Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nicolettee

WYMIOTY LUB CIĘŻKA BIEGUNKA

Polecane posty

Gość nicolettee

dziewczyny pomocy! wczoraj przyjęłam zaraz po 19 tabletkę Yasminu. po 23 dostałam biegunki [znaczy nie wiem czy to jakaś ostra biegunka bo najpierw stolec był twardy, potem coraz bardziej wodnisty]. był spokój. teraz niedawno ponownie poszłam do toalety i już prawie sama woda leci. nie męczy mnie to w żaden sposób tak, że muszę co chwila biec do kibla. czy antykoncepcja jest dalej zachowana? czy muszę wziąć jeszcze jedną tabletkę? czy muszę teraz przez 7 następnych dni się dodatkowo zabezpieczać?

Gość nicolettee
a i czy wypicie Smecty teraz [o 20 biorę tabletkę] będzie bezpieczne? opóźnia ona działanie innych leków i w związku z tym piszą w ulotce by inne leki podawać 2 godziny przed lub po zażyciu Smecty.

Gość nicolettee
up

z tego co sie orienuje tabletka wchlania sie przez 12 h.wiec takie rzeczy ja wymioty itp itd moim zdaniem oslabiaja.wiec tak dla wlasnego psychicznego komfortu zabezpiecz sie!!

Tabletka wchłania się przez 3 godziny, jeśli przyjęta po normalnym posiłku. Może wchłonąć się szybciej, gdy przyjęta na czczo (ok 6 godzin po ostatnim posiłku i minimum 30 minut przed kolejnym). W nielicznych przypadkach wchłanianie może zostła przedłużone do max 6 godzin (gdy posiłek przed zażyciem tabletki był bardzo tłusty, bądź coś wpłynęło na zmianę metabolizmu, np inne zażywane leki, czy popicie sokiem z grapefruita).Nie jest to nigdy jednak 12 godzin.

Gość nicolettee
ngLka czyli nie mam się co martwić???

Wodnisty stolec (nie lejący się z Ciebie, ale po prostu rzadki) to jeszcze nie biegunka i tu nie ma powodów do obaw.Smectę możesz wypić spokojnie, tyle, że albo ok 3 godzinki przed przyjęciem albo min. 3 godzinki po przyjęciu tabletki.

Gość nicolettee
no nie, do toalety co chwila latać nie muszę na szczęście. ;) dziękuję, ngLka :*

Gość ona troche doświadczona
z tego co mi kiedyś na zajęciach powiedziano,biegunka jest dopiero po oddaniu 5 luźnych stolców nie inaczej:)