Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pasja fotografia

Uzytkownicy NIKONA D40x

Polecane posty

Gość pasja fotografia

sa tu tacy? warto go kupic? jestem amatorka, ale kocham robic zdjecia i zamierzam sie zainteresowac powazniej fotografia. powazniej, ale amatorsko :) poki co robie zdjecia cyfrowka, teraz zamierzam kupic lustrzanke cyfrowa i zastanawiam sie nad tym modelem. ma jakis wady?

ooo mam to samo:D jaką lustrzanke cyfrowa polecacie, oczywiscie w jakiejs w miare normalnej cenie

Gość głupie kafeteriuszki
nie warto nie warto i jeszcze raz nie warto lepiej 350D, D50 czy D70 albo żeby było taniej to w pentaxy idź, K100D, K10D. zaletą pentaxów jest mocowanie, można na nich tanie obiektywy manualne na m48 zamocować:) no i jeszcze jedno - na dobry obiektyw wydasz drugie tyle co na aparat więc się zastanów czy nie lepiej kupić cyfrówkę (choć kitowy pentaxa jest nawet dobry):)

zresztą jak chcesz bardizej fachową pomoc to zapraszam na forum http://cyberfoto.pl/ tam się dowiesz wszystkiego ;) Pozdrawiam

Gość pasja fotografia
ohh nie lubie kupowac czegos na czym sie nie znam, wybor jest duzy, a troche kasy to kosztuje. nie potrzebuje czegos ekstra, ale maja wychodzic ladne zdjecia-zarowno przy manualu jak i na ustawionym trybie auto jak chce szybko jakies zdjecie zrobic i nie mam czasu na ustawienia. tak padlo na tego nikona bo kolezanka ma (wersje D40 z 6,1mln pikseli a ten ma 10mln) i wydaje sie fajny ale tylko raz go mialam w rece:/ chcialabym sie zmiescic w 1000zl, wiem ze to malo ale chce kupic uzywany na allegro. poza tym jak ktos sprzedaje uzywany to zazwyczja caly zestaw

lustrzanka to wydatek co najmniej 2000 zł za 1000 zł kupisz fuji s6500fd lub s9600 (s9600 ma lepszy wizjer, stopkę na lampę, więcej pikseli ale szumi trochę bardziej i nie ma wykrywania twarzy). problem jest tylko z dostępnością. a jak bierzesz używany to zwróć uwagę na stan obiektywu i czy ma hot/bad pixele.dobra, rozpędziłem się;) wszystkie informacje znajdziesz na podanej przeze mnie wyżej stronie

o, nawet na allegro za 999 zł są S9600 :) nic tylko brać:):)

Gość pasja fotografia
na allegro te nikony mozna kupic za 1000-1300zl zobacze co na tej stronce pisza ;)

dolicz sobie jeszcze 1000 zł na obiektyw. chyba że cię zadowala stałka 50mm czy ile tam chcesz to ~500 zł chyba wystarczy;)

Gość pasja fotografia
kompletnie sie na tym nie znam :( teraz mam canona A530, kupilam o jakies 2 lata temu, niby dobre opinie ma, ale jakos nie potrafie z niego nic wykrzesac. znasz go?

a masz możliwość jego obejrzenia przed zakupem? ja bym nie ryzykował;) poczytaj co tam na forum ci doradzą, ja się tak jak niektórzy tam nie znam :D

Gość mofo
Jezeli masz zamiar inwestowac w fotografie, rozbudowywac swoja pasje to nie polecam nikona d40 z prostej przyczyny - do niego nie pasuja starsze obiektywy, czyli kupujesz aparat po nizszej cenie ale obiektywy masz od 2.500 wzwyz. Lepiej kup d80 chyba ze znajdziesz gdzies jeszcze na jakiejs aukcji d50, lub canona eos 400d lub tez sony alfe 250, aparaty srozsze nieco od d40 ale obiektywy sa tansze ;)

Gość pasja fotografia
D80 kosztuje ok 3.000zl wiec jak dla laika wole cos tanszego, na czym sie bede uczyc

Gość pasja fotografia
kazdy proponuje swoje modele, co czlowiek to inny model i badz tu madry :) najchetniej chcialabym jakis caly zestaw, zeby nie trzeba bylo nic kupowac na poczatku bo i tak nie wiem co. chcialabym zeby na poczatek wystarczylo to co jest z aparatem dlatego chcialabym jakis zestaw czy cos, no nie wiem:(

Gość mofo
ale taka jest wlasnie roznica, kupisz d40 za ile ? 1500 z kitowskim obiektywem a potem lepszy obiektyw czy chocby szerokokątny wyniesie cie 2.500 czy 3000 a chocby canona eos 400d kupisz za niecale 2000 zł i taniej kupisz obiektywy bo do niego pasuja ze starszych modeli canona, ale rob jak uwazasz

Kupujac lustrzanke musisz miec swiadomosc , ze sam korpus to dopiero poczatek wydatków. Potrzebny ci bedzie zestaw obiektywów, choćby kilka podst, lampa, statyw . Zorientuj sie w jakiej cenie sa obiektywy. Ja wybrałam olympusa , wlasnie ze względu na cene obiektywów. A przedział cenowy 2tys-3tys, to podobna połka , niezależnie od producenta

I nie kieruj sie tak bardzo pikselami , akurat to jest najmniej istotne przy aparatach . Upchanie 12 pikseli przy niewielkiej matrycy i tak nie pozwoli ci ich efektywnie wykorzystać .

mało tego, im więcej pikseli na takiej samej powierzchni tym bardziej będzie szumieć na zdjęciach

Gość pasja fotografia
moglabym kupic tak jak czytam tanie body i do tego obiektyw, tylko skad mam wiedziec jaki obiektyw pasuje na dany model i w ogole jaki wybrac obiektyw nie majac o tym zielonego pojecia?

Gość pasja fotografia
bo faktycznie nie chce kupowac dorgiego aparatu jak i tak musialabym dokupic obiektyw w tej samej cenie:/

No kochana trzeba czytac , pytac pasjonatów , albo odpuścic lustrzake na rzecz kompaktu. Lustrzanka jest latwiej spierniczyc zdjęcie niz kompaktem , ale za to radośc z użytkowania wielka . no i zdjęcie jak juz wyjdzie nieporonywalne . Musisz sie jednak liczyc z powaznymi wydatkami , jesli chcesz rozwijac pasje .

Wejdx na allegro porownaj ceny obiektywow poszczegolnych producentów , ceny lamp, CENY KORPUSÓW. Porównaj opinie fachowców , poogladaj zdjęcia

Gość pasja fotografia
a polecicie jeszcze jakies konkretne modele, moze byc osobno body i obiektyw? lepiej kupic nowe body i uzywany obiektyw czy odwrotnie? spieszy mi sie z lustrzanka bo jade na wymarzone wakacje i chcialabym przywiez duzo ladnych zdjec, a i cos sie pouczyc wczesnej;) generalnie na dzien dzisiejszy chodzi mi o to zeby robil ladne zdjecia w trybie auto - szczegolnie w bardzo sloneczny dzien (moja cyfra wszystkie przeswietla) i zeby w auto robic reporterke. uzywam tez czesto trybu makro. to na dzien dzisiejszy. ale w przyszlosci - niedalekiej, zamierzam zaglebic sie w fotografie, wiec aparat chce kupic od razu taki zebym mogla go wykorzystac potem, a dodatkowy sprzet do niego nie byl bardzo drogi bom biedna studentka;-)