tak narzekają na Warszawę i ostro po niej jadą przy każdej okazji. Dlatego też jadąc tam nastawiłem się raczej na brzydotę, bród i chamstwo a było zupełnie innaczej.

Gość baba z prowincji
W-wa jest całkiem ok` . Ma wady ale i zalet jest dużo , miło wspominam wizyty.

Gość dobrnęłam do końca
Każda Stolica ma w sobie coś co trudno opisać, ale przyciąga i kusi;) Negatywne oceny, co do samego miasta pochodzą od ludzi zakompleksionych, którzy nie mieli szczęścia się tam urodzić albo w ogóle tam byc. Czyli ich opinie sa czasem wyssane z palca. Co do Warszawiaków, to najgorsi sa napływowi, z zapyziałych prowincji. Bo ON teraz jest ze STOLYCY:D i wszystko ma w dupie.

Aha z mojego pobytu w Poznaniu pare lat temu zapamiętałem jeszcze jedną rzecz. Straszna nienawiść do Warszawiaków. Tam wszystko jest porównywane do Warszawy. Jeśli Poznaniak chwali się czymś w jego mieście to znaczy że albo w Warszawie tego nie ma albo mają lepsze. Ogólnie duży lokalny patriotyzm. Zdecydowanie większy niż w innych miastach.

O właśnie ktoś dobrze powiedział ze najgorsi są tzw. nowi warszawiacy. Znam paru takich z mojej miejscowości i niestety a może stety nasz kontakt powoli coraz bardziej się zaciera. Chodzenie z głową uniesioną wysoko. Czego to on nie ma, gdzie to on nie pracuje. A co najciekawsze najgorsze są nowo-warszawianki. One to się panoszą :)

Gość dobrnęłam do końca
o Poznaniu to lepiej przemilczmy:O Zawsze Kraków, Poznań i jeszcze parę innych dużych miast będzie ziało nienawiścią do stolicy, bo przecież oni też mieszkaja w "wielkim" mieście, a jakieś tam miasto stołeczne ma czelnośc byc większe i atrakcyjniejsze:D Z dużych miast to może Gdańsk się lekko dystansuje i żyje własnym życiem.

Gość my buraki
to prawda jest u nas bardzo zielono :) natomiast co do 'jakosci' ludzi to jest dokladnie tak samo jak w innych miastach

Gość fortuna...
Krakowianka jezdem z pięknego Krakowa, do Warszawy przyjadę gdy mnie ktoś zawoła... ♥

Gość dzorcz majgiel
Zauważyłem że zawsze mieszkaniec większego miasta z góry patrzy na tego z mniejszego. Warszawiak na Poznaniaka Poznaniak na Koszaliniana Koszalinian na Rypinianina a Rypinianin na mieszkańca Kozich Dołów

Gość ciekawy temat mam nadzieje
ze bedzie tematem rzeka i bedziemy tu dyskutowac o naszych miastach.

Gość obrończyni Bydgoszczy
Będe Bydgoszczy bronic!:) Też ma dużo pieknych miejsc i dużo zieleni - nie tylko okolice Brdy;) Ogromna ilość zabytkowych kamienic i do tego przeważnie zadbanych. Bydgoszcz się stale rozwija, jest tam b. dużo inwestycji. I nie jest zakompleksiona.

Niestety, w Bydgoszczy jestem często ze względu na swoją pracę i mogę śmiało stwierdzić że starówka to jest rewelacyjna. Gdyby zrobili renowację to tak, byłoby spoko a tak... Drogi koszmarne, dzira za dzirą i do tego nierówno. Brda i mała wenecja fajne. Myślęcinek też spoko ale to juz nie Bydgoszcz chyba.

Gość o właśnie
tu się zgodzę. Toruń to tylko mini ruiny i mini starówka i pare ulic, a jak okrzyczane:O 3 godziny i zwiedzone.

Gość o właśnie
i mam wrażenie, że Toruń się nie rozwija a raczej nawet cofa:( Lecą na tej utartej przed laty opinii

Gość kocham Warszawe
bo to piekne miasto o wpsaniałej historii i dumnych ludziach którzy wiele wycierpieli dla odmiany nie lubie Ślązaków bo mi się żle kojarzy dawny pobyt w Zabrzu ( bardzo brzydkie miasto bez zieleni, ludzie jacys tacy inni) no cóż jednemu się podoba to drugiemu co innego W olsce to mi najbardziej brak okazałej pieknej architektury w miastach, nie mieliśmy szczęścia do tego, będąc za granica zwiedzając stare piekne miasta można się nabawic kompleksów co gorsza nawet za komy w dawnym ZSRR powstawaly jakies zgrabne budowle że można oko zawiesić a u nas tylko betonowe brzydkie bloki

Gość Ślązoki to buroki

Gość kiedyś tamn
ciekawy temat :)

Gość Od 3 lat w wawie
Warszawa jest najwiekszym sterootypem w Polsce jesli mozna ją tak określi. Czytają różne wypowiedzi na forach onetu czy wp mozna pomyśleć że to misto 3 świata, gdzie wszędzie bud bałagan i sami złodzieje. A później człowiek przyjeżdza i okazuje się ze to normalne miasto jak każde inne. Jak osiedlaałm sie w Warszawie 3 lata temu to niemal płakałem ze los mnie przysłał do tej szarej i brzydkiej Warszawy zamiast do Krakowa czy Wrocławia. JA jak przyjechałem to okazało się ze wcale nie jest bródno i szaro jak w opowieściach. Uważam ze wrecz przeciwnie że poza ścisłych okolicach Dworca centralnego to miasto jest ładne i całkiem zadbane. A co najważniejsze to naprawdę zielone. Zanim kupiłem mieszkanie to mieszkałem w 3 różnych dzielnicach i za każdym razem miałem pod blokiem wwiększy lub mniejszy park. No i komunikacja jest świetna. Gdyby nie wyjazdy poza miasto na urlop albo do rodziny to samochodu bym nie potrzebował. Ja w swoim rankingu wawę oceniam 8/10 czyli najwyżej kraków , Wrocałw 7/10 Gdańsk i Poznań 6/10