Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Podróżnik z Wolski

Byłem w Stolycy - wrażenia

Polecane posty

Gość ładnie to o tobie świadczy
a kiedy ostatnio byłas w warszawie ?

Gość motyl0000000000000000000000
byłam tylko raz w życiu tam za dzieciaka. Pisałam ci już że może zmienię zdanie po następnej wizycie. Na razie swoją opinie biorę z obserwacji warszawiaków w krakowie i w Zakopanym też. I nawet jak trafisz na swojej drodze na dwa wredne typy z określonej miejscowości to choćby reszta z tejże miejscowości była naprawdę ok. to już masz uraz i opinię wyrobioną. tak to już jest niestety

Gość podnosiciel ziutek

Gość podnosiciel dzidosław

Gość socjo-log
Aż wstyd się przyznać, ale Warszawe odwiedział pierwszy raz majac 22 lata. Szczerze mówiąc nie zrobiła na mnie większego wrażenia.. Inaczej ją sobie wyobrażałam.. Wcześniej mieszkałam w Londynie i w porównaniu do niego to niestety miasteczko. Nic ładnego w niej nie widze. Kraków odwiedziłam miesiąc temu a wczesniej bylam tam jakos 10 lat temu. Rowniez jestem nim zaskoczona negatywnie. Jakos zbrzydł ten Kraków.. Wrocław- bardzo się rozwija. Myśle ze robi wrqżenie i jako miasto to chyba przezywa najwiekszy rozwoj. Wrocław na tak.

Gość Do socjologa
Napisałeś że warszawa przy londynie to małe miasteczko, w takim razie Wrocław to przy Londynie gminna wieś Nie chodzi o złośliwość tylko o zachowanie proporcji :)

Gość przeczytajcie proszę
Byłem ostatnio 3 dni w wawie i szczerze chciałbym się rozpisać na temat wawy Dla mnie to większość tych opinii dotyczacych Warszawy jest zupełnie niezrozumiała. Jak można oceniać 2 milionowe miasto po Dworcu Centralnym który i tak jest lepszy niż większość dwórców w Polsce. Miałem okazję ostatnio być w wawie na centralnym. Nie wiem czy wypowiadający sie tu byli ostatnio, ale powiem że dach w hali gównej jest znów biały jak 30 lat temu a podłoga lśni tak że można w niej się przeglądać. Poza tym w wawie jest bodajże 5 dworców w tym całkowiecie wyremontowany dworzec śródmieście czy w trakicie romontu dworzec gdański. Okolice centrum sa o tyle zaniedbane co porzedewszystkim nie zabudowane i to trzeba zrobić w pierwszej kolejności. Mało kto tu z wypowiadających się napomknął o wyremontowanym krakowskim przedmioesciu który w tej chwili bez dwóch zdań jest najpiekniejszą i najlepiej zaplanowana ulica miejską w Polsce. Florianska w kraku jest poprostu pikenym deptakiem a nie ulica w pełnym tego słowa znaczeniu. Ludzie których spotkałem nie sprawiali wrażenia bogatych japiszonów, raczej normalni tylko torchę bardziej zaganiani. Starówka i zamek nie tak duzy i tłumnie oblegany jak w kraku ale ma sój klimat, szczególnie rynek nowego miasta z ławeczkami i masą drzew jest bardzo klimatyczny koljeny pozytyw to widac że waqwa bardzo się rozwija, co chwile jakies żurawie i place budowy. , pełno nowoczesnych budynków ale i odresteurowanych starych kamienic Często tu osoby piszą o ruderach, ja poza pragą północ i kawałku na woli takich nie widziałem, wręcz przeciwnie uważam ze jest ich mniej niż w innych miastach Warszawa ma wiele do zrobienia i na pewno nie może równac się z Wiedniem czy Praga, ale pisanie że jest paskudna i nie ma tu nic do oglądania jest zwykłym przejwaem złośliwości a nie obiektywną krytyką.

Gość Podnosicielka Jadwiga

Gość przyznaję całkowitą rację
_przeczytajcie proszę_ W końcu ktoś napisał obiektywna opinię Ps. nie jestem z Warszawy, jednak często tam bywam. Bywam też w innych dużych miastach naszego kraju (z racji wykonywanego zawodu) i nigdzie nie spotkałem się choćby z taka ilością miejsc zielonych. Porównywanie innych miast ze stolicą nie ma sensu. Pisać o tym mieście, że brzydkie, brudne i in to całkowite ignoranctwo.

Gość przedłuzacz to cyborg
przyjeżdżam do Stolicy raz-dwa razy na miesiąc.Słuzbowo i prywatnie.Podzielam zdanie,ze to w obecnej chwili - najpiekniejsze miasto w Polsce. Miasto najlepszych kochanków,ale trzeba na takiego trafić:classic_cool: Jest tu drogo,ale bez przesady,idzie wytrzymać.

Gość Ludzie myślą stereotypowo
A co się dziwicie, większość ludzi swoje opinie wyrabia na podstawie tego co usłyszy od innych a nie na podstawie tego co sam zobaczył. Jesli wszyscy wokoło mówią że warszawskie dworce są ohydne to on tez tak będzie uważał i pisał przy każdej okazji niezależnie od tego że cześć tych dworóc jest już wyremontowana jak dworzec śrudmiecie czy wileński a część jest w trakcie remontu jak centralny czy gdański. Na mojej klatce bloku na Bródnie meiszka rodowita wrocławianka , szcecinianka, jeden gościu ze Sełupska. Wszyscy tu mieskzają na stałe z rodzinami i wszyscy mają zupełnie inne zdanie o Warszawie od tych którzy negatywnie wypowiadają tu na kafe. Oni widzą to czego nie chcą zobaczyć pozstali, widza mase zieleni parków, widzą mase klubów i pubów których w wawie jest ponad 2 tyś. Widzą pięknie utrzymane okolice stargo miasta, widzą zmiany i dynamizm nie spotykany nigdzie indziej. Widzą miejsce dla siebie i swoich rodzin. Dla nich Dwozec Cebtralny i okolice to tylko jedno z setek znanych im miejsc w Warszawe, a dla niektórych przyjednych to jedyne co zobaczyli i na czym opierajką swoje twierdzenia, uznając że skoro okolice centrum sa brzydkie to dalej jest jeszcze gorzej.

Gość a ja powiem prawde
Warszawa byla pieknym miastem -przed wojna.Niestety nie odbudowano jej wedlug tamtego stanu.Obecnie kazdy nowy architekt miejski ma swoje wizje.te wizja nie maja wspolnego mianownika.Nie ma dalekosieznego planu budowy,ktory umozliwilby budowanie z sensem.Obecnie efekt jest brzydki.Pomieszanie styli i przestrzeni.To jest niewybaczalny blad.Wyglada to koszmarnie.Cos takiego nie powinno byc dozwolone.W krajach demokratycznych utrzymywany jest styl do tego stopnia,ze burzy sie wszystkie sciany budynku-procz scian,sciany zewnetrznej.Nastepnie buduje sie jakby wewnatrz drugi budynek,calkiem nowy.Z zewnatrz wyglada jednak jak ten sprzed lat.Pasujacy do reszty.W Polsce burzy sie bezceremonialnie stare piekne kamienice.Za cos takiego decydentom powinien grozic kryminal. To samo z grubsza dotyczy wszystkich duzych miast w Polsce ,ktore zostaly zniszczone przez wojne.Komuna nie odbudowala ich w takim stanie jak byly.Na przyklad w Poznaniu wiekszosc kamienic nie ma piatego,czy czwartego pietra.Nie odbudowano fasad naroznikowych na dachach wszystkich budynkow.A byly one naprawde piekne.Nie odrestaurowano fasad frontowych,pozostawiajac budynki gole.Nie zabudowuje sie pustych placow budynkami o wygladzie zewnetrznym taki jak oryginalny.Kto ma kase,ten buduje jak chce.Przyklady widac nawet w samym centrum. Kto z innych krajow przyjedzie ogladac beton?Oni maja go u siebie w nadmiarze. Zdecydowanie konieczna jest spojna polityka budowlana.Koniecznie.Panowie architekci nie moga traktowac naszych miast,jako swojej wlasnosci do watpliwych popisow architektonicznych.Wszystko powinno byc odbudowywane tak jak ktos to wymyslil-z glowa wiele lat temu.Koniecznie.